Начало » Хоби земеделие » Цветарство
15.07.2014 г.

Как да берем и съхраняваме цветя

Фазата на разцъфтяване, в която се берат цветята, се определя от вида цвете. Цветовете или съцветията на някои декоративни растения, откъснати като пъпки, имат способността да се отварят след поставянето им в съд с вода. Такива са гладиолите, маковете, лилиумите, божурите и др. Други трябва да се берат напълно разцъфнали - едроцветните хризантеми, люлякът и др.

Най-благоприятното време от денонощието за бране е рано сутрин, докато стъблата, листата, цветните пъпки и цветовете са в най-свежи или надвечер, когато в тях има натрупано най-голямо количество захари.  

Не ги откъсвайте с ръка

Цветовете се отрязват с остра ножица. Отрезът се прави близо под възела. Когато цветята се откъсват с ръка, тъканите им се смачкват и дръжката на цвета лесно загнива. Смачканите тъкани трудно поемат водата и цветовете увяхват преждевременно. Отрезът на дръжката трябва винаги да е наклонен. Когато е хоризонтален, тя плътно ляга на дъното на вазата и водата трудно прониква в нея. Листата по долната част на стъблата или дръжката се отстраняват преди потапянето й във вода. Загниването на листата води до загниване и на дръжката, а това намалява трайността на отрязаните цветове. При хризантемите и розите листата не се отстраняват, понеже поемат вода и чрез листата. Герберите се поставят във ваза с малко количество вода, така че дръжките на цветовете да не са потопени повече от 5 см.

За освежаване – на баня

За освежаване на увехнали цветя се използват различни начини. Например: краищата на дръжките се подрязват и потапят за 20–30 секунди в гореща вода с температура 90 – 100 С. В този случай листата и цветовете се увиват с хартия, за да се предпазят от въздействието на топлата водна пара. Дръжките третирани по този начин, всмукват повече вода, в сравнение с нетренираните. Така се освежават хризантеми, гергини. Люлякът и форзицията не понасят третиране с топла вода. Цветя, които имат по-меки дръжки като лалета, циклами, момини сълзи, нарциси се освежават по- бързо ако се потопят до самите цветове във вода с температура около 25 С. След 6 до 10 часа те са освежени. Дръжките на растенията, които при отрязването изпускат млечен сок, се потапят за няколко минути във вода с температура 30-35 С. Така се предотвратява запушването на стъблата от засъхващия сок. След това цветята се поставят във вода със стайна температура.

Подновявайте отрезите

Важно условие за удължаване трайността на цветята е ежедневната подмяна на водата във вазите и подновяването на отрезите. Най-добре е да го правите под вода. Така въздухът не попада в проводящите цеви. Това е особено важно за цветя, отделящи слизеста материя, лесно запушваща проводящите тъкани, като перуника, мак, лалета, карамфили и други.  

Как да берем и съхраняваме цветя
13321
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини