Начало » Важно за фермера » Пчеларство
23.02.2024 г.

С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище

Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище

Снимка: sinor.bg

Само преди месец германският министър на земеделието Джем Йоздемир изрази искрената си възхита от качеството на българския мед, с който България се представи на най-голямото изложение на храни в Европа „Зелената седмица“. Да, чуждите политици неведнъж са се впечатлявали от изключителните вкусове на българските храни, произведени от майсторите в занаята. Никой от тях обаче не може да предположи, че за голяма част от родните фермери бизнесът им коства кански усилия, за да се преборят с дълбоките недъзи на родния пазар, където нерегламентираният внос на евтин мед от трети страни, препакетиран като български, срива цените на истинските пчелари. Или още по-лошо, където масово може да видите фалшив продукт, близък до глюкозата, да се предлага за пчелен.

Йоздемир похвали българския мед на световното изложение в Берлин "Зелената седмица"

И ако преди 2016 г. ( когато Европейският съюз отвори пазарите за безмитен внос на мед от Молдова и Украйна) за родните пчелари все пак имаше възможност през фермерските пазари да продават меда, прашеца и прополиса на разумни цени, то след ковид пандемията достъпът на малкия бизнес до българския купувач направо се срина. И от 2023 година насам всеки български пчелар трупа огромни количества непродаден мед, защото, за да го произведе, той е вложил много средства, но търговците насреща му предлагат унизително ниски изкупни цени ( 3-3,50 лв. за килограм), а директният потребител няма представа, че това, което му се предлага за 5 лв. в супермаркета не е мед, а някакъв заместител.

Сигурно помните, че миналата есен след първите фермерски протести през есента имаше митинги и на пчелари, те обаче останаха извън полезрението на големите телевизии. Затова масовият потребител така и не разбра, че цял един сектор, който работи за здравословната храна на българската трапеза, е пред фалити. И докато световните класации поставят българския мед на върха, неговите производители са на под прага на жизненото оцеляване.

Затова останахме приятно изненадани, когато преди два дни в дълбоко човешки пост Никола Рахнев от Гората.бг написа за съдбата на един от българските пчелари – Божидар Буглов и неговата съпруга Краси от Старозагорско, които споделят съдбата на хилядите други производители, добиващи изключително качествен мед, без да могат да го продадат вече трета година.

Пчеларското семейство живее край язовир Копринка и се издържат с малко земеделие и много пчеларство. През годините те са много често са проявявали и благотворителност, за която обаче самият Божидар не иска да се говори. Ето и част от поста на Рахнев във фейсбук, който за два дни е стигнал до стотици хиляди българи. „А МЕДЪТ МУ Е РАЗКОШЕН - от чисто място, без химии, без добавки, най-добрият акациев мед плюс отличен „букет“, вкус чудо... И си говорим с него, че на едро искали меда на 3,20-3,50 лв. за килограм, а с тези пари не може да си покриеш дори разходите по грижата за кошерите. И той не продава на едро. Продава на дребно, около 10 лв. буркана, прави и отстъпки или подарява нещо за няколко буркана, за по-големи количества.. Но не върви много, той е един от хиляди български пчелари в тази ситуация и всеки се мъчи...Надявам се някой ден да мога да помогна на хиляди пчелари, но днес Ви, моля, да помогнем на Божидар, правя го без негово знание и ще си навлека неприятности, но го правя...“

Свързахме се с Божидар, от когото научихме, че след призива на Рахнев в глобалната мрежа много българи са го потърсили и вече имат заявки от цялата страна. „Искрено желая българите от цялата страна да се огледат и ако имат за съсед пчелар като мен, да го попитат има ли количества за продажба, защото проблемът с ниските цени в големите вериги се отнася за хиляди мои колеги, чиято продукция залежава“, посочи за Синор.бг пчеларят.

Ако България е едно голямо село, в което всеки познава другия, както често в неформален разговор оприличаваме взаимоотношенията помежду си, то е време „радиоточките“ на това село (сиреч медиите) да започнем всеки ден да повтаряме в колко тежко положение са малките бизнеси в областта на селското стопанство – не само пчеларството. Освен с пчеларство преди две години Божидар се е занимавал и с производството на малини. Наложило обаче да ги изкорени, защото директните продажби от стопанството покрай ковид пандемията били невъзможни. Вместо да продаде изкоренените малини, Божидар дарил големи количества от тях за добри каузи, защото, както пише Рахнев в своя пост „Божидар и Краси са добри хора!“. И за да получи подкрепа от повече хора, публикуваме координатите на семейство Буглови, за да може техният мед да стигне до повече български семейства - 0893 817 304.

Синор.бг дава подкрепа за още един пчелар, когото срещнахме на тазгодишното изложение АГРА в Пловдив - Емил Мирчев от Белоградчик. За малките пчелари е обяснимо да не могат да платят наема си за щандове в големите палати, затова сергийката му беше на открито, почти в края на изложбената площ, отстрани на 6 палата. Ако опитате меда му обаче, ще се убедите, че и той като своя колега от Старозагорско произвежда уникален като качество продукт. Голямото предимство на неговия бизнес е, че като наследствен пчелар е натрупал 20-годишен опит в занаята. А през последните години изцяло е преминал на подвижно пчеларство, което му позволява да произвежда голямо разнообразие от билков здравословен продукт, събиран от различни части на Северозападна България и Стара планина. „Стигаме дори до Видинско, където край Дунав има цели райони с медоносната билка аморфа“, радказва пчеларят.

Ако се интересувате от здравословния ефект на продуктите му – липовият мед е изключително полезен за дихателните пътища и при простудни заболявания; лавандулата е за сън и успокоение на нервите; мащерката е идеална за лечение на горните дихателни пътища. А къпиновият мед лекува язва, колит и гастрит. Магарешкият бодил е за бронхит, кашлица и за сърце, а пчелната пита е много полезна за щитовидна жлеза, язва и други стомашни проблеми. Пчеларят предлага и имуностимулант, приготвен с пчелно млечице, пчелен прашец и прополис, с който той дава гаранция , не няма да влезете в аптека през зимата, ако го взимате профилактично. За да се свържете с Мирчев, потърсете го на телефон 0896 271 574.

От името на двамата пчелари, ще повторим, че пчеларството е труден занаят и ако няма защита по отношение на нерегламентирания внос и фалшивия мед, този бизнес няма как да оцелее.

Екатерина Стоилова

С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
20176
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
ДФЗ
В помощ на пчеларите има ръководство за кандидатстване по интервенциите
ДФЗ
От 8 до 22 февруари се отваря нов прием по пчеларската програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини