Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.10.2017 г.

Две министерства разработват проект за винен туризъм с 12 дестинации

sinor

Министрите на земеделието и на туризма Румен Порожанов и Николина Ангелкова застават зад общ проект „Сподели България“, чиято основна цел е да популяризира родината като туристическа дестинация с акцент върху природните и исторически забележителности, качествените български вина и традиционната кухня. Проектът се финансира от държавата, като целта е да обхване 12 дестинации, колкото са и месеците в годината, като представи на чуждите туристи 100 туристически обекта в 50 родни общини, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова. Проектът ще бъде качен на платформата „Аз обичам България“, която рекламира и 100-те туристически обекти на страната, като целта е да събере възможно най-много мнения.

„Сподели България“ все още е в етап на обсъждане, така че до окончателното му представяне в средата на 2018 година дестинациите може да надхвърлят предварително заложените 12. „А защо не вместо с 12 да се поздравим с 30 дестинации, колкото са дните в един месец“, шеговито добави и министър Порожанов. Според него идеята е изключително добра, защото съчетава туризма с опознаване на традициите и местната кухня.

Маркетолозите са в дълг към родните винопроизводители, чиято продукция не получава достатъчно добра реклама, но с този проект качествените вина биха получили висока оценка чрез чуждите туристи. По думите на изпълнителния директор на агенцията по лозата и виното Красимир Коев България отдавна се е доказала с качествените вина и това се вижда от множеството отличия, получени на световните еноложки конкурси.

Пред бизнес делегация от Китай, кметове на туристически общини и пред туристическия бизнес двамата министри представиха първите 12 дестинации, включени в проекта „Сподели България“. Очаква се те да станат част от в пакетите на българските и чуждестранни туристически агенции.

Първата дестинация е „Долината на река Струма“, където топ обектът ще бъде град Мелник с величествената си природа и великолепните червени вина, съчетани с местната кухня и природните дадености в Югозападна България.

Следва „Долината на река Места“, регионът, заключен между трите уникални планини Рила, Пирин и Родопите, до този момент известни зад граница единствено със ски туризма. Целта е в бъдеще този регион да привлича туристи с местната си кухня. За целта обаче, както посочи и кметът на Банско Георги Икономов, Българската агенция по безопасността на храните трябва да промени стратегията си, за да може местните храни да влязат в ресторантите.

Третата дестинация е „Западна Тракия“, където освен тракийските светини и културното наследство на стария Пловдив, привлекателни за туристите могат да бъдат и множеството бутикови изби, в които се произвеждат изключителни бели и червени вина.

Четвъртата дестинация е „Розовата долина“, където освен с традиционното розопроизводство, туристите ще бъдат запознати и с историята на Панагюрище и Копривщица. Регионът е известен и с множеството ферми под Балкана, наложили се на пазара с качествените си млечни продукти. И тук винопроизводителите са на почит, особено с прословутия „Карловски мискет“, който е емблемата на региона.

Петата дестинация е „Източна Тракия“ с Жеравна и Котел, съхранили българската идентичност, където също се залага на местните специалитети и качествени български вина. Освен със сливенската праскова местните хора могат да се похвалят и с производството на хинап, вид фурма, която вирее само в този регион – около Стара Загора.

Шестата туристическа дестинация е „Сакар“, заключена между реките Марица, Тунджа, Соколица и Сазлийка. И този регион е известен с множеството тракийски светилища, с уникалното си винопроизводство, а също и с отглеждането на традиционния сусум.

Седмата дестинация е „Златия“, обхващата Северозападна България с феномена Белоградчишки скали и красивите гледки на Западния дял на Стара планина. Регионът под връх Ком и около Белоградчик е известен с производството си на ягоди и малини, затова и туризмът може пряко да се съчета с кулинарията и местните специалитети, приготвени от тези плодове. Винарите пък ще защитават местния сорт „Гъмза“, който не отстъпва на новите европейски сортове, смятат организаторите.

Осмата туристическа дестинация е „Мизия“ и обхваща района около Плевен, където се намира единственият на Балканите Музей на виното. В този регион кулинарията залага и на рибните специалитети, широко разпространени около Свищов и Русе.

„Добруджа и Северното Черноморие“ е деветата дестинация, където красивите морски пейзажи умело може да се съчетаят с кулинарните и винени изненади на местните изби. Това е царството на димята, затова и белите вина са на почит в този регион.

Десетата дестинация е "Южното Черноморие", където старите градове Несебър и Созопол са естествен магнит за туристите. В проекта тази дестинация се съчетава перфектно с представянето на традиционните местни бели вина, а също и със сладкото от зелени смокини, специалитет на созополските баби.

Единадесетата дестинация са „Старите столици“ Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, които пък идеално могат да се съчетаят с винения кулинарен бизнес в района на Търговище и Шумен. Винарите там ще изненадат туриста с известния „Осмарски пелин“, както и с пестила, произвеждан единствено тук от стар сорт сливи.

Последната 12-а дестинация е „Източни Родопи“ с района около Хасково, Кърджали и Ивайловград, където освен с величествените природни феномени и древните разкопки при Перперикон изненада за туристите ще бъдат и местните родопски гозби, чудесно гарнирани с фини червени вина.

До средата на 2016 г. двете министерства се очаква да организират 6 кръгли маси в различни региони на страната, като целта е да се даде широк отзвук сред местния бизнес.

Две министерства разработват проект за винен туризъм с 12 дестинации
6193
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини