Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.08.2010 г.

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване

Повишава добива от плодове и зеленчуци

В периода на плододаване основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно за това шербетуването на растенията повреме на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. При ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава тяхното съдържание. Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това заливаме с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи.

В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са важни за нормалното развитие на зеленчуците. След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливане разреждайте всяка порция шербет. На 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододавне на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.

 

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
19977
 

Последни материали
Виж
Румъния одобри държавна помощ за дизел за рибарите
Ако почивате в Кушадъса не късайте метличина, глоба 25 хиляди лева
МИГ също ще имат право да наемат персонал
До 220 допълнителни нещатни служители ще помагат на МЗХ и ДФЗ до октомври 2029 г.
Бабите ще се справят с калкулатор
От 8 август и бабите на пазара трябва да посочват цените на зарзавата в евро
Преходно ще продължат до края на тази година
Квотите на Украйна за внос на селскостопански продукти в ЕС падат от 2026 г.
От 4 юни 2025 г. започва постепенно предоставяте на достъп
БАБХ въвежда модул „Уведомления“ за животновъди към системата ВетИС
Свързани материали
Виж
Високотехнологична система за автоматично управление - сега в България от „Оптиком“
TOPCON XC1 - Прецизна навигация на специална цена от 7 990 лв
Как да изберем подходящ инкубатор за яйца?
Доклад на Синор.БГ
През седмицата бързи стъпки към фермерски фалити
15-то издание на изложението в Стара Загора
„Кубота“ представи на БАТА АГРО фермери с мисия
Ще има масови фалити
НАЗ очаква драматичен ефект от наказателните мита върху торовете от Русия
Европейският парламент вдигна с 50% митата за торове от Русия и Беларус
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини