Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване

Повишава добива от плодове и зеленчуци
Синор.БГ / 16.08.2010 г.

В периода на плододаване основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно за това шербетуването на растенията повреме на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. При ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава тяхното съдържание. Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това заливаме с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи.

В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са важни за нормалното развитие на зеленчуците. След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливане разреждайте всяка порция шербет. На 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододавне на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.

 

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
20737
 

Последни материали
Виж
Проучване на института Тюнен
Дали стопанството е биологично или конвенционално е без значение за съдържанието на хумус в почвите
ДФЗ
Може да се подават онлайн фактури и дневници по екоинтервенциите за почвите и за пестене на пестициди
Най-големите структурни деформации са при млечните
КЗК: Нямаме бариери пред господстващото разрастване на големите търговци на дребно
Оферти се приемат до утре, доставката е предвидена за януари и февруари
Алжир обяви международен търг за поне 50 000 тона мека пшеница
Сеитбата на есенното зърно почти приключва без твърдата пшеница
Състоянието на меката пшеница и ечемика във Франция се влоши слабо
След семинара на НАЗ
Жекова: В Румъния с напояване жънат 1 200 кг царевица, у нас – 250 кг
Свързани материали
Виж
Иван Халваджиев и как постоянството дава резултати
Бизнесът предупреждава за рисковете, които грозят фермерите от пълното прилагане на СВАМ
Създаването на нови сортове зърно и картофи спира
Агролинк: ЕС възпрепятства отглеждането на традиционни местни сортове с проекторегламент!
Полезни съвети
Скрит почвен враг уврежда доматите, засадени след краставици
Заради мирен протест
Над 16 хил. паунда в помощ на фермери с отнети трактори събраха англичани за 24 часа
Министерство на иновациите и растежа
Избран е временен шеф на агенцията по инвестиции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини