Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Червеният еликсир е по-полезен от белия

За да е силно виното захарността на гроздето не бива да е под 20%
Синор.БГ / 22.10.2017 г.

Според научни изследвания червеното вино притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и антитромбоцитни свойства. Става въпрос обаче за умерена консумация – 2-3 чаши дневно.
Но за да се превърне напитката наистина в еликсир гроздето първо трябва да е обрано в точното време. Следете захарността му и не се водете единство от фактът, че съседът ви бере. Захарността на червеното грозде не бива да е под 20 %.
Оберете ли лозето, смачкайте гроздето така че да се получи еднородна каша. И веднага я сложете в бурето, за да започне алкохолна ферментация. Процесът трябва да протича при “потопена капка”, за да се изолира съприкосновението с въздуха и да се предотврати евентуално оцетно вкисване на бъдещото вино. Понякога джибрите изплуват вследствие образувалите се обилно мехурчета въглероден двуокис. Те полепват по твърдите части на гроздето, които пък стават по-леки и отиват на повърхността. Този шуплив пласт се нарича “шапка”. Така изплувалите джибри правят т.нар. открита ферментация с “плаваща шапка”. Тя не е за препоръчване. Опитите на някои винари да потапят шапката чрез разбъркване не се препоръчват.
Вторият начин на открита ферментация с “потопена шапка” изисква специално горно лъжливо решетесто дъно. Прави се лесно. Може да се използват надупчени дъски или летви, сковани на разстояние 1,5 до 1 см една от друга. Необходимо е да се предвидят и приспособления за задържане на лъжливото дъно. Преди то да се постави част от ширата се източва и се връща след поставянето на дъното. Така по време на алкохолната ферментация, над твърдите части има винаги течност. Опасността от оцетно вкисване е минимална.
През първите дни ферментацията може да се активизира с едно претачане. Получените по тази система вина са по-плътни, по-трайни, добре оцветени и най-важното по-полезни.
Ферментацията обикновено приключва за 8-10 дни, после готовото вино се отделя от джибрите. Изтака се при широк достъп на въздух и младата напитка се държи в пълни съдове докато приключи тихата ферментация. Останалите във ферментационния съд джибри съдържат 10-15 % вино. То може да се извлече с пресоване.

Червеният еликсир е по-полезен от белия
7789
 

Последни материали
Виж
Бракониерството продължава
И България като други държави въведе постоянна забрана за улов на есетра
Касуле
Допълнение на Постановление 44
С нови 21 ракетни площадки ще се попълнят „дупките“, откъдето падат градушки
По време на почивка
Земеделската комисия в парламента прие проектобюджета за 2026 г. за 10 минути
Фермерите от област Благоевград могат да подават заявления за оценка на щети от проливните дъждове до 12 декември
Фермерите предпочитат дълосрочна аренда
Полша подговя удължаване на забраната за продажба на държавна земя
Свързани материали
Виж
Практика
Как температурата и светлината влияят на цвета на гроздето
Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ получи престижната титла International Revelation Red Wine 2023 на Mondial de Bruxelles
Най-доброто червено вино в света е българско
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Честита Баба Марта!
Великолепни червени вина от реколта 2018 г. очакват в Германия
Жега с аромат на грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини