Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.02.2007 г.

Червеното цвекло става за ядене от корена до листата

Червеното цвекло е изключително растение. Не само в кореноплодите, но и в листата се съдържат почти всички необходими за човешкия организъм елементи. Съдържанието на витамин С е над 50мг%, на натрия е около 50%, на калия-20%, на калция-5%. В него присъстват и почти всички микроелементи като желязо,фосфор, йод, както и витамините В, А и РР. Растението не е особено взискателно това го прави го прави лесно за отглеждане.

Достатъчно е почвата да бъде по-лека и рохкава и добре запасена с хранителни вещества. Добре е тя още през да бъде добре обработена и цвеклото да бъде втора култура след торенето. Оптималната реакция на почвата е между рН6 рН 7,5. За 1 кв.м площ са необходими 3 г семена.

Сее се на лехи с ширина 1,20 м, на която с мотичка се маркират 4 реда. Като се има предвид,че след засяване семената трябва да бъдат покрити с не повече от 1см почва, то браздичките трябва да са плитки. На разстояние около 20 см се засяват по 3-4 семенца. След поникване се прореждат и се оставя едно, най-силното. Старайте се почвата да е постоянно чиста от плевели. Обича водата.

Цвеклото е двегодишно растение. През първата година образува приземна розетка от листа. Те са едри, интензивно зелени с червеникаво зелена дръжка. Кореноплодът е интензивно антоцианово оцветен, най-често с овална или удължена форма. През втората година от спящите пъпки израства стъбло с невзрачни бледо зеленикави цветове. Семената са сраснали в съплодия с неправилна форма. Ако го засявате на няколко пъти, започвайки през март, в саксии с размери най-малко 40-40 см, можете да имате свежи кореноплоди до късна есен и на балкона.

Салатата от настъргано сурово или сварено цвекло, подправена с лимонов сок, сол и олио е чудесна за всеки сезон. Би могло да бъде невероятно красива и полезна част в оформлението на желирани блюда. А ако веднъж опитате баница със сирене и ситно нарязани протрити със сол листа, ще обикнете за винаги това растение.

Червеното цвекло става за ядене от корена до листата
19232
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Скъпата захар стимулира фермерите въпреки забраната на някои неоникотиноиди
Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Стават и по-сладки
Засадете цвекло до доматите и то ще повиши добивите
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини