Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2017 г.

Лешникът садете в комбинация с подходящи опрашители

Лешникът се използва за храна на човека от дълбока древност. Ядките му са много качествена и висококалорична храна. Те са богати на мазнини, белтъчнини, минерални соли и витамини. Лешникът може да се използва като противоерозионна култура. Плодовете му се съхраняват лесно. При добра агротехника добивите от отделен храст достигат 10 кг. Насажденията сe ползват 40-45 години.
Размножаването му се извършва чрез вкореняване на отводи и коренови издънки. Подходящи за създаване на насаждения се считат терени с надморска височина до 600 м и наклон 8º. По изключение могат да се използват и по-наклонени площи след предварително терасиране.

Храстите са големи и родовити само в добре защитени места с отцедлива и богата почва. Есенното засаждане е по-подходящо от пролетното. При положителни температури може да се извърши и през зимните месеци. Засаждат се в ямки с размери 45/45/45 см. В дъното на ямката се смесва 1 кофа разложен оборски тор със 70-80 г двоен суперфосфат, 30 г калиев сулфат, горният слой от изкопаната почва и се насипват около кореновата зона. За получаването на повече издънки засаждането на растението се извършва на по-голяма дълбочина от тази, при която е отгледано в разсадника. Напролет новозасадените се съкращават на 4-6 пъпки над повърхността на земята. Не правете резитби през следващите 2-3 години, само просветлявайте храста. Когато застареят стеблата трябва да се съкращават до земята. Това се случва след 8-10 г. На всеки храст се оставят 8-10 нови, правилно разположени, за осигуряване на проветряване.

Бадемовиден е турски сорт и узрява в периода 5-15 август. Плодовете са едри, в кичури от 3 до 7 броя, продълговати, почти цилиндрични, към върха заострени. Черупката е тъмнокафява, тънка, много лесно чуплива. Ядката е голяма, продълговата, с добри вкусови качества. Рандеманът е около 54%. Сортът е частично самоплоден Негови опрашители са Римски, Ран трапезундски.
Ран трапезундски е създаден в Турция и зрее до 15 август. Плодовете са дребни до средно едри, в кичури от 3 до 9, яйцевидно закръглени с остър изтеглен връх. Черупката е тъмнокафява, тънка и лесно чуплива. Ядката е яйцевидна и вкусна. Рандеманът е 59%. Частично самоплоден. Подходящи опрашители са сортовете Римски, Бадемовиден.
Тонда Джентиле е италиански сорт и зрее от 15 до 20 август. Плодовете са средно едри до едри, закръглени, към върха леко заострени, разположени поединично или по 2-3 в кичури. Черупката е тънка, сравнително трудно чуплива. Рандеманът е 58%. Самобезплоден. Негови опрашители са Римски, Ата баба, Ран трапезундски.
Томбул е турски сорт. Плодовете узряват в периода 15-20 август. Те са средно едри почти кръгли, с ребра и заострен връх. Черупката е тъмнокафява-червеникава и тънка. Ядката е овална, добре изпълва черупковата празнина. Рандеманът е около 59%. Самоплоден, но засят в съседство с Ата баба или Ран трапезундски увеличава добивността си.
Ата баба е Азербейджански сорт. Узрява около средата на август. Плодовете са средно едри, закръглени, с добре оформен връх и слабо сплеснати. Черупката е тънка и лесно чуплива. Ядката изпълва добре черупковата празнина и е с много добри вкусови качества. Сортът е много родовит. Рандеманът е около 50%. Самоплоден.
Римски е селекциониран в Италия с беритбена зрялост – 20-30 август. Плодовете са много едри, закръглени, разположени по 2-3 в кичури. Черупката е дебела, но лесно чуплива. Ядката е голяма и изпълва черупковата празнина. Рандеманът варира от 40 до 47%. Самоплоден. Негови допълнителни опрашители са сортовете Бадемовиден, Ран трапезундски.
Тракийски е български сорт. Плодовете узряват около 15-25 август. Те са средно едри с обратно яйцевидна форма. Разположени са по единични или два-три в кичур. Черупката е тънка и лесно чуплива. Ядката много добре изпълва черупковата празнина и е с добри вкусови качества. Рандеманът е около 56%. Самоплоден, но засят в съседство с Ран трапезундски, Ата баба, повишава добивността си.

Лешникът садете в комбинация с подходящи опрашители
10936

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие доставките са нараснали близо 3 пъти
Азербайджан влезе в тройката на вносителите на лешници в Германия
Доц. д-р Антоний Стоев
Как да засадим лешник?
Искате ли да отглеждате лешник?
Практика
Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата
Рекордният минал сезон е задал твърде висока база за сравнение
Спадът в износа на лешници от Турция се задълбочава
Мързеливото дърво
Къде и как да засадим лешници за обилно плододаване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини