Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Червеното цвекло става за ядене от корена до листата

Синор.БГ / 28.02.2007 г.

Червеното цвекло е изключително растение. Не само в кореноплодите, но и в листата се съдържат почти всички необходими за човешкия организъм елементи. Съдържанието на витамин С е над 50мг%, на натрия е около 50%, на калия-20%, на калция-5%. В него присъстват и почти всички микроелементи като желязо,фосфор, йод, както и витамините В, А и РР. Растението не е особено взискателно това го прави го прави лесно за отглеждане.

Достатъчно е почвата да бъде по-лека и рохкава и добре запасена с хранителни вещества. Добре е тя още през да бъде добре обработена и цвеклото да бъде втора култура след торенето. Оптималната реакция на почвата е между рН6 рН 7,5. За 1 кв.м площ са необходими 3 г семена.

Сее се на лехи с ширина 1,20 м, на която с мотичка се маркират 4 реда. Като се има предвид,че след засяване семената трябва да бъдат покрити с не повече от 1см почва, то браздичките трябва да са плитки. На разстояние около 20 см се засяват по 3-4 семенца. След поникване се прореждат и се оставя едно, най-силното. Старайте се почвата да е постоянно чиста от плевели. Обича водата.

Цвеклото е двегодишно растение. През първата година образува приземна розетка от листа. Те са едри, интензивно зелени с червеникаво зелена дръжка. Кореноплодът е интензивно антоцианово оцветен, най-често с овална или удължена форма. През втората година от спящите пъпки израства стъбло с невзрачни бледо зеленикави цветове. Семената са сраснали в съплодия с неправилна форма. Ако го засявате на няколко пъти, започвайки през март, в саксии с размери най-малко 40-40 см, можете да имате свежи кореноплоди до късна есен и на балкона.

Салатата от настъргано сурово или сварено цвекло, подправена с лимонов сок, сол и олио е чудесна за всеки сезон. Би могло да бъде невероятно красива и полезна част в оформлението на желирани блюда. А ако веднъж опитате баница със сирене и ситно нарязани протрити със сол листа, ще обикнете за винаги това растение.

Червеното цвекло става за ядене от корена до листата
21142
 

Последни материали
Виж
Няма пострадали хора, движението е пренасочено през Дупница
Ремаркето на камион с брашно изгоря на автомагистрала
Закупени са планираните 18 000 тона с доставка през октомври
Нерафинираното слънчогледово масло поскъпна на търга в Турция
Вносът от югоизточна Азия обаче подбива цените на родните производители
Оставаме нетен износител на ориз, Турция и Румъния са основни клиенти
Заедно с преопаковани препарати и такива с изтекъл срок на годност
В Плевенско откриха забранени продукти за растителна защита
Полезни съвети
Калиевият перманганат е силен антисептик, използван в градината
Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването
В Пазарджишко откриха 3 нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Скъпата захар стимулира фермерите въпреки забраната на някои неоникотиноиди
Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Стават и по-сладки
Засадете цвекло до доматите и то ще повиши добивите
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини