Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.10.2017 г.

Черната угар пази от плевели, чимът – от студ

Изберете най-подходящата система за поддръжането на почвата около овошките

Поддържането на почвата в овощните градини цели подобряване на физичните свойства, повишаване плодородието, запазване на влагата, създаване на по-добър въздушен и топлинен режим. Всичко това допринася за по-добър растеж и плододаване на овощните растения.
Почвата в овощните градини може да се поддържа по различен начин – черна угар, чимова система (затревяване), отглеждане на междуредови култури, кратковременно зачимяване, отглеждане на култури за зелено торене, обработка около стъблата или в редовете и мулчирате. Използването на хербициди също представлява начин за поддържане на почвата. Все по-често обаче се налага тенденцията във връзка с екологично чистата продукция да се намалява нивото на препаратите.
Избирането на системата за поддръжка на почвата се определя и в зависимост от овощния вид и подложката, от конкретните почвени, климатични и теренни условия, както и от възрастта на растенията.

Редовната обработка гарантира чистота
Черната угар е една от най-широко използваните и най-подходяща система за поддържане на почвата при нашите климатични особености. При нея почвата се обработва през целия вегетационен период. През есента трябва да се прави по-дълбока обработка, но не повече от 18-20 см, а в редовата ивица – 10-12 см. През лятото се извършват плитки обработки (10-12 см). Броят и честотата на летните обработки зависи от заплевелеността и образуването на почвена кора, като не трябва да се прекалява с тях. Есенната обработка е желателно да се извърши по възможност по-рано, за да могат наранените корени да зараснат още до началото на зимата.
При черната угар се унищожават плевелите, по-добре се запазва влагата в почвата, подобрява се въздушният и топлинният режим и др. Това се отразява много добре на растежа, плододаването и дълголетието на дърветата. Недостатъците на тази система са свързани с разрушаване на почвената структура, по-бързото разлагане на органичното вещество в почвата, ерозията при наклонени терени, значителни разходи и др.
Една от разновидностите на черната угар е околостъблената и редова обработка. Обработената площ при тази система трябва да превишава проекцията на короната, а тревата от останалата повърхност редовно се окосява и разпръсква или да се използва за мулчиране около растенията.

“Постелете” зелен килим между редовете
Поддържането на почвата в чим е другата основна система, която се прилага в овощарството. При нея не бива да се допуска естествено затревяване, защото то не става равномерно и се развиват някои многогодишни плевели. Най-добре е почвата предварително да се обработи, натори и след това да се засеят многогодишни житни и бобови треви (детелини, райграс и др.), но в някакъв случай люцерна и еспарзета. Тревите трябва редовно да се окосяват, най-добре с роторна косачка, и тревната маса да се разпръсква по цялата площ. Това е т. нар. чимово-мулчирана система. При нашите условия за предпочитане е да се затревяват само междуредията, а редовата ивица, с ширина около 1,5 м, да се поддържа в черна угар или в краен случай да се третира с хербициди.
Затревяването има както положително, така и отрицателно влияние върху овощните растения. При тази система се подобрява структурата на почвата и се обогатява с органично вещество, предпазва се от ерозия и от силно нагряване през лятото и дълбоко замръзване през зимата, подобрява се окраската, консистенцията и съхраняемостта на плодовете, намаляват се разходите за обработки и се подобряват условията за резитба, пръскане и беритба на плодовете. Най-същественият недостатък на зачимяването е, че тревите изразходват много вода и хранителни вещества, влошава се въздушният режим на почвата, а това се отразява върху растежа на корените и дейността на почвените микроорганизми. Зачимяването при неполивни условия е нежелателно. Особено вредно е при младите растения и при използване на слаборастящи подложки. Сравнително по-добре понасят зачимяване ябълката, присадена на семенна подложка, черешата и бадемът, а най-лошо - кайсията и прасковата.

Бобови култури между редовете
В младите градини свободната площ се използва за отглеждане на междуредови култури. За такива трябва да се използват видове, които не пречат на овощните растения, не изтощават силно почвата, а спомагат за повишаване на нейното плодородие, не развиват високи стъбла и сравнително по-добре понасят засенчване. Едни от най-подходящите за тази цел са едногодишните фуражни (фий, грах, ръж за зелено, репко и др.), зърнените бобови (фасул, грах, соя, бакла), ранните и средноранни зеленчуци, тиквовите, фъстъците, ягодата и др.

Черната угар пази от плевели, чимът – от студ
9615
 

Последни материали
Виж
Европейски политики
Българският фермерски съюз и КОПА КОДЖЕКА с отворено писмо до Урсула фон дер Лайен
Селскостопанската продукция на ЕС намалява през 2023 г.
Резитба и оформяне на короната на орехи и лешници
Живеем в най-горещата година от човешката история - 2024
Важно за фермерите!
Среща на НАЗ за несъответствията при мониторинга на площите, установени от ДФЗ
Има начин да неутрализираме дъха на загоряла ракия
Свързани материали
Виж
Министър Тахов издаде заповед за облекченията в стандартите за ДЗЕС 5, 6, 7 и 8
Министерство на земеделието и горите
До дни пускат новите изменения в ДЗЕС 8
Годишен отчет за изпълнението на Стратегическия план
Плюсовете от дерогацията за угарите, приложена през 2023 г.
Позицията на България за развитието на протеинови култури
Списък с азотфиксиращите култури
Точни примери как да прилагате през 2024 г. новия стандарт за угарите ДЗЕС 8
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини