Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.08.2010 г.

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване

Повишава добива от плодове и зеленчуци

В периода на плододаване основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно за това шербетуването на растенията повреме на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. При ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава тяхното съдържание. Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това заливаме с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи.

В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са важни за нормалното развитие на зеленчуците. След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливане разреждайте всяка порция шербет. На 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододавне на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.

 

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
17889
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Свързани материали
Виж
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Общо 4 плавателни съда са забелязани в Тартус и край Самсун
Руските окупатори пращат награбеното украинско зърно в Сирия и Турция
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Плюс план за действие за над 140 милиона евро до 2030 година
Хърватия ще развива млечния сектор с програма за близо 600 милиона евро
С цел опазване на застрашени животински и растителни видове
Обявиха 3 нови защитени територии
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини