Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2017 г.

Отървете се от плевелите преди да засеете граха

Борбата срещу плевелите при граха трябва да започне още с подготовката на площта след прибиране на предшественика. Най-добри са есенните житни култури и някои зеленчукови (картофи, лук, ранно и средно ранно зеле, безразсадни домати и др.), които се отглеждат на висок агрофон при слабо вторично заплевеляване. Най-добър резултат се постига при използване на агротехнически и химически методи и тяхното правилно съчетаване.
Хербицидите, които могат да се използват преди сеитбата на грах са: баста 15 СЛ в доза 5 мл/10 кв.м. или реглон форте в доза 3 мл/10 кв.м., срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели. Реглон форте засяга широколистните плевели в малко по-добре. Прилагат се с 200-400 мл/10 кв.м. работен разтвор, при поникнали плевели, най-добре в период на активна вегетация. Предизвикват пожълтяване, изсъхване и от 3 до 5 дни след третирането плевелите загиват. При съприкосновение с почвата бързо губят качествата си. Ефектът срещу многогодишните плевели е краткотраен. Унищожават само надземната им маса, а след 3- 4 седмици растенията образуват нови издънки.
Раундъп - срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели. Прилага се преди сеитба на кулутрата при поникнали плевели в доза 2-3 мл.Дозите на раундъп може да бъдат различни съобразно преобладаващите многогодишни плевели в следните граници: срещу балур - 3-4 мл; паламида - 4-5 мл; поветица 5-6 мл. Дозите се поставят в 150-200 мл вода и се напръсква 10 кв.м площ.
Едногодишните плевели загиват за 3-5 дни, а многогодишните за 15-20 дни. За постигане на висок хербициден ефект плевелите трябва да са свежи и в активен растеж.

Обработете преди третирането
При заплевеляване с паламида и поветица преди третирането се извършва плитка обработка за активиране прорастването на спящите пъпки - извършва се с оръдия с подрязващи, а не нарязващи работни органи, за да не се стимулира намножаването им.. Ако площта е заплевелена с многогодишни коренищни плевели, (балур, троскот) не е необходимо да се провежда такава обработка.
Третираната с раундъп площ не трябва да се обработва преди да са изминали 3-4 седмици. Това време е необходимо, за да може хербицидът да се придвижи до корените на плевелите. При благоприятни условия за действие на препарата обработката на почвата може да се извърши и 1-2 седмици след третирането.
Третирането с посочените хербициди може да се проведе след прибиране на предшественика или преди провеждане на предсеитбената подготовка на площта за засяване на културата. И в двата случая условие за получаване на оптимален ефект е плевелите да са в усилен растеж.

След сеитбата
Освен преди сеитбата, борбата срещу някои едногодишни плевели може да се проведе след сеитба, преди поникване на граха и плевелите, с хербицидите: гезагард 500 СК в доза 2 мл. Действа на едногодишните широколистни плевели. пронит 720 ЕК, срещу едногодишни житни и някои широколистни плевели, в доза 2-2,5 мл
Дуал голд 960 ЕК, срещу едногодишни житни, в т.ч. балур от семена и някои широколистни плевели в доза 1-1,5 мл. Посочените дози са за 10 кв.м.площ
За получаване на ортимален хербициден ефект тези хербициди изискват наличие на достатъчно почвена влага, добре подготвена почва с дребнозърнеста структура, чиста от растителни остатъци. Не действат на многогодишните плевели.

Отървете се от плевелите преди да засеете граха
8588
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Ариго™ ВГ –хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Наричат го „Косачката“
Принципал™ Плюс - Комплексно хербицидно решение за пълен контрол на житните и широколистни плевели след поникването им
„Байер Агро Арена” – втора част
Сигурната защита с хербицидите на „Байер” при царевицата
Практично
Защо плевелите не трябва да се оставят в градината през зимата?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини