Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.10.2017 г.

Многогодишна градина на терасата

В строящите се сега жилища в лоджиите има специални места за засаждането на различни балконски цветя. Първата ви работа е да запълните нишата с дренаж, който представлява 1/3 от обема. Там ще се стича водата след поливането, като ще създава известен запас от влага за растенията . Излишната вода се отвежда чрез монтиран отвор за изливане. Върху дренажа се поставя слой нетъкан материал, който пропуска вода, който защитава дренажа от замърсяването с частици почва.
След това се насипва почвеният субстрат. Той трябва да бъде хранителен, достатъчно рохкав, но да не се слепва след поливане и да има слабокисела или неутрална реакция. Обикновено такъв субстрат се прави от чимовка и листовка, компост, торф и пясък в съотношение 2:1:1:1:1. Можете да вземете и обикновена градинска почва и да добавите в нея недостатъчните й елементи – в глинестата – пясък, в песъчливата – малко глинеста почва, в бедната на хранителни вещества – малко оборски тор. За засаждане са подходящи растения с малка коренова система, и ако не е предвидена автоматична система за поливане, такива които могат да понасят известно засушаване. Към сухоустойчивите и студоустойчивите растения могат да се причислят перовскията, спиреята, потентилата, пиракантата, ериката, калуната, елата.

Новият живот на хортензиите
Известно е, че прецъфтелите хортензии променят първичната окраска на съцветията си, като тя се променя в зелена или червено-кафява краска, благодарение на което храста още дълго време не губят декоративните си качества. Новите сортове от групата Hovaria променят краската си по три пъти на сезон:
Растенията от сорта Hovaria Hobella показва в началото си нежнорозови съцветия. След 4-6 седмици те започват да зеленеят. След още 4-6 седмици настъпва третия стадий: съцветията стават червени. Зелена, а след това червена окраска получава и Hovaria Love you kiss, първоначалният й цвят е бяла с червена ивица. По такъв начин изглежда и Hovaria Homigo със съцветия от синьо до тъмновиолетов цвят и кремаво-бялата Hovaria Hopaline.

За да има в дома ви пари
Заемете се с размножаването през пролетта на дървото на парите. Резниците се режат от майчиното растение, леко се просушават и се засаждат в субстрат за големи саксийни растения. Растението може да се засади и в субстрат за палми, а може и да си направите смес от чимовка, листовка, пясък и торф в съотношение 2:2:2:1. Дървото на парите може да се размножава и чрез семена, които се засаждат в смес от почва и пясък в съотношение 2:1. посевите се покриват с найлон и ежедневно се опръскват. В топло място се появяват растения чрез няколко седмици. Младите растения се пикират на разстояние 1 х1 см и се поставят на добре осветено място.

Всичко, от което се нуждае зокумът
Зокумът е едно от най-красивите и любими саксийни растения. През лятото той се нуждае задължително от свеж въздух. Но и на окъпаната в слънчева светлина тераса, олеандъра ще цъфти, само ако е настанен в достатъчно голяма саксия, където да се поберат корените му. Олеандърът расте много бързо, както и корените му. Те се сплитат в кълбо, а не растат настрани. Тези корени, които са в центъра на кълбото, практически не работят, тъй като до тях не постъпва вода и хранителни вещества и в резултат на това страда цялото растение: цъфти лошо, листата му жълтеят и опадват, понижава се имунитета му срещу болести и вредители.
За да не довеждате до такова състояние растението, олеандърът всяка година се пресажда, като не се разбива кълбото от корени. При пресаждането се използва само свежа почва за саксийни растения с примесен едър пясък. Растението се сади така, че до края на саксията да остане 4-5 см, за да може да се полива с вода.

Моден вид на лавровото дърво
Вечнозеленото лаврово дърво (Laurus nobilis) с ароматни листа е популярно саксийно растение, което благополучно презимува в стайни условия. То се поддава на резитба, затова от него често се създават всевъзможни зелени фигури. Старите, добре формирани растения не са от евтините удоволствия и отнемат много време. Но има и друг начин да направите от лавровото дърво нещо уникално – самостоятелно да навиете неговият ствол. За тази цел ви е нужно младо растение, което можете да отгледате от резник, взета от резитбата на старо растение. Засадете резника в рохкава почва, то ще пусне корени за няколко седмици. Оставете на младото растение само средното стебло, като изрежете страничните филизи. Вържете заедно няколко бамбукови пръчки и ги забийте дълбоко в саксията редом с растението. Гъвкавото стебло на младото лаврово дърво постепенно трябва да се обвива около бамбуковите пръчки, като го закрепвате с тел. Извивайте го докато получите желаната от вас форма. За да се получи красива и компактна, филизите трябва да се прищипват 2-3 пъти в годината. След няколко години, след като стволът укрепне, можете да махнете бамбуковата опора.

Обички като дърво
Дървовидните фуксии се получават само от млади растения, които са отгледани чрез резници, взети от връхните клонки. След вкореняването се пресаждат в отделни саксии и се привързват към опори. Страничните филизи на младите растения се прищипват над втория лист. В продължение на година те се пресаждат 2-3 пъти (последният път в края на юли) и се привързват към опората на такава височина, на каквато трябва да бъде короната. През зимата растението се пренася в студено място и не се полива, за да не му опадат листата. През пролетта, след като фуксията започне да се развива, тя се пресажда. Страничните филизи се отделят и върха се прищипва за образуването на гъста корона.

Многогодишна градина на терасата
4272
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини