Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.09.2024 г.

Почвената обработка в борба с плевелите след прибиране на реколтата

(Продължение)
Почвената обработка в борба с плевелите след прибиране на реколтата

Снимка: sinor.bg

В първата част за борбата с плевелите, задължително извършвана след прибиране на реколтата, ви запознахме със земеделските практики, които предпазват културите от заплевеляването. В течение на годината се развиват отделни групи плевели, характеризирани като видове (ефемери) – ранни пролетни плевели, късни пролетни плевели, коренищни плевели и кореновоиздънкови плевели.

Стопаните и специалистите в земеделието трябва да направят сезонни обследвания, за да определят вида и плътността на установените плевелни видове. За целта има разработени скали. Една от тях е на Малцев (по Еленков и др., 1982)*. Тя има четири степени:

1. Плевелите се срещат единично.

2. Плевелите се губят сред културните растения.

3. Културните растения преобладават количестгвено над културните растения.

4. Плевелите преобладават над културните видове и ги заглушават.

При отделните културни видове по тази скала може да бъде съставена съответната картина. Според своята плътност плевелите се разпределят в пет групи. С най-толяма плътност 2 – 3 – 4, се нарежда бръшляновидно великденче, което напада морковите, зелето и лука. Плевелът врабчови чревца (звездица), има плътност 1 – 3 – 4 и напада копъра, магданоза и др.

Сред ранните пролетни плевели се нареждат дивият синап и фасулчето, като плътността при синапа е 1 – 4 и се среща при салатите и тиквичките. Фасулчето напада основно градинския фасул, градинския грах, доматите, зелето, картофите, лука и др.

Борбата срещу плевелите е успешна, когато е осъществена като система от мероприятия: обработка на почвата, редуване на културите (сеитбообръщение), торене с добре отлежал оборски тор, чист от плевелни семена, почистване на посевния материал преди сеитбата, унищожаване на плевелите между площите с културните растения, в торищата и каналите за поливната вода, употеба на хербииди.

Обработката на почвата е мощно средство за контрола на заплевеляването. При отделните културни видове и през отделните сезони тя е насочена срещу плевелните видове в различни стадии от тяхното развитие. Преди усвояването на дадена площ изораването на почвата и обръщането на коренообитаемия слой е ефикасно срещу коренищните и кореновоиздънковите плевели, защото изнесените на повърхността вегетативни части са изложени на неблагоприятни физически (абиотични) фактори: високи или ниски температури, липса на влага (изсушаване).

В противовес на изораването, плитките обработки, например фрезоването не унищожават плевелите, а само надробяват вегетативните органи и ги разнасят, което подпомага плевелната растителност с настъпването на благоприятни сезонни условия.

Редуването на почвените обработки зависи от природните дадености в района и предшественика при редуването на културите. Например възможна е плитка оран след житни (подмятане на стърнището), основна оран и др..

Плитката оран е в границите 12 – 15 см. Чрез нея става заораването на растителните остатъци. При наличие на влага тя създава условия за поникване на плевели от семена и развитие на плевели от спящи пъпки на вегетативни части на многогодишни плевели. Новата плевелна растителност на по-късен етап бива атакувана с дълбоката обработки или с хербициди.

Основната оран 25 – 30 см унищожава едногодишните плевели и създава неблагопрлиятни условия за развитието на многогодишните. След нея част от плевелните семена потъват в почвения пласт и това намалява възможността за поникване. След дълбока оран отрязъци от коренища на троскот, попаднали на дълбочина 30 см, образуват по-малък брой издънки, по-малко коренища от спящи пъпки. Подобна тенденция е установена при коренови отрязъци от паламида и др..

При наличието на многогодишни плевели, когато дълбоката оран е направена рано, има необходимост от допълнителна есенна обрабопка. Това подобрява условията за пролетната подготовка на почвата за по-ранни култури. Дълбочината на първата пролетна обработка е около 17 см, а следващите при необходимост са по-плитки.

* Еленков Е., Е. Христова, Е. Логинова, В. Спасов, В. Бояджиев (1982) Ръководство по растителна защита за зеленчукопроизводителя. Изд. „Христо Г. Данов“, Пловдив.

(Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Почвената обработка в борба с плевелите след прибиране на реколтата
2147
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Първа част
Борба с плевелите след прибиране на реколтата
„Косачката“ на житни и широколистни при царевица
Принципал™ Голд - За пълен контрол на житните и широколистни плевели до 9-ти лист на културата
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Ариго™ ВГ –хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Наричат го „Косачката“
Принципал™ Плюс - Комплексно хербицидно решение за пълен контрол на житните и широколистни плевели след поникването им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини