Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване

Повишава добива от плодове и зеленчуци
Синор.БГ / 16.08.2010 г.

В периода на плододаване основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно за това шербетуването на растенията повреме на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. При ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава тяхното съдържание. Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това заливаме с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи.

В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са важни за нормалното развитие на зеленчуците. След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливане разреждайте всяка порция шербет. На 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододавне на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.

 

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
20550
 

Последни материали
Виж
Контра НАЗ и НОКА
30 браншови организации подкрепиха с декларация земеделския министър
Европарламентът иска постоянен контрол при вноса
Какво ядем? БАБХ прави само 150 проби за пестициди в храните при границите ни
Червеният пипер с инсектицида е изтеглен незабавно от пазара на ЕС
Хърватия откри високо ниво на метомил във вносни македонски чушки
В рамките на споразумението между двете страни за внос на 700 000 тона годишно
Бангладеш закупи скъпо 220 000 тона пшеница от САЩ
На 17 и 18 октомври до с. Мечкарево
Шоу с коне, фермерски базар и елитни породи ще съберат хиляди в Сливен
Министър Тахов и Светлозар Патарински трябва да подадат оставки
НОКА обвини МЗХ и БАБХ в бездействие причиняващо паника и унищожение на ферми
Свързани материали
Виж
Инвеститор е фамилия, обвързана с лечебни заведения
Ферма с 50 магарици и доилна зала ще се строи край Сливенско
Виктор Ромбаут и пътят към регенеративното земеделие
Истината за азота в есенното подхранване и обогатяване на почвата
Местните власти и фермерите трябва да съгласуват местоположението им
Изграждат 47 наземни генератора за борба с градушките в Ямболско
Държавите ще я приложат до три години
При 60% деградирали почви, ЕС въвежда директива за здравето им
Жителите на с. Крива бара събират пари
29-годишен фермер влезе в огъня, за да спаси селото си и ... остана без трактор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини