- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и да ги държите, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника.
- За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязани късчета хрян.
- Солените краставици ще бъдат по-вкусни и ще издържат повече, ако в маринатата поставите малко горчица.
- Краставиците не се съхраняват добре заедно с ябълките.
- Доматите и чушките се съхраняват по-дълго в кошница, закачена в затъмнено проветриво помещение.
- Зелените краставици могат да се съхранят свежи няколко дни, ако държите три четвърти от опашките им потопени във вода. Водата трябва да се сменя ежедневно.
- За да се съхранява по-дълго киселото зеле, трябва да го прехвърлите в стъклени буркани и го залеете (на два пръста над повърхността на зелето) с растително олио.
- При дълго съхранение на картофи се препоръчва да купувате от по-късните сортове. Картофите могат да се съхраняват в дървени или картонени кутии с отвори в сухо и прохладно помещение при температура 3-5 градуса.
- За да съхраните по-дълго патладжаните и сладките чушки, трябва да ги поставите на един слой в емайлирана посуда и да ги държите, без да ги покривате, на най-долната лавица в хладилника.
- Репичките много бързо се разваляг и затова не подлежат на дълго съхранение.
- Морковите и ряпата могат да се съхраняват през цялата зима.
- Корените на магданоза и целината могат да се съхраняват в продължение на четири месеца, ако ги поставите в кутия, посипете ги със сух пясък и ги поставите на тъмно и прохладно място.
- За да съхраните зелен магданоз, копър, целина, зелен лук свежи за няколко дни, трябва да ги напръскате с вода, да ги поставите в полиетиленов плик и да ги държите в хладилника.
- Чесънът ще остане дълго време свеж, ако пуснете главата за няколко секунди в разтопен парафин, оставете да изсъхне, сложете го с капронов чувал и го закачете на сухо място.
- Лукът най-добре се съхранява, ако е заплетен на плитка.
- За да не се появи плесен на повърхността на доматеното пюре плесен, посипете отгоре му сол и залейте с тънък слой растително олио.
- Маслините имат по-приятен вкус, ако ги съхранявате в растително олио, в което са добавени нарязан магданоз и парченце лимон. Преди да поставите маслините в буркан, можете да ги попарите в топла вода, за да изглеждат още по-красиви.
- Растителното масло, предназначено за продължително съхранение, трябва да се избистри. След това го изливате в друг съд, като добавяте на всеки литър по 1 ч.л. сол и 1 дребно нарязано бобче. Държи се в тъмно прохладно място.
- Разрязаният лимон издържа, ако го поставите с разрязаната страна в чашка в винен или ябълков оцет.
- Лимоните могат да останат свежи няколко дни, ако ги държите в периодично сменяща се хладна вода в хладилника.