Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.10.2017 г.

Време е да съберем плодовете на нашия труд

Важен признак е отделяемостта на плодовата дръжка

Беритбата на плодовете и тяхната подготовка за пазара, преработката и съхранението са последната грижа от производствената дейност в овощната градина. Ненавременното прибиране се отразява на качеството, транспортабилността и съхранението на плодовете. До голяма степен тя се отразява и на количеството на продукцията.
Предварително обраните плодове са по-дребни, недостатъчно оцветени и не могат да придобият необходимите вкусови качества, дори и когато се съхраняват и при най-добри условия. Те завяхват по-силно по време на превоз и съхранение. Всичко това се отразява както на качеството, така и на количеството на продукцията. Установено е, че през последните седмици преди беритбата нарастването на плодовете е най-интензивно. Ежедневният прираст на теглото при ябълките и крушите през този период може да достигне до 3 %, а при прасковите – до 5 %.
Прекомерното закъснение на беритбата също се отразява отрицателно. По-късно обраните плодове по-трудно се транспортират и съхраняват и са по-чувствителни на гниене и някои физиологически болести. Загубите от късната беритба се увеличават с масовото опадане на най-рано узрелите и най-едри плодове.

Беритбена и консумативна
В овощарската практика се различават две степени на зрелост – беритбена и консумативна. Беритбената зрелост е тази, при която плодовете са приключили растежа и са в най-добро състояние за транспорт и съхранение, по време на което доразвиват или запазват типичните за сорта вкусови и технологични качества. Консумативната зрелост е тази, при която плодовете на даден сорт са придобили типичния цвят, вкус, аромат и консистенция. При някои видове, като ягодоплодните, черешата, вишната и джанката беритбената и консумативната зрелост напълно съвпадат. При сливите, прасковите, кайсиите и най-ранните круши и ябълки тези две зрелости са много близки. Само предназначените за по-далечен транспорт плодове от тези видове се берат няколко дни преди настъпване на консумативната зрелост. При по-късните круши, ябълката, дюлята консумативната зрелост настъпва доста по-късно след беритбената. За да станат годни за консумация, те трябва да преминат различен срок на съхранение.

Показателите не лъжат
За правилното определяне срока на беритбата при тези видове се използват различни показатели.
Изменението цвета на плодовата кожица е един от най-видимите показатели за определяне срока на беритбата при всички овощни видове. При повечето от тях настъпва типичното за сорта оцветяване в различни нюанси. При някои ябълкови и крушови сортове и при дюлята основният зелен цвят преминава в жълто-зелен до по-интензивно жълто.
Отделяемостта на плодната дръжка от клонката е друг показател, който се използва за определяне срока на беритбата. При добре узрелите плодове между дръжката и клонката се образува корков отделителен слой и плодовете лесно се откъсват, но има и ябълкови сортове, които и добре узрели, трудно се отделят от нея.
Окраската на семената при ябълката, крушата и дюлята също са важен показател за настъпване на пълна зрелост. Семената на узрелите плодове при тези видове придобиват кафяв до черен цвят в различни нюанси при различни сортове.
Плътността на плодовото месо, която се измерва с помощта на пенетрометри при ябълката и крушата, а също така и определяне количеството на скорбялата в плода с помощта на йодна проба също се използват за правилно определяне на беритбената зрелост. Тези методи са по-трудно достъпни за любителите овощари.

Време е да съберем плодовете на нашия труд
5843
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Ябълките трябва да се оберат в точното време
Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове
Преди да почнем да берем ягодите има какво да свършим
Най-скъпият пазар
Цената на розите преди беритбата пада до 2,50 лева за килограм
Какво да правим и да не правим с овошките през есента
Как да берем и съхраняваме цветя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини