Купеният арпаджик може да се съхранява до посаждането му в сухо помещение. При висока температура той може да изсъхне, а при понижаване възниква опасност от стрелкуване на най-големите луковици. Разсипете арпаджика в открити щайги или картонени кутии на тънък слой и го дръжте при температура 18-20 градуса. Ако купеният арпаджик е влажен при допир, го изсушете близо до печка при температура 30-35 градуса, като периодично го обръщате. При резки колебания на температурата в жилището арпаджика също може да се овлажни, затова трябва периодично да го проверявате и при необходимост да го изсушавате. Имайте предвид, че по време на продължително съхранение луковичките губят до 30 на сто от своята маса. Така че не бързайте да купувате твърде рано арпаджика.
Но не трябва да оставяте и тази работа за последната минута. Често търговските фирми целейки икономии, съхраняват посадъчния материал на хладно, за да не стрелкува. За да не се случи това, седмица преди да го засадите го дръжте в течение на 8 часа около отоплителен уред при температура 40-41 градуса. Това не само предпазва лука от стрелкуване, но и ще осигури профилактика от най-вредното заболяване – пероноспороза. Освен това, в луковиците се активизират процесите на растежа и зеленчукът в градината ви ще стане много добър.