Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2017 г.

Отървете се от плевелите преди да засеете граха

Борбата срещу плевелите при граха трябва да започне още с подготовката на площта след прибиране на предшественика. Най-добри са есенните житни култури и някои зеленчукови (картофи, лук, ранно и средно ранно зеле, безразсадни домати и др.), които се отглеждат на висок агрофон при слабо вторично заплевеляване. Най-добър резултат се постига при използване на агротехнически и химически методи и тяхното правилно съчетаване.
Хербицидите, които могат да се използват преди сеитбата на грах са: баста 15 СЛ в доза 5 мл/10 кв.м. или реглон форте в доза 3 мл/10 кв.м., срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели. Реглон форте засяга широколистните плевели в малко по-добре. Прилагат се с 200-400 мл/10 кв.м. работен разтвор, при поникнали плевели, най-добре в период на активна вегетация. Предизвикват пожълтяване, изсъхване и от 3 до 5 дни след третирането плевелите загиват. При съприкосновение с почвата бързо губят качествата си. Ефектът срещу многогодишните плевели е краткотраен. Унищожават само надземната им маса, а след 3- 4 седмици растенията образуват нови издънки.
Раундъп - срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели. Прилага се преди сеитба на кулутрата при поникнали плевели в доза 2-3 мл.Дозите на раундъп може да бъдат различни съобразно преобладаващите многогодишни плевели в следните граници: срещу балур - 3-4 мл; паламида - 4-5 мл; поветица 5-6 мл. Дозите се поставят в 150-200 мл вода и се напръсква 10 кв.м площ.
Едногодишните плевели загиват за 3-5 дни, а многогодишните за 15-20 дни. За постигане на висок хербициден ефект плевелите трябва да са свежи и в активен растеж.

Обработете преди третирането
При заплевеляване с паламида и поветица преди третирането се извършва плитка обработка за активиране прорастването на спящите пъпки - извършва се с оръдия с подрязващи, а не нарязващи работни органи, за да не се стимулира намножаването им.. Ако площта е заплевелена с многогодишни коренищни плевели, (балур, троскот) не е необходимо да се провежда такава обработка.
Третираната с раундъп площ не трябва да се обработва преди да са изминали 3-4 седмици. Това време е необходимо, за да може хербицидът да се придвижи до корените на плевелите. При благоприятни условия за действие на препарата обработката на почвата може да се извърши и 1-2 седмици след третирането.
Третирането с посочените хербициди може да се проведе след прибиране на предшественика или преди провеждане на предсеитбената подготовка на площта за засяване на културата. И в двата случая условие за получаване на оптимален ефект е плевелите да са в усилен растеж.

След сеитбата
Освен преди сеитбата, борбата срещу някои едногодишни плевели може да се проведе след сеитба, преди поникване на граха и плевелите, с хербицидите: гезагард 500 СК в доза 2 мл. Действа на едногодишните широколистни плевели. пронит 720 ЕК, срещу едногодишни житни и някои широколистни плевели, в доза 2-2,5 мл
Дуал голд 960 ЕК, срещу едногодишни житни, в т.ч. балур от семена и някои широколистни плевели в доза 1-1,5 мл. Посочените дози са за 10 кв.м.площ
За получаване на ортимален хербициден ефект тези хербициди изискват наличие на достатъчно почвена влага, добре подготвена почва с дребнозърнеста структура, чиста от растителни остатъци. Не действат на многогодишните плевели.

Отървете се от плевелите преди да засеете граха
8598
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Ариго™ ВГ –хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Наричат го „Косачката“
Принципал™ Плюс - Комплексно хербицидно решение за пълен контрол на житните и широколистни плевели след поникването им
„Байер Агро Арена” – втора част
Сигурната защита с хербицидите на „Байер” при царевицата
Практично
Защо плевелите не трябва да се оставят в градината през зимата?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини