Начало » Хоби земеделие » Цветарство
23.10.2017 г.

Как да се грижим за кактусите

Отговорът на този въпрос можем да намерим само ако се подходи строго специфично към всяка отделна колекция или единично растение. Нали хората обитават различни климатични зони и притежават различни растения, чиито изисквания не съвпадат. Но спазването на най-общи сезонни грижи за нашите географски условия несъмнено ще облекчи тревогите и неприятностите.

През зимата не се полива
Тогава кактусите се намират в период на сухо и хладно зимуване. Поливането е преустановено с изключение на епифитните видове. Следи се състоянието на растенията и ако се появят вредители или болести, се вземат незабавни мерки.
Февруари е най-тежкият месец за сукулентите изобщо. Поради неблагоприятните зимни условия кактусите са със силно намалени съпротивителни сили и поливането може да се окаже гибелно. Ако при някои видове са се появили вече пъпки, може да се навлажни съвсем леко почвата. Осигурявайте редовно проветряване, за да се закалят растенията. Съществува голяма опасност от експлозивно размножаване на вредители, затова оглеждайте внимателно всеки кактус.
През март с настъпването на по-дълги и светли дни започва началото на вегетацията при много видове. Полезно е лекото повишение на температурата и пръскането със съвсем ситен пулверизатор (като мъгла). Много слабо се овлажнява почвата и растенията се засенчват леко по обяд, за да не пострадат от слънчевите лъчи. Може да се започне засяване и пресаждане. Ако върху някои кактуси (цереуси, епифилуми и опунции) има слаби зимни разклонения, те се премахват, за да се съхрани компактният силует на растението.

Цъфтежът започва от април
Много ребуции и мамиларии започват да цъфтят през април. На лобивиите и ехинопсисите се дава вода едва след появата на цветни пъпки и забележим прираст. Обилното проветряване е задължително, като се внимава да не забравяме отворен прозореца и внезапен студ да съсипе цветята. Започва масовото засяване и вкореняване на детки. В топлите дни обилно се пръска със затоплена мека вода.
През май кактусите вече са в активен растеж и цъфтеж. След като се установи постоянно топло време, може да се изнасят навън, като все още постепенно се приучват към обилната слънчева светлина. Можете да пресаждате колкото искате. Цъфтящите екземпляри се пресаждат след прецъфтяването. Не бива да отслабва вниманието за появата на паразити. Поливането се увеличава, но пръстта трябва да просъхва добре между две поливки.
През юни можем да се радваме на обилния цъфтеж и здравото нарастване. Сега е най-доброто време за присаждане. Грижим се за редовното поливане и подхранване.

Лятото е време за кратка почивка
Кратка почивка за някои от рано цъфтящите видове – мамиларии, лобивии, пародии, ребуции настъпва през юли. При тях поливането се намалява силно, а торенето се спира. За останалите важи правилото: обилно поливане и пулверизиране, но почвата не бива да се заблатява. Ако някои растения имат нужда от пресаждане, периодът е подходящ.
През август започва нов подем във вегетацията при отпочиналите си кактуси. Намалява се торенето, нощната влага и росата действат закаляващо срещу болести и вредители.
Септември започва ограничаването на поливането, подхранването спира. Продължава закаляването, но трябва да сме готови за прибиране при най-малки опасения от застудяване и слана.

В късна есен започва дълбокият покой
През октомври количеството на водата вече е символично. Ако се налага, се правят последни пръскания с контактни инсектициди. Внасяните в помещенията растения се проверяват внимателно за наличие на мокрици, охлюви и други паразити.
През ноември и декември почти всички кактуси вече се намират в период на дълбок покой и трябва да бъдат настанени в сухи прохладни помещения, където ще останат до пролетта. Рипсалисите и коледничето се готвят да цъфтят, затова температурата за тях не бива да е по-ниска от 12 градуса. Кактусите, които трябва да зимуват поради липса на подходящо място на топло, се поливат съвсем леко, за да не изсъхнат. Такива кактуси обикновено не цъфтят. Наблюдава се за появата на вредители. Ако забележим власести въшки, гнездото им се обработва с малка остра четка, напоена в инсектицид или леко разреден спирт.

Как да се грижим за кактусите
11922
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Кактусите зимуват на хладно и сухо
Как да накараме кактуса да цъфти
В Калифорния е забранена за отглеждане, в Европа трябва да се изпълняват капризите й
Чудото лофофора
Кактусовите мутанти
Как да се грижим за кактусите
Сезонни нужди
Грижи за кактуса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини