Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.10.2017 г.

Как да гледаме ягоди и в апартамента

Полезни съвети

Можем ли да си отгледаме ягоди в апартамента? Разбира се! Защо да губим време за отглеждане на стайни цветя, когато може през зимата на перваза да растат ягоди? Та нали само 60 дни след засаждането им в саксиите ще успеем да получим реколта. А какво по-хубаво от собствени вкусни ягоди за Коледа и Нова година?

Всичко, което се изисква при отглеждане на ягоди в апартамента, са поне 2 подхранвания през сезона и редовно поливане. Разбира се, саксиите ще трябва да бъдат напълнени с плодородна смес.

Най-добре е в апартамента да отглеждаме ремонтантни сортове, тъй като ще ни радват с реколта поне 2 пъти през зимата, а с обикновените рискът да не подсладим новогодишната трапеза е доста голям.

Ремонтантните сортове на свой ред се делят на 2 вида, първият от които дава по 2 реколти (пролет и есен) и изисква продължителна дневна светлина, а за втория това не е необходимо, като освен това плододава през целия сезон без почивка. Именно сортовете от втория вид са фаворити за отглеждането в апартамента.

Ягодите, които ще засаждаме, трябва да имат от 2 до 4 листа и голяма здрава коренова шийка. Можем да ги засадим във всякакъв съд с вместимост най-малко 3 литра. Ако големите балконски сандъчета поемат по 10-15 литра, във всяко можем да засадим по 3-4 корена. На  дъното им се полага дренаж – счукани тухли или керамзит.

Най-добре е да приготвим почвата сами, като смесим пръст от градината с малко пясък и прегорял оборски тор, но и всяка почвена смес за цветя от магазина ще свърши работа.

Ягодите се подхранват задължително, особено през периода на цъфтеж, когато се формира реколтата, но не по-често от веднъж седмично. Дава им се почивка само докато плодовете зреят. Най-добре е да се използват комплексни (комбинирани) торове, тъй като от органичните ягодите формират много листа и ластуни при много малко плодове.

За да може да плододават добре през зимата, ягодите от някои сортове имат нужда от допълнително осветяване, осигурявайки поне 12 светли часа в денонощието. Температурата трябва да се поддържа в диапазона 18-20 градуса по Целзий.

Тъй като цъфтят и плододават по-често, ягодите от сортовете, които се развиват и при малка продължителност на деня, остаряват по-бързо и изчерпват силите си само година след засаждането. Не стават и за размножаване, тъй като потомството им е слабо и болнаво, така че просто ги изхвърлете.  

Как да гледаме ягоди и в апартамента
33351
 

Последни материали
Виж
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини