Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.11.2017 г.

Сливата е сред най-рентабилните овошки

Практика
Сливата е сред най-рентабилните овошки

sinor

Масово е схващането, че най-рентабилните култури в овошната градина са прасковите и черешите, но те често измръзват през зимата, а черешите се пукат и гният, ако пролетта се случи дъждовна. Доста по-изгодно е да засадим сливи, тъй като не мръзнат и при тях няма периодичност на плододаването, а по калоричност отстъпват само на вишните и гроздето.

Фиданките се развиват бързо, като плододаването започва на третата или четвъртата година. Продуктивният период продължава 10-15 години, като за това време събраните количества са изключително големи.

Сливите предпочитат леките глинесто-песъчливи почви. Ако почвата в градината е кисела, се практикува варуване веднъж на 4-5 години. Варта се разхвърля по повърхността и почвата се прекопава.

Фиданките се садят на добре осветено място. Между овошките се оставя разстояние от 2,5-3 метра, тъй като при по-плътно засаждане дърветата се засенчват взаимно и реколтата намалява.

Дупката за засаждането се копае с ширина 80 сантиметра и дълбочина 50-60 сантиметра. В нея се влагат 2 кофи прегорял оборски тор, 150-250 грама суперфосфат и 100-150 грама калиев хлорид, които се засипват с плодородна почва.

Добре е в градината да се засадят едновременно няколко сорта, което ще осигури особено богати реколти за сметка на качественото опрашване. Ако сливите са само от един сорт, богатите реколти ще са рядкост, а повечето години ще са много слаби.

Сливите трябва да се поливат редовно, като това е особено важно през по-сухите лета. А за да се отървем от самораслеците, всички опадали плодове се събират и се закопават на дълбочина 40-50 сантиметра.

Реколтата се губи най-често заради вредителите, затова се провеждат 3 пръскания през сезона – първият преди цъфтежа, вторият след като овошките прецъфтят и третият – 30 дни преди прибирането на реколтата.

Ако листата на сливите са започнали да избледняват, значи дърветата трябва да бъдат подхранени с карбамид, като 1-2 кибритени кутийки се разтварят в 10 литра вода и с получената смес се пръскат листата. Ако краищата на листата са придобили кафеникаво-жълт оттенък, значи на овошките не достига калий. В този случай те се подхранват с разтворени в 10 литра вода половин литър дървесна пепел или 40-60 грама калиев хлорид.

Сливата е сред най-рентабилните овошки
9696

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Благодарение на търсенето на вината, фуражите и алкохола
Износът на селскостопански продукти и храни от ЕС нарасна с над 5 на сто през 2017 година
Природозащитници призоваха правителството на страната да стимулира биоземеделието
Над 70 на сто от плодовете и 40 на сто от зеленчуците във Франция съдържат остатъци от пестициди
При ежегодно увеличаване на потребителското одобрение
Фурор на биопродуктите на изложението Вкусове от Италия 2018 в Пловдив
Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството
Румен Порожанов откри българския щанд на изложението за животновъдство SIA в Париж
Заради проблем при пакетирането
Финландски производител изтегля детски млечен продукт от местния пазар
Загубата на пазари е за сметка на Русия и Франция
Силната конкуренция на международните пазари свива износа на пшеница от Румъния
Свързани материали
Виж
Мястото й трябва да е с до слабо кисела реакция
Сливата не е почитател на влагата
Изберете кой сорт слива да засадите
До 2 години новата компания трябва да се раздели на 3
DuPont и Dow Chemical приключиха окончателно сливането си
Заради сливането с DuPont
Dow Chemical продава активи за над милиард долара на китайци
Няма повече пречки за сливането на DuPont и Dow Chemical
ДАУ и ДЮПОН получиха одобрение за сливане
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Професионална техника | Градинска техника | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам