Институтът по овощарство произвежда посадъчен материал от актуални, съвременни сортове на 11 овощни вида, свободни от вируси подложки и други растения, подходящи за създаването и отглеждането на производствени градини и лични стопанства. Качеството на предлагания овощен посадъчен материал се контролира от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Представяме новите сортове сливи,череши и праскова:
Сирма е нов сливов сорт на Института по овощарство, получен от свободно опрашване на сорт Стенлей. Дървото е силнорастящо с умерено гъста, кълбовидна корона. Скелетната дървесина е добре гарнирана с плодни клонки. Основна плододаваща дървесина са майските букетчета. Цъфтежът е средно ран, цъфти 2-3 дни преди стандарта Стенлей. Плодовете узряват около 20 юли. Те са едри – средно 44,7 g., овални по форма, симетрични с плитък коремен шев, тъмновиолетовосини на цвят, с наличие на восъчен налеп. Дръжката е средно дълга, тънка до средно дебела. Плодовото месо е жълто. Костилката е средно едра, елипсовидна, отделяща се напълно от плодовото месо. Плододаването е редовно и обилно – през 2018 г. са получени по 170 kg от дърво от 7 годишни дървета без прилагана резитба (при 117 kg от стандарта Стенлей). Плодовете са с много добри вкусови качества. Съдържание на сухо вещестово е 16° Brix, а на захари 10,5%. От 100 kg свежи плодове се получават 18,7 kg сушени плодове с костилка или рандеман – 18,7%. Сортът е толерантен на шарка – симптоми са наблюдавани само по листата. Чувствителен е на късно кафяво гниене.
Време е за резитба на овощните градини
Сорта Пагане е силнорастящо дърво с разлата, рехава корона. Скелетната дървесина е здрава и добре гарнирана с плодни клонки. Основна плододаваща дървесина са майските букетчета. Цъфтежът е средно ран, 1-2 дни преди стандарта Стенлей. Плодовете узряват около 20 август. Те са едри (63,6 g), обратнояйцевидни по форма, асиметрични с дълбок коремен шев, виолетово-сини на цвят, с обилен восъчен налеп. Дръжката е средно дълга и средно дебела. Плодовото месо е жълто-зелено до златисто. Костилката е средно едра, елипсовидно закръглена, непълно отделяща се от плодовото месо. Плододаването е редовно и обилно - през 2018 г. са получени по 78 kg от дърво от 7 годишни дървета, без прилагана резитба. Плодовете са с отлични вкусови качества и много високо съдържание на сухо вещество (20° Brix) и захари (12,4%), което ги прави подходящи за десертно направление. От 100 kg свежи плодове се получават 24,5 kg сушени плодове с костилка или рандеман – 24,5%. Сортът е толерантен на шарка – симптоми са наблюдавани само по листата.
Стендесто е единствения сливово-кайсиев сорт създаден в нашата страна. Създаден е от кръстосването на сливовия сорт Стенлей и кайсиевия Модесто. Официално е признат през 2012г. В плододаване встъпва през четвъртата година. Плодовете узряват към 10 август. Те са едри-40г, с удължена форма и асиметрични половини. Плодовата кожица е тъмно виолетово-синя, нежна, с фин мъх. Плодовото месо е златисто жълто, умерено сочно, сладко, със слаба киселинност и смесен кайсиево-сливов вкус и аромат. Костилката се отделя от плодовото месо. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние и преработени в различни продукти. Подходящи опрашители на сорта Стендесто са сливовите сортове Стенлей, Чачанска лепотица и Синева.
Косара е много ранен черешов сорт, официално признат през 2008г. В плододаване встъпва през четвъртата вегетация и плододава редовно и обилно. Плодовете не се напукват и узряват много рано – 5-10 май, 10 дни преди плодовете на сорта Бигаро Бюрла, като практически откриват сезона на зреене на черешите. Те са много едри – 8 г., със сърцевидна форма. Плодовата кожица е тъмночервена, нежна, лъскава. Плодовото месо е тъмночервено, сочно, с много добър сладко-кисел вкус. Сокът е тъмночервен, костилката е средно едра, а дръжката е средно дълга и неразкъсва плодовата кожица при отделянето. Косара има добра съвместимост с подложките Гизела 5, Гизела 6, махалебка и дива череша. Добри опрашители за сорта са Бигаро Бюрла, Налина и всички самоплодни сортове като Сънбърст, Лапинс, Суит харт, Канада джайънт.
Сорта праскова Ласкава е създаден чрез междувидова хибридизация с участието на видовете Prunus persica и Prunus ferganensis от родителската комбинация Хале х (Елберта х Ферганский жёлтый). Сортът е с подчертана устойчивост към причинителя на болестта брашнеста мана по прасковата. Плодовете узряват седмица след тези на Редхейвън. Те са много едри – средна маса 220-240г, фино овласени, интензивно червени и с много добър вкус. Отделни плодове достигат до 450g.