Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.11.2017 г.

Вечно живата роза

Каменна роза, заешко зеле, дебелец, тлъстига – под тези имена са известни около 40-те вида семпервивум (Sempervivum), които се широко разпространени в природата на Европа, Централна и Западна Африка. Те принадлежат към голямото семейство Дебелецови (Crassulaceae) и латинското им наименование означава “винаги жив”.
Планинската роза се култивира твърде отдавна. Отглеждали са я предимно лечителите, тъй като притежава целебни свойства. Карл Велики издал едикт, с който нареждал да се сади по покривите на къщите, за да ги предпазва от мълнии, тъй като растението било посветено на бога-гръмовержец Тор. В наше време е любимо цвете за каменисти градини и припечни балкони. То не се бои нито от люти мразове, нито от летен пек, не страда, ако не получи вода, не го притесняват болести и вредители.
Какъв е секретът на тази необикновена издръжливост? Розетката на семпервивума се състои от 30-80 дебели сочни листчета, излизащи от късо стъбло. През пролетта и лятото от върха й израстват, като се нареждат спираловидно, нови листа, а старите полягат на почвената повърхност, постепенно изсъхват и отмират. В листата се натрупват влага и хранителни вещества. При някои видове около листата има бели нишки, които кондензират въздушната влага. Летните суши не са опасни, тъй като при всички видове планински рози листата са покрити с дебела кожица с малко количество устица, което затруднява изпарението. Кореновата им система е слаба и разположена повърхностно.
Планинската роза се размножава предимно вегетативно. В пазвите на листата се образуват дъщерни розетки, съединени със здрави стъбълца с майчиното стъбло. Тези стъбълца нарастват дотогава, докато розетката докосне почвата. При висока въздушна влажност корените се появяват и преди съприкосновението с почвата. В зависимост от вида на дебелеца се образува цяло гнездо от малки розетки – от 3 до 10-20. Те нарастват година-две и зацъфтяват. В края на юни от центъра на розетката израства изправен цветонос, висок 10-25 см. Той е изцяло покрит с тесни прилягащи листа, а върхът му е увенчан с щитовидно съцветие. Цветчетата в него са между 40 и 120 – розови, червени, жълти или зеленикави. Диаметърът им е до 2 см. След 4-6 дни цветоносът започва да изсъхва. Листата на розетката стават кафеникави и също изсъхват. Растението загива, но остават множеството дъщерни розетки, които попълват мястото.
Пустинните рози изискват открити слънчеви места и бедна песъчлива почва. Те понасят и полусянка, тогава розетките стават по-едри, но цветът им е по-блед. Същото става и когато растат в прекалено богата почва. И в двата случая растенията трудно презимуват.
За отглеждане на слънчевия балкон се подбират един или няколко вида дебелец. Те се засаждат в плитки съдове с много добър дренаж. Почвата трябва да е листовка и едър пясък в равни части. Поливат се само веднъж – при посаждането. След това се оставят да растат както в природата. Все пак, ако балконът е закрит от дъжда, през най-горещите дни може да полеете.

Вечно живата роза
24036
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Климатичните промени увеличиха риска от виброза при консумация на морски дарове
Близо 3000 производители захранват 51 розоварни с капацитет за 15 000 тона цвят
Площите с рози у нас вече надхвърлят 50 000 декара
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Грижи в началната фаза
Причини за появата на хлороза при разсада, профилактика и лечение
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
С труда на земеделците в Подбалкана се постига ненадминато качество
Розовото масло е визитната картичка на България по целия свят
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини