Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.10.2017 г.

Ако в стаята е сухо...

Повишаването на влажността в жилищните помещения през зимата е от особена важност не само за растенията, но и за хората. Много заболявания се появяват именно поради тази причина. Затова ако имате зелени “филтри” в стаята, ще ви е доста по-комфортно. Има много начини за повишаване на влажността на въздуха около растенията. Най-известният е опръскването на листата на зелените ви любимци с вода. Това трябва да се прави като минимум от 50 см височина. Още по-ефективно е поставянето на саксията с цветето в постоянно увлажнен насипен материал. Не забравяйте също така редовно да устройвате душ на по-издръжливите растения и да изтривате листата им. Полезни също така в тази посока са и увлажнителите на въздуха, които могат да се купят в магазините.

Оптималният вариант
Най-добрият начин да повишите влажността на въздуха около растенията е да поставите саксията в съд с пясък, торф, керамзит, дребни камъчета. В тази роля красива ще изглежда декоративна кашпа, по-висока и просторна от саксията. Можете също така да поставите саксията и в голяма подложка с вода, но така че тя да няма съприкосновение с течността.
На радиатора можете да поставите някакъв съд и да го напълните с вода. Течността ще се изпарява и влажността на въздуха около прозореца ще се повиши. За да изглежда красиво съда, по повърхността на водата можете да пуснете да плават водни растения, например, зюмбюли. Водните зюмбюли през есента и зимата се нуждае от допълнително осветление.

Нашият съвет
Дълбоко се заблуждавате, ако смятате, че честото проветряване на стаята в студеното време ще повиши влажността на въздуха. Студеният въздух не е по-малко сух, отколкото въздухът в отопляваните помещения. Дори и след проветряване не забравяйте за опръскването и другите начини за повишаване на влажността.

Точната диагностика
Растенията страдат от сухия въздух, ако листата им се свиват на тръбичка, края на листата пожълтяват и изсъхват, младите листа не се развиват напълно, деформират се, пъпките опадват, без да са се разпукнали.
Влагата и мебелите. Ако се страхувате да не повредите мебелите си от честото опръскване на големите вътрешни растения, то тогава се възползвайте от изкуствената мъгла, която не разваля дървената повърхност.
По-близо до източника. Увлажняващото действие на стайните фонтанчета се проявява върху растенията, само когато те са близо до тях. Затова най-добре създавайте композицията от стайни растения с фонтанче посредата.
Микроклиматът. Изпарението от повърхността на водата в аквариумът е полезно на близкостоящите растения. Примерна композиция за стаята е стена, покрита с бръшлян, а пред нея солитер, например, монстера, редом с тях, аквариум с осветление и на преден план, композиция от невисоки растения (дифенбахия, папрати).
Чудесното блато. Добре овлажнява помещението и модел на тропическо блато. Растенията се засаждат във висок съд с общ субстрат. Пример: централно високо растение – циперус. Редом с него – малък спатифилум и декоративни треви. На преден план са настанени невисоки растения, които имитират блатна трева.

Ако в стаята е сухо...
5765
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Явно по този случай пуснаха ТЕЦ Марица 3 пак да трови населението
България бе осъдена за качеството на атмосферния въздух
След технично изчакване да приключи отоплителният сезон
В Димитровградско доживяха спирането на ТЕЦ Марица 3 за постоянно тровене на въздуха
Още 10 проекта ще ползват субсидии за иновативни дейности за градско развитие
Иновативен проект за качеството на въздуха в София получава финансиране от ЕС
Решения на Министерския съвет
Ограниченото торене с амоняк влиза в програмата за контрол на мръсния въздух
Растения, които почистват въздуха в дома
Съдът на Европейския съюз осъди България за лошото качество на въздуха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини