Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.05.2023 г.

„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица

Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица

В началото на май се проведе първата за 2023 г. „Байер Агро Арена“ в Северна Централна и Западна България. В землището на село Горна Митрополия агрономите на „Байер“ показаха схеми за растителна защита на основните за района земеделски култури – пшеница и царевица. Днес ще Ви представим подробните схеми за успешна растителна защита на царевица, след като по-рано Ви запознахме с безкомпромисното действие на фунгицидите и хербицидите на „Байер“ при пшеница.

Байер Агро Арена

Гостите на „Байер Агро Арена“ видяха едно изключително добро действие на почвените хербициди на „Байер“. Сравнението беше между контролата на нетретираното срещу плевели поле и площите, върху които почвено са приложени продуктите на „Байер”. От сеитбата на царевицата до 11 май в междуредията вече са се показали редица плевели като щир, самосевка на слънчоглед, зелена кощрява, фасулче, балур от семена и в началната му фаза –  черно куче грозде.

Аденго® дава чист старт и се активира след всеки дъжд

„Сравнението с третираните площи е показателно за ефекта от препарата. Първото пръскане с Аденго® е направено ранновегетационно на 6 май, в доза от 40 мл/дка. Само 6 дни по-късно ефектът е осезаемо добър - плътността от плевелите е в пъти по-малка, а кощрявата и щирът са напълно унищожени. Посевките от самосевка слънчоглед са пожълтели, като препаратът ще си свърши работата до края с цялостното изсъхване на плевела“, обясни Николай Янев, Регионален специалист „Продажби, развитие и маркетинг“ за Централна Северна и Западна България. Най-големият плюс на Аденго® е, че след всеки дъжд се реактивира и успешно се справя и с новопоникналите плевели, които тръгват след подобни валежи.

На 8 юни, когато ще се проведе второто издание на „Байер Агро Арена” за 2023 г., земеделците ще се убедят в действието и на другите вегетационни продукти, които ще бъдат приложени малко по-късно в царевичните полета в землището на село Горна Митрополия. Става въпрос за защита срещу коренищните и коренно-издънковите плевели.

Чист старт на царевицата

Мерлин® Флекс, приложен като „запечатка“ след сеитба, дава чист старт на царевицата и във фаза 3-4 лист посевите са чисти. Периодът от пръскането до демонстрацията е кратък – само 6 дни, но се вижда ефектът от приложението му – дори упоритата самосевка от слънчоглед се е предала“, отбеляза Николай Янев.

Когато вече е преминала фазата за ранновегетационно приложение на почвени хербициди, специалистите препоръчват Капрено® СК да бъде приложен между 3-и и 6-и лист на царевицата. „Капрено® СК е изключително широкоспектърен хербицид от „Байер“, който контролира както житни, така и широколистни плевели. Има добро почвено действие по отношение на едногодишните житни плевели. За контрол на паламида и коренищен балур хербицидът се прилага в дози 29 мл/дка в комбинация с 200 мл прилепител Меро“, посочи Милен Мильов, Регионален мениджър на „Байер“ за Северна Централна и Западна България.

Екип® е един изключителен балурицид на „Байер“ за контрол както на едногодишни житни плевели, така и на коренищен балур. Екип® има и широк спектър на действие срещу широколистни плевели, обясни Милен Мильов и допълни: „Когато имаме за подложка Мерлин® Флекс или Аденго®, Екип® е продукт, който може изключително успешно да контролира и по-трудни широколистни плевели като бутрак и самосевка от технологична култура. Синергията между почвения продукт и вегетационното третиране с Екип® е изключително добра.“

Байер Агро Арена

Сред новите топ продукти на „Байер“ за защита на царевицата е Монсун® Актив. Приложен до 8-и лист на културата той дава перфектен комбиниран контрол на житни и широколистни плевели, като има добра селективност за културата. Дози от 130 мл/дка до 150 мл/дка дават добро изчистващо действие на посевите от пълната гама от житни плевели, както и от изключително широк набор от широколистни плевели. При коренищни плевели като балур и паламида се прилагат 150 мл/дка, посочи Милен Мильов.

„Може би все още е рано да мислим за „универсалния боец“ Лаудис®, но на него фермерите разчитат всяка година да поправи грешките, допуснати до момента при контрола на плевелите до 7-8, дори до 10-и лист на царевицата“, каза специалистът и допълни: „Лаудис® е с нов, разширен етикет. Дозата е пластична от 160 мл/дка до 220 мл/дка, като тя трябва да се прецени в зависимост от заплевеляването. Препоръките от екипа на „Байер“ в такава ситуация са изключително важни, за да се получи най-висока ефикасност на третиране.“

„Байер“ са затвърждава като пазарен лидер в сегмента на хербициди в царевица. Това ще е така и през 2023 г., тъй като продуктите са доказали своето действие, добре познати са и знаем, че чрез тях се постига едно високо ниво на растителна защита в царевица“, каза в заключение Милен Мильов. 

„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
8753
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
На заседание на европейската конфедерация в Париж
Илия Проданов е избран в борда на директорите на европейската конфедерация по царевицата
Очаква се свиване и на износа и съвсем минимално на крайните запаси
Влошават се перспективите пред световната реколта от царевица през новия сезон
Актуални данни от МЗХ
Засетите площи с царевица и слънчоглед са с цели два милиона повече от миналата пролет
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Ариго™ ВГ - хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини