Контролирайте насекомите. Ако сте имали червеи миналата пролет, есента е времето да сложите уловки, за да предотвратите снасянето на нови яйца по дървото. Следете за гъсеници и отстранявайте клоните, по които са снесли. Недейте да оставяте плодовете на дървото прекалено дълго, за да не загният. Берете крушите преди да са съвсем узрели и ги оставете да узреят на хладна стайна температура. Отрежете малко от крушата и проверете цвета на семките. Крушите се берат, когато семките леко покафенеят. Ябълките могат да се берат, когато всяко семе е полукафяво. След като се оберат, се съхраняват на стайна температура за няколко дни преди да се консумират. Ако искате да съхранявате ябълките за по-дълго време, оберете ги в момента, в който семките започнат да покафеняват. Прясно набраните ябълки отначало се съхраняват в хладилник, като спаружването се намалява, като се сложат в перфорирани найлонови торбички.
Сливите са малко пакостливи и често падат от дървото преди да са узрели напълно. Те трябва да се берат, когато са леко зелени от едната страна и да се оставят да доузреят на хладно. Недейте да отстранявате малките клончета, когато берете ябълки Плодовете през следващите години ще растат именно на тези клонки. Оставяйте ги на дървото за идните години./fermera.bg