Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Червеният еликсир е по-полезен от белия

За да е силно виното захарността на гроздето не бива да е под 20%
Синор.БГ / 22.10.2017 г.

Според научни изследвания червеното вино притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и антитромбоцитни свойства. Става въпрос обаче за умерена консумация – 2-3 чаши дневно.
Но за да се превърне напитката наистина в еликсир гроздето първо трябва да е обрано в точното време. Следете захарността му и не се водете единство от фактът, че съседът ви бере. Захарността на червеното грозде не бива да е под 20 %.
Оберете ли лозето, смачкайте гроздето така че да се получи еднородна каша. И веднага я сложете в бурето, за да започне алкохолна ферментация. Процесът трябва да протича при “потопена капка”, за да се изолира съприкосновението с въздуха и да се предотврати евентуално оцетно вкисване на бъдещото вино. Понякога джибрите изплуват вследствие образувалите се обилно мехурчета въглероден двуокис. Те полепват по твърдите части на гроздето, които пък стават по-леки и отиват на повърхността. Този шуплив пласт се нарича “шапка”. Така изплувалите джибри правят т.нар. открита ферментация с “плаваща шапка”. Тя не е за препоръчване. Опитите на някои винари да потапят шапката чрез разбъркване не се препоръчват.
Вторият начин на открита ферментация с “потопена шапка” изисква специално горно лъжливо решетесто дъно. Прави се лесно. Може да се използват надупчени дъски или летви, сковани на разстояние 1,5 до 1 см една от друга. Необходимо е да се предвидят и приспособления за задържане на лъжливото дъно. Преди то да се постави част от ширата се източва и се връща след поставянето на дъното. Така по време на алкохолната ферментация, над твърдите части има винаги течност. Опасността от оцетно вкисване е минимална.
През първите дни ферментацията може да се активизира с едно претачане. Получените по тази система вина са по-плътни, по-трайни, добре оцветени и най-важното по-полезни.
Ферментацията обикновено приключва за 8-10 дни, после готовото вино се отделя от джибрите. Изтака се при широк достъп на въздух и младата напитка се държи в пълни съдове докато приключи тихата ферментация. Останалите във ферментационния съд джибри съдържат 10-15 % вино. То може да се извлече с пресоване.

Червеният еликсир е по-полезен от белия
7712
 

Последни материали
Виж
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Изясняват се причините за поява на огъня и размерът на щетите
Пожар в доспатско село унищожи 4 кубика дърва и земеделски инвентар
В ден с групов лов на дива свиня на местната дружина в района
Откриха 2 трупа на сърни в багажника на колата на ловец в Монтанско
С над 150-процентов ръст на фермерите и площите в сектора за година
Област Шумен показва отлични резултати в биологичното производство
Продължава предлагане на стара пшеница и търсене на фуражна
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
Свързани материали
Виж
Практика
Как температурата и светлината влияят на цвета на гроздето
Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ получи престижната титла International Revelation Red Wine 2023 на Mondial de Bruxelles
Най-доброто червено вино в света е българско
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Честита Баба Марта!
Великолепни червени вина от реколта 2018 г. очакват в Германия
Жега с аромат на грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини