Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.10.2017 г.

Японската дюля - цвят до оградата

Хеномелесът (Chaenomeles) е известен още у нас като японска дюля или цидония. В превод от гръцки “хеномелес” означава “разцепена ябълка”. В този род са известни 4 вида, които се срещат в Китай и Япония. Най-често това са листопадни или полувечнозелени красивоцъфтящи храсти, които имат на клонките си бодли. Тъмнозелените листа са разположени последователно. Особено ефектни са големите керемиденочервени или оранжеви единични цветове. Плодовете приличат на ябълки. Те стоят плътно по клоните.
Хеномелесът расте най-добре на плодородни почви, на открити слънчеви места, обичат да бъдат поливани, особено в сухото, топло лято. При добри грижи растенията могат да живеят до 60-80 години на едно място. Хеномелесът се размножава чрез семена (през есента с току-що събрани, през пролетта – със стратифицирани), през лятото с резници, делене на храста или издънки.
Японската дюля се използва за създаването на ниски живи огради, бордюри. Особено внимание заслужават и щамбовите форми, когато хеномелесът се присажда на диви круша. Това растение може да се настани и наморавите, засадено на малки групи или пък в каменните градини.

Обича слънцето
Най-подходящите места за хеномелесът са слънчевите открити места, на сянка той расте лошо. Въпреки че тази култура е зимоустойчива, в студените зими могат да измръзнат краищата на едногодишните клонки. Затова за японската дюля е желателно да се избират участъци и места, в които през зиматат се натрупва достатъчно сняг, който ги предпазва от силните студове (под минус 30 градуса).
Почвата трябва да е листовка, торф и пясък в съотношение 2:2:1. При засаждането се внасят и органични и минерални торове 10 кг тор, 200 г суперфосфат 30 г селитра на една яма. Най-добрите почви за хеномелеса са леките, добре увлажнени глинести почви или почви с високо съдържание на органични вещества и слабокисела реакция (рН .5.-6.0). Трябва да се избягват почвите с ясно изразена основна реакция.

Три подхранвания през годината
За засаждане е най-добре да използвате двугодишни фиданки, които се залагат в ранна пролет до разпукването на пъпките. Възможно е и есенно засаждане, като тук растенията трябва да се подрежат. В живата ограда разстоянието между храстите трябва да бъде не повече от 0.5 – 1 м, а при насажденията 1.5 м. Важно е да не покриете с почвата кореновата шийка, тя трябва да е на нивото на повърхността.
През годината трябва да се направят три подхранвания: през пролетта се разсипват около храста азотни торове, след цъфтежа и плодовете се внасят фосфорни и калиеви течни торове, които се прилагат по 200-300 г на 10 л вода. Можете да поливате по едни път в месеца. Разрохквайте само при почистването на плевелите. Почвата около храста трябва да се мулчира с торф, стърготини или кора на слой 3-5 см. Резитбате се провежда веднъж на 5-6 години, през лятото, след като прецъфтят, се премахват слаборазвитите, сухи, счупени, измръзнали или стари клонки. При щамбовата форма периодически се махат клонките на щамба, които се намират по ствола. Растението се подготвя за зимата, като младите растения се покриват. Растенията с щамбова форма трябва да се приведат към земята и да се покрият.

Заложете семената
Японската дюля се размножава основно чрез семена. Въпреки че те съхраняват кълняемостта си в продължение на 2 години, най-добри резултати се получават при засяването на събрани през есента семена. При пролетно посяване е нужно 2-3 месеца стратификация на семената във влажен пясък при температура 0-3 градуса. За да могат семената да поникнат в домашни условия трябва да им създадете изкуствена “зима”. За тази цел отделете зрънцата от събраните през късната есен или зима плодове, поставете ги в контейнер с влажна почва, покрийте ги с тънък слой, сложете на контейнера полиетиленов плик с отвори за вентилация и поставете в прохладно място за няколко месеца, най-много до март. Най-долната лавица в хладилника ви ще е подходяща за това, може също така за поставите контейнера на перваза на прозореца между рамките. Част от семената могат да поникнат вече в края на процеса на стратификация.
През пролетта извадете контейнера от хладилника със стратифицирани семена, посипете отгоре почва, така че те да се озоват на дълбочина около 1 см, покрийте със стъкло или нойлон и дръжте на светло място при стайна температура. При редовно пръскване на почвата няма да се нуждае от поливане. Първите кълнове ще се появят след около 3 седмици, нерядко обаче покълването може да отнеме до 8 седмици, тай че бъдете търпеливи.
От вегетативните начини за размножение най-подходящ се явява юнското размножаване чрез резници. В хладните парници вкореняването достига до 70-90 на сто. При наличие на добре развити маточни растения е възможно размножаването и чрез отводи.

Японската дюля - цвят до оградата
19741
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Братовчедка на ябълката, тази мушмула ще ви омае с аромат и красота
Предвестници на пролетта, които можете да отгледате
Плод чакаме в началото на лятото
Японска мушмула
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини