Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.08.2011 г.

Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива

Ефикасен начин за подхранване

От край време българските градинари, а и не само те, практикуват т.нар. шербетуване. В периода на плододаването основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Особено добре се отразява на зеленчуците редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията. Именно затова шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на една седмица. Това е необходимо, защото при ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава и тяхното съдържание.

Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като пълним половината от нейния обем. След това заливаме тора с вода - пълним кацата догоре. Разбъркваме го по няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни и шербетът е готов. Тогава той е богат на лесно усвоими хранителни елементи за растенията.

В 100 кг птичи тор се съдържат от 20 до 50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са от важно значение за нормалното развитие на зеленчуковите култури.

След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливането разреждайте всяка порция шербет, като на 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата.

Шербетуването може да започне от началото на плододавнето на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.

Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива
96579
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Шербетуването удължава срока между поливките
Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива
Стар, но ефикасен начин за подхранване
Повишава добива от плодове и зеленчуци
Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини