Гроздовите молци са едни от най-опасните неприятели на лозата. Молците са дребни пеперуди (10-12 мм при разперени крила), с ръждивокафяви или сиво-кафяви пъстри крила. Зимуват като какавида в бял плътен пашкул в основата на чеповете на главината, в пукнатините на кората, по кордоните, в почвата.
Шареният гроздов молец развива три поколения през годината. Пеперудите от първото поколение се появяват от средата на април до средата на май; от второто – от края на юни до средата на юли; а от третото – от края на юли до началото на септември. Пеперудите от първото поколение снасят яйцата си предимно по ресата, а тези от второто и третото – по зърната, по които се забелязват като восъчни капчици. Гъсениците от първото поколение се развиват главно през втората половина на май и първата на юни; от второто – през юли и началото на август; от третото – през втората половина на август и през септември. Гъсениците от първо поколение изгризват цветовете на ресите и ги оплитат в паяжина. Тези от второто поколение се хранят със зърната, достигнали големина на грахово зърно. Най-големи повреди нанасят гъсениците от третото поколение. Пеперудите снасят яйцата си по зазряващите зърна. Излюпените гъсенички се вгризват в тях. Мястото на вгризването се забелязва като малка тъмна дупчица. През тези наранявания прониква зараза от сивото гниене. По нападнатите зърна в началото се появява малко жълтеникаво петно, което се разраства. Зърната потъмняват, напукват се, обхванати от сивото гниене.
Гроздовите молци нападат по-силно сортовете с по-нежна жълтеникаво-зелена, розова или кехлибареножълта обвивка на зърната.
Срещу първото поколение обикновено се правят две пръскания – първото в началото на излюпване на гъсениците, второто 10-12 дни след него. Тези пръскания имат много голямо значение. Срещу второто поколение също се провеждат едно или две пръскания. При опасност от повреди по време на зреенето на гроздето може да се пръска, но с по-слабо отровни и с къс карантинен срок препарати.
Пръска се когато плътността на гъсениците на гроздовите молци е над икономическия праг на вредност – при винените сортове при първо поколение 4-10 гъсеници на 100 прегледани реси, при второ 7-12 гъсеници и при трето – 6-8; за десертните – при първо поколение – 4-8 гъсеници за 100 реси, при второ – 4-10 за 100 ягориди и при трето - 5-8 на 100 грозда.