Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.10.2017 г.

Ако в стаята е сухо...

Повишаването на влажността в жилищните помещения през зимата е от особена важност не само за растенията, но и за хората. Много заболявания се появяват именно поради тази причина. Затова ако имате зелени “филтри” в стаята, ще ви е доста по-комфортно. Има много начини за повишаване на влажността на въздуха около растенията. Най-известният е опръскването на листата на зелените ви любимци с вода. Това трябва да се прави като минимум от 50 см височина. Още по-ефективно е поставянето на саксията с цветето в постоянно увлажнен насипен материал. Не забравяйте също така редовно да устройвате душ на по-издръжливите растения и да изтривате листата им. Полезни също така в тази посока са и увлажнителите на въздуха, които могат да се купят в магазините.

Оптималният вариант
Най-добрият начин да повишите влажността на въздуха около растенията е да поставите саксията в съд с пясък, торф, керамзит, дребни камъчета. В тази роля красива ще изглежда декоративна кашпа, по-висока и просторна от саксията. Можете също така да поставите саксията и в голяма подложка с вода, но така че тя да няма съприкосновение с течността.
На радиатора можете да поставите някакъв съд и да го напълните с вода. Течността ще се изпарява и влажността на въздуха около прозореца ще се повиши. За да изглежда красиво съда, по повърхността на водата можете да пуснете да плават водни растения, например, зюмбюли. Водните зюмбюли през есента и зимата се нуждае от допълнително осветление.

Нашият съвет
Дълбоко се заблуждавате, ако смятате, че честото проветряване на стаята в студеното време ще повиши влажността на въздуха. Студеният въздух не е по-малко сух, отколкото въздухът в отопляваните помещения. Дори и след проветряване не забравяйте за опръскването и другите начини за повишаване на влажността.

Точната диагностика
Растенията страдат от сухия въздух, ако листата им се свиват на тръбичка, края на листата пожълтяват и изсъхват, младите листа не се развиват напълно, деформират се, пъпките опадват, без да са се разпукнали.
Влагата и мебелите. Ако се страхувате да не повредите мебелите си от честото опръскване на големите вътрешни растения, то тогава се възползвайте от изкуствената мъгла, която не разваля дървената повърхност.
По-близо до източника. Увлажняващото действие на стайните фонтанчета се проявява върху растенията, само когато те са близо до тях. Затова най-добре създавайте композицията от стайни растения с фонтанче посредата.
Микроклиматът. Изпарението от повърхността на водата в аквариумът е полезно на близкостоящите растения. Примерна композиция за стаята е стена, покрита с бръшлян, а пред нея солитер, например, монстера, редом с тях, аквариум с осветление и на преден план, композиция от невисоки растения (дифенбахия, папрати).
Чудесното блато. Добре овлажнява помещението и модел на тропическо блато. Растенията се засаждат във висок съд с общ субстрат. Пример: централно високо растение – циперус. Редом с него – малък спатифилум и декоративни треви. На преден план са настанени невисоки растения, които имитират блатна трева.

Ако в стаята е сухо...
5790
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Явно по този случай пуснаха ТЕЦ Марица 3 пак да трови населението
България бе осъдена за качеството на атмосферния въздух
След технично изчакване да приключи отоплителният сезон
В Димитровградско доживяха спирането на ТЕЦ Марица 3 за постоянно тровене на въздуха
Още 10 проекта ще ползват субсидии за иновативни дейности за градско развитие
Иновативен проект за качеството на въздуха в София получава финансиране от ЕС
Решения на Министерския съвет
Ограниченото торене с амоняк влиза в програмата за контрол на мръсния въздух
Растения, които почистват въздуха в дома
Съдът на Европейския съюз осъди България за лошото качество на въздуха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини