Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2017 г.

Лешникът садете в комбинация с подходящи опрашители

Лешникът се използва за храна на човека от дълбока древност. Ядките му са много качествена и висококалорична храна. Те са богати на мазнини, белтъчнини, минерални соли и витамини. Лешникът може да се използва като противоерозионна култура. Плодовете му се съхраняват лесно. При добра агротехника добивите от отделен храст достигат 10 кг. Насажденията сe ползват 40-45 години.
Размножаването му се извършва чрез вкореняване на отводи и коренови издънки. Подходящи за създаване на насаждения се считат терени с надморска височина до 600 м и наклон 8º. По изключение могат да се използват и по-наклонени площи след предварително терасиране.

Храстите са големи и родовити само в добре защитени места с отцедлива и богата почва. Есенното засаждане е по-подходящо от пролетното. При положителни температури може да се извърши и през зимните месеци. Засаждат се в ямки с размери 45/45/45 см. В дъното на ямката се смесва 1 кофа разложен оборски тор със 70-80 г двоен суперфосфат, 30 г калиев сулфат, горният слой от изкопаната почва и се насипват около кореновата зона. За получаването на повече издънки засаждането на растението се извършва на по-голяма дълбочина от тази, при която е отгледано в разсадника. Напролет новозасадените се съкращават на 4-6 пъпки над повърхността на земята. Не правете резитби през следващите 2-3 години, само просветлявайте храста. Когато застареят стеблата трябва да се съкращават до земята. Това се случва след 8-10 г. На всеки храст се оставят 8-10 нови, правилно разположени, за осигуряване на проветряване.

Бадемовиден е турски сорт и узрява в периода 5-15 август. Плодовете са едри, в кичури от 3 до 7 броя, продълговати, почти цилиндрични, към върха заострени. Черупката е тъмнокафява, тънка, много лесно чуплива. Ядката е голяма, продълговата, с добри вкусови качества. Рандеманът е около 54%. Сортът е частично самоплоден Негови опрашители са Римски, Ран трапезундски.
Ран трапезундски е създаден в Турция и зрее до 15 август. Плодовете са дребни до средно едри, в кичури от 3 до 9, яйцевидно закръглени с остър изтеглен връх. Черупката е тъмнокафява, тънка и лесно чуплива. Ядката е яйцевидна и вкусна. Рандеманът е 59%. Частично самоплоден. Подходящи опрашители са сортовете Римски, Бадемовиден.
Тонда Джентиле е италиански сорт и зрее от 15 до 20 август. Плодовете са средно едри до едри, закръглени, към върха леко заострени, разположени поединично или по 2-3 в кичури. Черупката е тънка, сравнително трудно чуплива. Рандеманът е 58%. Самобезплоден. Негови опрашители са Римски, Ата баба, Ран трапезундски.
Томбул е турски сорт. Плодовете узряват в периода 15-20 август. Те са средно едри почти кръгли, с ребра и заострен връх. Черупката е тъмнокафява-червеникава и тънка. Ядката е овална, добре изпълва черупковата празнина. Рандеманът е около 59%. Самоплоден, но засят в съседство с Ата баба или Ран трапезундски увеличава добивността си.
Ата баба е Азербейджански сорт. Узрява около средата на август. Плодовете са средно едри, закръглени, с добре оформен връх и слабо сплеснати. Черупката е тънка и лесно чуплива. Ядката изпълва добре черупковата празнина и е с много добри вкусови качества. Сортът е много родовит. Рандеманът е около 50%. Самоплоден.
Римски е селекциониран в Италия с беритбена зрялост – 20-30 август. Плодовете са много едри, закръглени, разположени по 2-3 в кичури. Черупката е дебела, но лесно чуплива. Ядката е голяма и изпълва черупковата празнина. Рандеманът варира от 40 до 47%. Самоплоден. Негови допълнителни опрашители са сортовете Бадемовиден, Ран трапезундски.
Тракийски е български сорт. Плодовете узряват около 15-25 август. Те са средно едри с обратно яйцевидна форма. Разположени са по единични или два-три в кичур. Черупката е тънка и лесно чуплива. Ядката много добре изпълва черупковата празнина и е с добри вкусови качества. Рандеманът е около 56%. Самоплоден, но засят в съседство с Ран трапезундски, Ата баба, повишава добивността си.

Лешникът садете в комбинация с подходящи опрашители
11376
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие доставките са нараснали близо 3 пъти
Азербайджан влезе в тройката на вносителите на лешници в Германия
Доц. д-р Антоний Стоев
Как да засадим лешник?
Искате ли да отглеждате лешник?
Практика
Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата
Рекордният минал сезон е задал твърде висока база за сравнение
Спадът в износа на лешници от Турция се задълбочава
Мързеливото дърво
Къде и как да засадим лешници за обилно плододаване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини