Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.10.2017 г.

Червеният еликсир е по-полезен от белия

За да е силно виното захарността на гроздето не бива да е под 20%

Според научни изследвания червеното вино притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и антитромбоцитни свойства. Става въпрос обаче за умерена консумация – 2-3 чаши дневно.
Но за да се превърне напитката наистина в еликсир гроздето първо трябва да е обрано в точното време. Следете захарността му и не се водете единство от фактът, че съседът ви бере. Захарността на червеното грозде не бива да е под 20 %.
Оберете ли лозето, смачкайте гроздето така че да се получи еднородна каша. И веднага я сложете в бурето, за да започне алкохолна ферментация. Процесът трябва да протича при “потопена капка”, за да се изолира съприкосновението с въздуха и да се предотврати евентуално оцетно вкисване на бъдещото вино. Понякога джибрите изплуват вследствие образувалите се обилно мехурчета въглероден двуокис. Те полепват по твърдите части на гроздето, които пък стават по-леки и отиват на повърхността. Този шуплив пласт се нарича “шапка”. Така изплувалите джибри правят т.нар. открита ферментация с “плаваща шапка”. Тя не е за препоръчване. Опитите на някои винари да потапят шапката чрез разбъркване не се препоръчват.
Вторият начин на открита ферментация с “потопена шапка” изисква специално горно лъжливо решетесто дъно. Прави се лесно. Може да се използват надупчени дъски или летви, сковани на разстояние 1,5 до 1 см една от друга. Необходимо е да се предвидят и приспособления за задържане на лъжливото дъно. Преди то да се постави част от ширата се източва и се връща след поставянето на дъното. Така по време на алкохолната ферментация, над твърдите части има винаги течност. Опасността от оцетно вкисване е минимална.
През първите дни ферментацията може да се активизира с едно претачане. Получените по тази система вина са по-плътни, по-трайни, добре оцветени и най-важното по-полезни.
Ферментацията обикновено приключва за 8-10 дни, после готовото вино се отделя от джибрите. Изтака се при широк достъп на въздух и младата напитка се държи в пълни съдове докато приключи тихата ферментация. Останалите във ферментационния съд джибри съдържат 10-15 % вино. То може да се извлече с пресоване.

Червеният еликсир е по-полезен от белия
5288
 

Последни материали
Виж
Засегнати са над 400 растителни вида в Атика
В Гърция за пръв път откриха източна плодова муха
Механизъм за гражданска защита на ЕС
ЕК мобилизира два хеликоптера от Чехия за борба с пожарите в България
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
Приходи от данъци върху околната среда в Европейския съюз
ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан
Свързани материали
Виж
Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ получи престижната титла International Revelation Red Wine 2023 на Mondial de Bruxelles
Най-доброто червено вино в света е българско
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Честита Баба Марта!
Великолепни червени вина от реколта 2018 г. очакват в Германия
Жега с аромат на грозде
Лебозол®-Червено - разлага растителните остатъци на полето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини