Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2017 г.

Предвестници на пролетта, които можете да отгледате

Дървото на Юда разцъфва рано и цъфти много продължително Младият храст на Cercus siliquastrum, който след време може да достигне височина 6 м, е много чувствителен към студовете. Възрастните растения не се страхуват нито от студовете, нито от сухата почва.Спада към растенията с дълъг период на цъфтеж през пролетта. Цветовете се разтварят в началото на април, като част от тях – направо на старите стъбла.

Пролетният хеномелис, или японската дюля/Chaenomeles/ се украсяват от големи, много често с червенооранжеви цветове, а през есента – с жълтозелени ядливи (наистина,много кисели) плодове. Тя достига височина 1,5 м, ето защо може да се използва като не висок жив плет. Бодливите й стъбла отпъждат дори и кучетата. Растението много добре понася недостига на влага в почвата.

Междинната форзиция/Forsythia intermedia/ e предвесник на пролетта. Расте на всякакви не много сухи почви и в края на март разцъфтява с пълна сила, поразявайки въображението с яркото сияние на многобройните си цветове. Достигащите 3 м височина храсти веднъж на 3 години трябва да се прорежат. - Ирга – елегантен цвят и “силует” Иргата на Ламарк/Amelanchier lamarkii/ е идеална във всяко отношение. Най-голямото й достойнство, разбира се, е пищното й цъфтене през април. Но и медночервената окраска на младите листа, а така също и оранжево червената й есенна премяна изпълват очарованието ви. Храстът достига височино 7 м и расте на всякакви почви. През лятото по него зреят вкусни ягоди.

Ранните сортове на хамамелиса/Hamamelis/ на юг разцъфтяват в края на декември, и към тях се отнасят “Primavera” (на снимката) и бордовия “Ruby Glow”. По-късните сортове, като “Arnfld Promise”, може да им се любуваш до края на март. Храстите му достигат 4 м височина и с възрастта си много силно се разклоняват. Не понасят преовлажняването на почвата. 6. Будлея на Давид – примамка за пеперуди Будлеята на Давид/Budlega davidii/ e истинско дълго време цъфтящо растение. С ароматните китки на съцветията си украсява градината от юни до есента. Привлича пеперудите. Този 3 метров храст, както и кариоптерисът(снимката долу вдясно(8)), през пролетта се нуждае от силна резитба, стимулираща цъфтежа. Предпочита леки и сухи почви.

Между цъфтящите през лятото храсталаци колквиция (Uolkwizia amabilis/ си струва да се спомене най-напред. Цветното си великолепие демонстрира от края на май до края на юни. Достига височина само 2-3 м, но идеално ще се впише във всяка градина и дори в полусенчестите места ще поразява въображението с пищния си цъфтеж. Предпочита не много плодородна почва. - Кариоптерис – небесната синева на цветовете до есента Кландонският кариоптерис/Cariopteris clandonensis/ достига височина 1 м и образува гъсти кълбовидни храсти. Сините му цветове във върховите съцветия прекрасно хармонизират със сивозелените листа и се задържат плътно до октомври. Храстът предпочита леки почви и всяка пролет се нуждае от силна резитба.

Предвестници на пролетта, които можете да отгледате
6997
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Дейността в обекта за дърводобив във Врачанско е спряна
Заловиха дървосекач при работа с чужда контролна горска марка
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Директорът на ЮЗДП проведе среща с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми
Преход към кръгова икономика в дървопреработката
България е сред първенците по отпадъци на глава от населението в ЕС
Срещи с бранша
Обсъждат се проблемите в горския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини