Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.10.2017 г.

Как да накараме кактуса да цъфти

Кактусите са безпроблемни стайни растения и се ползват с все по-голяма популярност сред любителите на екзотични растения. Благодарение на своята приспособимост към екстремални условия на обитание в засушливите климатични зони те прекрасно понасят ниската влажност на въздуха и се чувстват добре в нашите отоплявани с централно парно жилища.
Освен това болшинството кактуси лесно понасят дву- или триседмичен сух период. Така стопаните им могат спокойно да отидат да си починат някъде.
Кактусите могат да цъфтят ежегодно, а не само веднъж на сто години, както повечето хора мислят. Но за тази цел трябва да им създадете благоприятни условия, сред които са слънчево осветление, свеж въздух, почвено хранене, своевременно поливане и нормален температурен режим.

Важните дреболии
Начинаещите цветари мислят, че за развитието на кактусите, и особено за това, те да цъфнат, се нуждаят от колкото се може повече светлина и топлина, и се стараят през цялото време да държат любимците си на светло. Но в този случай нерядко ги очаква розачарование. Вярно е, че кактусите обичат светлина, но за да цъфнат, е достатъчно осветление от 4-5 часа на ден през цялата вегетация. През останалото време от годината те могат да се радват и на по-малко количество светлина.
За цъфтежа на растенията е важно също така да съхраните ориентацията на съда по отношение на слънцето. Кактусите също така, както и други стайни растения, в периода на бутонизация и цъфтеж не понасят преместване, при това те могат да хвърлят пъпките и да загубят декоративността си.
През пролетта бодливите красавци трябва да се пазят от преките слънчеви лъчи и защото повърхността на филизите и пъпките може да се повреди. Нарастващите пъпки на кактусите се нуждаят от свеж въздух не по-малко отколкото от светлина.
Стаите, където стоят растения, трябва ежедневно да се проветряват, особено в ранна пролет, когато се установи приятно слънчево време.
За да цъфтят кактусите, трябва да растат в хранителна, свежа и въздухопроницаема почвена смес. По време на бутонизацията не трябва да торите растенията: от това често опадат пъпките им.

И зимуването е вафно
Цъфтежа на кактусите много зависи и от това при какви условия е презимувало растението. По време на покоя на пустинните, степните и планинските видове узряват младите филизи и се образуват цветните пъпки. Затова през зимата трябва да сте много отговорни към растенията. В това време рязко се съкращават поливките и изобщо не се тори. Ако кактусите са в топло помещение, то растежът им не се спира. Такива растения, като правило, не цъфтят на следващата година.
Не трябва да пресаждате кактусите, които имат развити цветни пъпки. Това може да прекрати развитието на цветовете. Растенията се пресаждат след цъфтежа.

С облагородяване
Ако в стайни условия кактусът не цъфти, то можете да му помогнете, като го облагородите с резник от цъфтящ екземпляр. Това се прави, като се отреже резник с размер около 5 см. Резника се заостря отдолу във формата на лопатка. Кактусът, който ще облагородявате, също трябва да има такъв разрез, за да се настани калема. Поставете резника плътно в подложката и завържете с плътна лента. Преди облагородяването и след това растението не се полива. Растението се оставя в топло и затъмнено място, като се покрива с буркан.
След една-две седмици дори и присадката да срасне с основата, лентата се оставя за още няколко дни. Такова облагородяване може да се направи през зимата. Най-подходящи за ашладисване са младите кактуси, които са отгледани от семена или издънки. Трябва да наблюдавате растенията и да се грижите за тях, то тогава те ще ви възнаградят с красиви, нежни цветове.

И плодовете им са красиви
Кактусите цъфтят в различна възраст. Едни обикновено цъфтят на втората година след засяването им, други – след 5-6 години, а някои дори – след 10-15 години. Рано цъфтят видовете с папили и ниските кактуси, като ребуцията, мамиларията. Оплодените цветове бързо завръзват и плодове. За един месец те достигат голям размер. Узряват в края на лятото или есента. Плодовете биват червени, малиново-червени, яркочервени, жълти, виолетови и зелени, и дълго време украсяват растенията като цветове. На някои видове растения плодовете се разпукват още на кактуса и семената от тях трябва да събирате с пинсета. Зрелите семена са твърди, кафяви, тъмнокафяви, черни или жълти на цвят. Събраните семена трябва да съхранявате в прохладно, тъмно място – в студена стая, най-добре е в мазето или в хладилника. В светли и сухи помещения те бързо губят кълняемост.

Как да накараме кактуса да цъфти
49888
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Свързани материали
Виж
Как да накараме доматите да зреят по-бързо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини