Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.08.2010 г.

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване

Повишава добива от плодове и зеленчуци

В периода на плододаване основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно за това шербетуването на растенията повреме на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. При ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава тяхното съдържание. Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това заливаме с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи.

В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са важни за нормалното развитие на зеленчуците. След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливане разреждайте всяка порция шербет. На 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододавне на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.

 

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
19494
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
Обединените земеделци създават структура и в Брезник
Предстоящо
На 30 и 31 януари ще се проведе семинар на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив
Заради слаба реколта, проблеми с качеството и силна лира спрямо еврото
Вносът на пшеница във Великобритания счупи рекорда за първите 5 месеца от сезона
Сладки ягоди
В Румъния двама са обвинени за измама с проекти за оранжерии за 2,1 милиона евро
Агрометеорологична прогноза за периода 24-30 януари 2025 година
Високи за сезона температури ще подновят вегетацията при есенниците
Оптимална продължителност на разсадния период
Свързани материали
Виж
Предстоящо
От 24 януари очаквайте 5-то издание на Менторската програма за бизнес дамите
Kubota Bulgaria: Надеждност и иновации, които движат българското земеделие напред
Насоки за кандидатстване
Голям избор за неземеделски бизнеси в 28-те области на България
Тор от портокалови кори за стайните растения
Експертизи
Още начини за борба с Черната златка
МЗХ
Готови са насоките за инвестиции в неземеделските дейности
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини