Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.09.2017 г.

В овощните градини през есента е наложително провеждането на редица мероприятия

В овощните градини през есента е наложително провеждането на редица мероприятия. От тях до голяма степен се определя нормалното развитие и плододаването през следващата година, а също така и унищожаването на голяма част от вредителите по овощните дървета.
Едно от важните мероприятия през есента е своевременно и правилно засаждане на фиданките. Новозасадените и младите овощни дръвчета трябва да се обвият с амбалажна хартия или други материали, но не и найлонови, за да ги предпазим от гризачите през зимата. Това трябва да стане преди падането на първия сняг. Само за една нощ влезлият в градината заек или сърна могат да изгризат кората на много дръвчета така, че те да загинат. Варосването или намазването с мас или други материали не може да ги защити от тях.
Напуканата и суха кора при по-старите дървета трябва да се остърже и изгори. Така се унищожават голяма част от вредителите, които зимуват под еня. Варосаните дървета по-слабо се нагряват от слънцето в края на зимата и това забавя развитието им, а оттам се намаляват и рисковете от пролетните измръзвания.
В окапалите листа се съдържат много спори на редица гъбни болести. При затопляне на времето през пролетта тези спори заразяват новите листа, а по-късно завързите и плодовете. Унищожаването на опадалите листа до голяма степен ще ограничи разпространението на тези болести. Това може да стане като листата се съберат и изгорят, но по-добре е да се натрупат около дърветата и да се покрият с по-дебел слой почва, чрез по-дълбоко окопаване. По този начин се обогатява почвата с органични вещества и се подобрява структурата. Мумифицираните и загнили плодове по дървото и опадалите по почвата, също трябва да се съберат и изгорят или да се закопаят по-дълбоко. Това също ще допринесе за ограничаване разпространението на вредителите през следващата година.
Есенната обработка на почвата, съчетана с внасянето на оборски, фосфорни и калиеви торове е неотложно мероприятие в овощарството. В плододаващите градини не е излишно и внасянето на известно количество азотен тор, който се усвоява от корените още през есента. Обработката се извършва на дълбочина около 15-20 см, а при клоновите подложки и в близост до стъблото – не по-дълбоко от 10-12 см. Обработката трябва да се извърши по възможност по-рано, за да могат наранените корени да зараснат още през есента. В плододаващите овощни градини, които се поддържат по системата на черната угар, торовете се разхвърлят по цялата площ и след това се заорават. В зависимост от почвените условия, възрастта и състоянието на дърветата на един декар, през 2-3 години, се внасят по 2-3 тона оборски, 40-60 кг фосфорен и 30-40 кг калиев тор. Когато се извършва околостъблена обработка за едно дръвче се внасят около 1-2 кг фосфорен, 400-500 г калиев и 15-20 кг оборски тор. Новозасадените дръвчета до 3-4 години не се торят през есента, а само се подхранват околостъблено през пролетта с азотен тор, ако е извършено необходимото предпосадъчно торене. Пролетното подхранване се извършва еднократно при по-тежки почви през март или двукратно през март и към края на май.
Такива са основните неотложни грижи, които трябва да проведем в овощната градина през есента.

В овощните градини през есента е наложително провеждането на редица мероприятия
12599
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Как да поддържаме почвата под овощните дръвчета?
Навреме и правилно да засадим овощните дръвчета
Подложки и присадници при овощните дървета
Летни резитби при овощните дървета
...трябва да завърши още в първите дни на април
Резитбата на овощните дръвчета и лозите...
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини