Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.02.2007 г.

Червеното цвекло става за ядене от корена до листата

Червеното цвекло е изключително растение. Не само в кореноплодите, но и в листата се съдържат почти всички необходими за човешкия организъм елементи. Съдържанието на витамин С е над 50мг%, на натрия е около 50%, на калия-20%, на калция-5%. В него присъстват и почти всички микроелементи като желязо,фосфор, йод, както и витамините В, А и РР. Растението не е особено взискателно това го прави го прави лесно за отглеждане.

Достатъчно е почвата да бъде по-лека и рохкава и добре запасена с хранителни вещества. Добре е тя още през да бъде добре обработена и цвеклото да бъде втора култура след торенето. Оптималната реакция на почвата е между рН6 рН 7,5. За 1 кв.м площ са необходими 3 г семена.

Сее се на лехи с ширина 1,20 м, на която с мотичка се маркират 4 реда. Като се има предвид,че след засяване семената трябва да бъдат покрити с не повече от 1см почва, то браздичките трябва да са плитки. На разстояние около 20 см се засяват по 3-4 семенца. След поникване се прореждат и се оставя едно, най-силното. Старайте се почвата да е постоянно чиста от плевели. Обича водата.

Цвеклото е двегодишно растение. През първата година образува приземна розетка от листа. Те са едри, интензивно зелени с червеникаво зелена дръжка. Кореноплодът е интензивно антоцианово оцветен, най-често с овална или удължена форма. През втората година от спящите пъпки израства стъбло с невзрачни бледо зеленикави цветове. Семената са сраснали в съплодия с неправилна форма. Ако го засявате на няколко пъти, започвайки през март, в саксии с размери най-малко 40-40 см, можете да имате свежи кореноплоди до късна есен и на балкона.

Салатата от настъргано сурово или сварено цвекло, подправена с лимонов сок, сол и олио е чудесна за всеки сезон. Би могло да бъде невероятно красива и полезна част в оформлението на желирани блюда. А ако веднъж опитате баница със сирене и ситно нарязани протрити със сол листа, ще обикнете за винаги това растение.

Червеното цвекло става за ядене от корена до листата
20950
 

Последни материали
Виж
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Преди ваканциата на парламента
Политолог с остра критика срещу одобрената приватизация на „Ел Би Булгарикум“
Напрежението сред работещите расте
Горските служители искат спешна среща с Желязков
ДФЗ
Ставките за помощта по de minimis, които тази година са по 50 хил. евро на ферма
Продажбите на бира в Германия се сринаха
Кадрови промени
За председател на Селскостопанска академия е назначен проф. д.н Стефан Гандев
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Скъпата захар стимулира фермерите въпреки забраната на някои неоникотиноиди
Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Стават и по-сладки
Засадете цвекло до доматите и то ще повиши добивите
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини