Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.10.2017 г.

Есента садим божурите

Както е известно, китайците се считат за родоначалник на божурите, и естествено, те знаят в какво се изразява истинският смисъл в израза: “Божур, засаден през пролетта, няма да цъфне никога!”. Основната опасност при засаждането на божурите през пролетта се състои в това, че стеблата на божурите се развиват прекалено бързо, и ако още при засаждането се счупи, то това ще е много лошо за растенията. В началото на есента растенията се намират в състояние на покой, и техните коренища могат да се изпращат по пощата и това никак няма да им навреди.

Второто и задължително условие за успешно отглеждане на божури е правилната дълбочина на засаждане. Най-добри резултати дава засаждането на връхната пъпка на дълбочина 3-5 см, не повече, от повърхността на почвата. След настъпването на студовете над растението трябва да се насипе планина от торф или дори почва, а през пролетта всичко да се свали, желателно е по-рано. През зимата торфът ще способства за повишаване на температура на почвата, но през пролетта ще затормози затоплянето й и по този начин ще задържи началото на развитие на растенията.

Ако правилно изберете мястото на засаждане, правилно подготвите посадъчната ямка и засадите самото растение, божурът може да расте на едно място без пресаждане десет години, без да губи своята декоративност. Мястото на засаждане трябва да е светло, слънчево, защитено от вятъра. Ямата се подготвя така, че растението да живее там дълги години и затова почвата трябва да бъде съставена така, че растението да се чувства много комфортно. При засаждането на божурите е най-добре да се използват глинести почви, обогатени с компост, угнил тор. Ямката се изкопава с размери 80х80х80 см, а ако има плитко разположени подпочвени води, то дълбочината на ямката трябва да се увеличи до 1 м, като се направи допълнителен 20 см дренажен слой. Като дренажен материал може да се използват натрошени парчета керемида, камъчета и пясък. Ако почвата е песъчлива, полезно е дъното и края на посадъчната яма да се покрие с глина и така ще задържите хранителните вещества около корените на растението. Най-добре е дълбоките посадъчни ями да се готвят по-рано, например, ако искате да засадите растението през есента, то ямата трябва да се подготви пролетта.
Това се обуславя от това, че почвата в посадъчната ямка трябва да уседне до засаждането на растението, в противен случай тя ще се сляга заедно с растението, а божурите не обичат дълбоките засаждания. Върху дренажа се поставя част от неузрял компост и шербет, на слой 20-25 см, които при узряването си осигуряват на растението топлина и храна. А останалите 50-60 см от ямката се запълват с хранителна смес, която се състои от узрял компост, глина и угнил тор. Когато посадъчната яма е готова, в нея се внасят 200-250 г суперфосфат, 150-200 г калиев тор и приблизително еднолитров буркан дървесна пепел, след това всичко се смесва и се полива с разтвор на калиев перманганат – 10-15 л на ямка. И тогава посадъчната яма е готова.

В първата година от засаждането най-добре е да не допускате цъфтеж на божурите, тъй като самият процес отслабва растенията и не им дава възможност да формират достатъчно силна коренова система. Освен това първият цъфтеж, като правило, е слаб, затова се препоръчва появилите се пъпки своевременно да се отстраняват. Към качеството на посадъчния материал трябва да се отнесете също така сериозно. За най-добър се смята добре сформираната част с 3-5 здрави пъпки и свежи млади корени с дължина приблизително 10-15 см. Като правило, такава част се получава след делене на 6-8-годишен храст на дребни части с последващо двугодишно доотглеждане.

След като се снабдите с качествен посадъчен материал, можете да пристъпите към засаждане, което не е по-малко отговорно мероприятие. От правилното засаждане зависи и по-нататъшното развитие на божура и бъдещето на неговия цъфтеж. Божурите категорично не понасят дълбоко засаждане, но и прекалено повърхностното засаждане е нежелателно, тъй като връхните пъпки могат да пострадат през зимата от студовете, а през лятото от прегряване. Трябва да садите божурите така, че връхната пъпка да е разположена на 3-5 см по-ниско от нивото на почвата – това са около три пръста на ръката. Именно такава дълбочина трябва да съблюдавате строго.
Засаждането се препоръчва да се изпълни така: изкопава се ямка (в подготвената вече яма), на дъното на ямката се прави малко хълмче, на което се поставя частта от коренището, корените се подреждат и се запълват с почва празните места. След това се засипва и плътно се притиска коренището от всички страни с ръце, като се прави малка купчинка, която след засаждане внимателно се полива с вода, а след това вече окончателно се досипва пръст до нужното ниво.
В първата година от засаждането през зимата божурите се покриват с пръст и листа. След това божурите, като правило, не се нуждаят от укритие, тъй като те са достатъчно студоустойчиви растения. Ако не постигнете успех и измръзнат връхните пъпки на вашето растение, не се отчайвайте, тъй като в този случай веднага ще се събудят долните спящи пъпки и цъфтежът просто ще бъде по-слаб.

Есента садим божурите
24048
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Навреме
Преди да засадите зимния чесън
Ценни съвети за градинаря
Грешки при есенното мулчиране
През есента се внасят основно фосфор и калий в овощната градина
В Русия цъфнаха ябълки заради резките температурни колебания
В овощните градини през есента е наложително провеждането на редица мероприятия
Анжелика може да размножаваме до есента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини