Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.05.2020 г.

При пропуски в растителната защита болестите не прощават!

При пропуски в растителната защита болестите не прощават!

През втората половина на пролетта стопаните на овощни градини могат да бъдат неприятно изненадани от пораженията по новите завръзи на сливите и джанките. В клоните на дърветата плодовете изглеждат по-едри, белезникави, вместо зелени, и наподобяват бобчета.

Това е гъбна болест, известна като мехурки (кривули, рошкови или бабици). Всички имена идват от ненормалната форма на поразените от гъбата плодове. Тяхното месо е гъбесто и безвкусно. Друг признак е липсата на костилка. Плодовете са напълно негодни за консумация. През някои години с хладна и влажна пролет загубата може да достигне почти 100 %. Специалистите наричат болестта тафрина от родовото име на патогена Taphrina. Причинителят е T. pruni.

Да призовем на помощ земните червеи

Към рода Taphrina спада и друга патогенна гъба – T. deformans. Болестта е известна като къдравост по прасковата. Характерно за нея е сгърчването на част от листната петура или на целия лист. Засегнатият участък променя цвета си в червено. При по-слабо поражение на листата по тях сякаш има червени пришки. Масовото нападение води до обезлистване, Това изтощава дърветата, намалява добива и влошава качеството му.

Гъбите от рода Taphrina презимуват в дървесната корона. Заразата се запазва по люспите на новообразуваните пъпки. Заразяването става през пролетта, когато пъпките започнат да се разтварят. Обхванатият от гъбата участък на листа или новият завръз нарастват ненормално.

За да не се повтаря това, стопаните трябва да поддържат добра хигиена на овощните дървета. Зимните резитби и унищожаването на мумифицираните плодове намаляват заразата. Зимните пръскания с препарати, съдържащи мед, имат предпазно действие. Необходими са две пръскания. Първото е при подходящо време след окапване на листата, например с 2% бордолезов разтвор, а второто – непосредствено преди разпукването на пъпките с 1% бордолезов разтвор.

Със започването на вегетацията могат да бъдат употребени препарати с активни вещества додин, каптан или дифеноконазол. Така освен тафрините ще бъдат атакувани и други гъбни патогени. Употребата на продуктите за растителна защита трябва да бъде насочена срещу максимален брой вредители. Това е възможно чрез различни пестицидни комбинации след консултация със специалист по растителна защита.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

При пропуски в растителната защита болестите не прощават!
11405
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини