Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Как да запазим арпаджика

Синор.БГ / 23.10.2017 г.

Купеният арпаджик може да се съхранява до посаждането му в сухо помещение. При висока температура той може да изсъхне, а при понижаване възниква опасност от стрелкуване на най-големите луковици. Разсипете арпаджика в открити щайги или картонени кутии на тънък слой и го дръжте при температура 18-20 градуса. Ако купеният арпаджик е влажен при допир, го изсушете близо до печка при температура 30-35 градуса, като периодично го обръщате. При резки колебания на температурата в жилището арпаджика също може да се овлажни, затова трябва периодично да го проверявате и при необходимост да го изсушавате. Имайте предвид, че по време на продължително съхранение луковичките губят до 30 на сто от своята маса. Така че не бързайте да купувате твърде рано арпаджика.
Но не трябва да оставяте и тази работа за последната минута. Често търговските фирми целейки икономии, съхраняват посадъчния материал на хладно, за да не стрелкува. За да не се случи това, седмица преди да го засадите го дръжте в течение на 8 часа около отоплителен уред при температура 40-41 градуса. Това не само предпазва лука от стрелкуване, но и ще осигури профилактика от най-вредното заболяване – пероноспороза. Освен това, в луковиците се активизират процесите на растежа и зеленчукът в градината ви ще стане много добър.

Как да запазим арпаджика
15277
 

Последни материали
Виж
Според бюджетната прогноза
С близо 5 млрд евро ще се финансира селскостопанската политика през 2026-2028 г.
Наредбата за условията за кандидатстване
Субсидии за консервационно земеделие: критерии и точки
Блиц-контрол
Депутати питат земеделския министър утре
Вкусни цариградски кюфтета
Две фирми са най-големите доставчици
В училищните схеми био кашкавалът струва 60 лв./кг, био ябълките 6,72 лв.
Вносът бе забранен през януари заради огнище на шап в Бранденбург
Южна Корея отвори пазара си за произведеното в Германия свинско
Свързани материали
Виж
Мариновани лукчета
Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха
Рекордни цени на лука в Евросъюза и през новия сезон
Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане
Октомври е времето за арпаджика
Съхранявайте събраните глави на проветриво място
Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини