Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване

Повишава добива от плодове и зеленчуци
Синор.БГ / 16.08.2010 г.

В периода на плододаване основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно за това шербетуването на растенията повреме на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. При ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава тяхното съдържание. Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това заливаме с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи.

В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са важни за нормалното развитие на зеленчуците. След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливане разреждайте всяка порция шербет. На 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододавне на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.

 

Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
20472
 

Последни материали
Виж
При рапицата обаче корекцията е в посока на повишение
Свиват оценката за реколтата от слънчоглед в ЕС заради България и Румъния
Ниските цени обаче карат производителите да се въздържат от продажби
Във Франция очакват най-голямата реколта от картофи от над 10 години
Заради необичайно силната суша, особено в южните части на страната
Понижиха прогнозата за реколтите от зърно и маслодайни култури в Украйна
През проект за опазването на малкия креслив орел и местообитанията му
Възстановяват и разширяват полезащитни пояси в Добруджа
По-ниските ставки са за компаниите, сътрудничили в разследването
Китай наложи антидъмпингови мита до 62,4 на сто при внос на свинско от ЕС
Търсенето се запазва, макар и ограничено от липсата на нова квота с по-ниско мито
Ръстът на реколтата от царевица в Турция вещае спад на украинския внос
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Есенно третиране на почвата срещу фитофтора
МЗХ започва изграждане на мрежа от наземни генератори за борба с градушките
Предстоящо
Очаквайте на 27 септември Празник на лютеницата в Старозагорско
Как не трябва да се борим с фитофтората?
Истории за успеха: „В. и Г.“ ООД инвестира в устойчиво земеделие
Поливането на 1400 дка лозя е напълно автоматизирано
Изключително доволни сме от иновативната поливна система ТОРО ТЕМПУС, казаха от винарната Беса Валей
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини