Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.11.2017 г.

С какво пръскаме в овощната градина и лозето наесен

Есенното пръскане в овощната градина настъпва, когато дърветата и лозите вече са се освободили от листата си, тъй като преди това ще се стигне до изгарянето и преждевременното им опадане, а това може да доведе до отслабване на плодовите култури и измръзването им през зимата. Затова обикновено пръскането се провежда през ноември, когато времето е още топло.

Най-често се използват железен сулфат (зелен камък), меден сулфат (син камък), бордолезов разтвор (3%) и карбамид. С всеки от тези препарати обаче се решават конкретни задачи според нуждите на градината. Ето основните варианти.

1. Пръскането с 3-процентов бордолезов разтвор решава едновременно няколко проблема: унищожава крастата, всякакви предизвикващи петна гъбички, монилия и сачмянка. Разтворът се приготвя в пластмасова кофа. След обработката градината посивява, което предотвратява слънчевите изгаряния по дърветата.

2. Медният сулфат действа срещу много от гъбичните заболявания. Костилковите дървета например ще бъдат защитени от монилия, къдравост, сачмянка и цилиндроспориоза. Ябълките и крушите пък ще бъдат спасени от краста, къдравост, монилия. За младите овошки се изразходват до 2 литра разтвор, а за старите – до 10 литра. Обикновено 100 грама меден сулфат се разтварят в 10 литра вода.

3. С железен сулфат се пръска в късна есен, когато градината вече е готова за зимата. Освен защита от гъбични болести прескането със зелен камък действа и подхранващо. Особено се нуждаят от него ябълките, крушите и сливите – след обработването им с железен сулфат (300 грама се разтварят в 10 литра вода) овошките растат по-добре и добивите се увеличават. За лозите се разтварят 300-500 грама зелен камък в 10 литра вода и се пръска срещу брашнеста мана (оидиум).

4. Пръскането с карбамид при наполовина опадали листа, като освен ствола и короната се обработва и земята под нея, включително опадалите листа. В 10 литра вода се разтварят 500 грама карбамид. Ако закъснеем и листата са опадали напълно, количеството карбамид може да се увеличи до 700 грама.

5. В Русия пръскат овошките и с ... нафта, за да предотвратят гниенето им, най-вече на ябълките и сливите. Разбира се, отново става въпрос за воден разтвор – обикновено 500 грама нафта на 10 литра вода.

С какво пръскаме в овощната градина и лозето наесен
81864

 От: Киро нафтата  23:07  вторник, 14 ноември 2017 г.
Пак съм аз...... Нещо не ме се получи, може би грешно бъркам. Да не би да е обратно на часовниковата стрелка? Моля автора да качи видео.
 От: Киро нафтата  23:04  вторник, 14 ноември 2017 г.
Браво на автора, много полезно четиво. Всичко е прекрасно описано, само ще помоля за уточнение на процеса на смесване на нафта с вода. По посока на часовниковата стрелка ли да ги бъркам за получаване на водния разтвор?
Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Отворено писмо
Четири организации, изключени от среща в МЗХ, настояват за диалог с премиера
Полезни съвети
Как зимуват голите охлюви и начини за предзимна борба
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Не подценявайте земната ябълка!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини