Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от десетилетия и това се дължи на вековните традиции в отглеждането и преработването на рози, изтъкна коментира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в Казанлък на Празника на розата, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието. Събитието се отбелязва тържествено за 120-и път.
„България е позната с високото качество на розовото масло, което е ненадминато в световен мащаб благодарение на труда на своите земеделци”, категоричен бе Джиков. Той посочи, че в сектора са регистрирани близо 3000 земеделски стопани, които всяка година в кампанията по прибирането на розов цвят и лавандула осигуряват сезонна заетост на около 30 хиляди берачи.
„Надявам се реколтата да е добра и да надмине реализираните през миналата година 8,6 млн. тона розов цвят”, пожела заместник-министърът.
Той обсъди с кмета на Казанлък Галина Стоянова позицията на България във връзка с европейския регламент, който засяга и производството на етерични масла. Джиков потвърди, че министерството на земеделието категорично подкрепя българските розопроизводители и преработватели и е предприело всички необходими стъпки, за да защити розовото масло, което е символ на България.
Заместник-министърът се включи в традиционното бране на розов цвят и розоварене в градините край града. Официалните гости поздравиха и участниците в Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА, в която участват журналисти от цял свят и се провежда в Казанлък днес.