24-11-2005 г. Интензивното земеделие предполага използване на всяка педя свободна земя. Ето защо в междуредията на младите овощни градини следва да се отглеждат земеделски култури, които, от една страна, ще спомагат за увеличаване на почвеното плодородие, а от друга, ще ограничават развитието на плевелите. Такива са окопните кореноплодни, клубеноплодни и други зеленчукови култури като цвекло, моркови, картофи, домати, зелен фасул, бакла, ряпа, главесто зеле, карфиол, тиквички, тикви, магданоз, копър, репички, които изискват добре разработени и наторени почви, а зеленият грах, зеленият фасул, баклата допринасят и за обогатяване на почвата с азотни вещества. Не са подходящи за отглеждане в междуредията на младите овощни градини житните култури, които със слятата си повърхност извличат големи количества хранителни вещества и вода, а и заплевеляват почвата. Не са подходящи също така слънчогледът, ленът, тютюнът, които силно изтощават и изсушават почвата. Много от младите овощни градини, особено в предпланинските райони, са настанени на наклонени терени. При тях междуредията може да се затревят с тревни смески, за да не се ерозира почвата. Практикува се и затревяване през междуредие, като незатревеното междуредие се поддържа в черна угар или се засажда с окопни култури. Затревените междуредия се поддържат три години, след което се разорават, като се затревяват другите, преди това незатревени междуредия. По този начин ще се увеличат органичните вещества в почвата и ще се ограничи развитието на плевелите.