Начало » Хоби земеделие » Цветарство
26.07.2016 г.

Грижи за кактуса

Юли е времето за кратка почивка за някои от рано цъфтящите видове – мамиларии, лобивии, пародии, ребуции настъпва през юли. При тях поливането се намалява силно, а торенето се спира. За останалите важи правилото: обилно поливане и пулверизиране, но почвата не бива да се заблатява. Ако някои растения имат нужда от пресаждане, периодът е подходящ.

През август започва нов подем във вегетацията при отпочиналите си кактуси. Намалява се торенето, нощната влага и росата действат закаляващо срещу болести и вредители.
Септември започва ограничаването на поливането, подхранването спира. Продължава закаляването, но трябва да сме готови за прибиране при най-малки опасения от застудяване и слана.

През октомври количеството на водата вече е символично. Ако се налага, се правят последни пръскания с контактни инсектициди. Внасяните в помещенията растения се проверяват внимателно за наличие на мокрици, охлюви и други паразити.

През ноември и декември почти всички кактуси вече се намират в период на дълбок покой и трябва да бъдат настанени в сухи прохладни помещения, където ще останат до пролетта. Рипсалисите и коледничето се готвят да цъфтят, затова температурата за тях не бива да е по-ниска от 12 градуса. Кактусите, които трябва да зимуват поради липса на подходящо място на топло, се поливат съвсем леко, за да не изсъхнат. Такива кактуси обикновено не цъфтят. Наблюдава се за появата на вредители. Ако забележим власести въшки, гнездото им се обработва с малка остра четка, напоена в инсектицид или леко разреден спирт.

През зимата кактусите се намират в период на сухо и хладно зимуване. Поливането е преустановено с изключение на епифитните видове. Следи се състоянието на растенията и ако се появят вредители или болести, се вземат незабавни мерки.

Февруари е най-тежкият месец за сукулентите изобщо. Поради неблагоприятните зимни условия кактусите са със силно намалени съпротивителни сили и поливането може да се окаже гибелно. Ако при някои видове са се появили вече пъпки, може да се навлажни съвсем леко почвата. Осигурявайте редовно проветряване, за да се закалят растенията. Съществува голяма опасност от експлозивно размножаване на вредители, затова оглеждайте внимателно всеки кактус.
През март с настъпването на по-дълги и светли дни започва началото на вегетацията при много видове. Полезно е лекото повишение на температурата и пръскането със съвсем ситен пулверизатор (като мъгла). Много слабо се овлажнява почвата и растенията се засенчват леко по обяд, за да не пострадат от слънчевите лъчи. Може да се започне засяване и пресаждане. Ако върху някои кактуси (цереуси, епифилуми и опунции) има слаби зимни разклонения, те се премахват, за да се съхрани компактният силует на растението. 

Много ребуции и мамиларии започват да цъфтят през април. На лобивиите и ехинопсисите се дава вода едва след появата на цветни пъпки и забележим прираст. Обилното проветряване е задължително, като се внимава да не забравяме отворен прозореца и внезапен студ да съсипе цветята. Започва масовото засяване и вкореняване на детки. В топлите дни обилно се пръска със затоплена мека вода.
През май кактусите вече са в активен растеж и цъфтеж. След като се установи постоянно топло време, може да се изнасят навън, като все още постепенно се приучват към обилната слънчева светлина. Можете да пресаждате колкото искате. Цъфтящите екземпляри се пресаждат след прецъфтяването. Не бива да отслабва вниманието за появата на паразити. Поливането се увеличава, но пръстта трябва да просъхва добре между две поливки.
През юни можем да се радваме на обилния цъфтеж и здравото нарастване. Сега е най-доброто време за присаждане. Грижим се за редовното поливане и подхранване.

Грижи за кактуса
13946
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Кактусите зимуват на хладно и сухо
Как да се грижим за кактусите
Как да накараме кактуса да цъфти
В Калифорния е забранена за отглеждане, в Европа трябва да се изпълняват капризите й
Чудото лофофора
Кактусовите мутанти
Как да се грижим за кактусите
Сезонни нужди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини