Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.03.2021 г.

Нови сортове овошки на Института по овощарство - Пловдив

Нови сортове овошки на Института по овощарство - Пловдив

Институтът по овощарство произвежда посадъчен материал от актуални, съвременни сортове на 11 овощни вида, свободни от вируси подложки и други растения, подходящи за създаването и отглеждането на производствени градини и лични стопанства. Качеството на предлагания овощен посадъчен материал се контролира от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Представяме новите сортове сливи,череши и праскова:

Сирма е нов сливов сорт на Института по овощарство, получен от свободно опрашване на сорт Стенлей. Дървото е силнорастящо с умерено гъста, кълбовидна корона. Скелетната дървесина е добре гарнирана с плодни клонки. Основна плододаваща дървесина са майските букетчета. Цъфтежът е средно ран, цъфти 2-3 дни преди стандарта Стенлей. Плодовете узряват около 20 юли. Те са едри – средно 44,7 g., овални по форма, симетрични с плитък коремен шев, тъмновиолетовосини на цвят, с наличие на восъчен налеп. Дръжката е средно дълга, тънка до средно дебела. Плодовото месо е жълто. Костилката е средно едра, елипсовидна, отделяща се напълно от плодовото месо. Плододаването е редовно и обилно – през 2018 г. са получени по 170 kg от дърво от 7 годишни дървета без прилагана резитба (при 117 kg от стандарта Стенлей). Плодовете са с много добри вкусови качества. Съдържание на сухо вещестово е 16° Brix, а на захари 10,5%. От 100 kg свежи плодове се получават 18,7 kg сушени плодове с костилка или рандеман – 18,7%. Сортът е толерантен на шарка – симптоми са наблюдавани само по листата. Чувствителен е на късно кафяво гниене.

Време е за резитба на овощните градини

Сорта Пагане е силнорастящо дърво с разлата, рехава корона. Скелетната дървесина е здрава и добре гарнирана с плодни клонки. Основна плододаваща дървесина са майските букетчета. Цъфтежът е средно ран, 1-2 дни преди стандарта Стенлей. Плодовете узряват около 20 август. Те са едри (63,6 g), обратнояйцевидни по форма, асиметрични с дълбок коремен шев, виолетово-сини на цвят, с обилен восъчен налеп. Дръжката е средно дълга и средно дебела. Плодовото месо е жълто-зелено до златисто. Костилката е средно едра, елипсовидно закръглена, непълно отделяща се от плодовото месо. Плододаването е редовно и обилно - през 2018 г. са получени по 78 kg от дърво от 7 годишни дървета, без прилагана резитба. Плодовете са с отлични вкусови качества и много високо съдържание на сухо вещество (20° Brix) и захари (12,4%), което ги прави подходящи за десертно направление. От 100 kg свежи плодове се получават 24,5 kg сушени плодове с костилка или рандеман – 24,5%. Сортът е толерантен на шарка – симптоми са наблюдавани само по листата.

Стендесто е единствения сливово-кайсиев сорт създаден в нашата страна. Създаден е от кръстосването на сливовия сорт Стенлей и кайсиевия Модесто. Официално е признат през 2012г. В плододаване встъпва през четвъртата година. Плодовете узряват към 10 август. Те са едри-40г, с удължена форма и асиметрични половини. Плодовата кожица е тъмно виолетово-синя, нежна, с фин мъх. Плодовото месо е златисто жълто, умерено сочно, сладко, със слаба киселинност и смесен кайсиево-сливов вкус и аромат. Костилката се отделя от плодовото месо. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние и преработени в различни продукти. Подходящи опрашители на сорта Стендесто са сливовите сортове Стенлей, Чачанска лепотица и Синева.

Косара е много ранен черешов сорт, официално признат през 2008г. В плододаване встъпва през четвъртата вегетация и плододава редовно и обилно. Плодовете не се напукват и узряват много рано – 5-10 май, 10 дни преди плодовете на сорта Бигаро Бюрла, като практически откриват сезона на зреене на черешите. Те са много едри – 8 г., със сърцевидна форма. Плодовата кожица е тъмночервена, нежна, лъскава. Плодовото месо е тъмночервено, сочно, с много добър сладко-кисел вкус. Сокът е тъмночервен, костилката е средно едра, а дръжката е средно дълга и неразкъсва плодовата кожица при отделянето. Косара има добра съвместимост с подложките Гизела 5, Гизела 6, махалебка и дива череша. Добри опрашители за сорта са Бигаро Бюрла, Налина и всички самоплодни сортове като Сънбърст, Лапинс, Суит харт, Канада джайънт.

Сорта праскова Ласкава е създаден чрез междувидова хибридизация с участието на видовете Prunus persica и Prunus ferganensis от родителската комбинация Хале х (Елберта х Ферганский жёлтый). Сортът е с подчертана устойчивост към причинителя на болестта брашнеста мана по прасковата. Плодовете узряват седмица след тези на Редхейвън. Те са много едри – средна маса 220-240г, фино овласени, интензивно червени и с много добър вкус. Отделни плодове достигат до 450g.

Повече информация за посадъчния материал от Института по овощарство - Пловдив можете да намерите ТУК!

Нови сортове овошки на Института по овощарство - Пловдив
40388
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини