Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2019 г.

Какво да гледаме през септември за реколта в началото на зимата

Наистина полезно
Какво да гледаме през септември за реколта в началото на зимата

sinor

С приближаването на есента въздухът става все по-прохладен, но почвата все още е достатъчно нагрята – това е идеално време за развитие на някои градински култури. Има немалко зеленчукови растения, които се развиват прекрасно при къс светлинен ден и имат малък период на вегетация. Това означава, че е възможно да се прибере реколтата до началото на устойчивите студове.

Какви зеленчуци да сеем

Изборът трябва да бъде съобразен с климатичните условия. Есенният посев е подходящ само за регионите с относително топла есен, а понижаването на температурите да не бъде под минус 5 градуса по Целзий. Добрите резултати зависят и от сортовите особености – подходящи са тези с по-къса вегетация.

1. Репички

Сеят се от ранна пролет и лятото, но есента е идеална. Оптималната температура на съзряване е 14-18 градуса и като правило – при есенната сеитба получаваме много сочни репички с най-наситен вкус.

Прибирането на реколтата може да започне 20-на дни след засяване при ранните сортове. Растенита имат висока устойчивост при замръзване на почвата. При засяване в топли лехи добър добив може да се прибира до началото на зимата.

За по-дълго съхранение е необходимо да се прибират в сухо време, като се почистят добре от листата и корените, измиват се и се подсушават. Репичките се опаковат със стреч фолио или в  хранителни пакети с цип – съхраняват се в хладилник.

2. Салати

Салатата е не само вкусен зеленчук, но е богата на необходимите за организма витамини и микроелементи. Оптималната температура за съзряване на болшинството сортове е 10-17 градуса, а времето от засяване до прибиране на реколтата е 30-60 дни. Трябва да се има предвид и факта, че листните салати съзряват по-бързо, а главестите се нуждаят от значително повече време.

Салатите се нуждаят от обилно, но не често поливане (2-3 пъти седмично), а що се отнася до подхранването – то не е задължително, защото растат прекрасно и на бедни почви.

Рекордьор по бързина на развитие сред салатите е крес-салатата – от засяване до прибиране на реколтата са необходими 12-17 дни. Есенното отглеждане дава най-добри резултати. При лятното растенията са с по-малко листна маса и бързо стрелкуват.

3. Китайско листно зеле Пак Чой (Бок Чой)

Листното зеле Пак Чой не бива да се бърка с китайското зеле. Това са два различни зеленчука. То не образува глави, а листата му са събрани в розетка, наситено зелени и изправени, а дръжките са снежно бели и много крехки. Много непретенциозно за отглеждане, развива се бързо (съзрява само за месец след засяване). Есента за Пак Чой е идеално време, защото под яркото слънце стрелкува много бързо.

Неоспоримо предимство на този зеленчук е това, че може да се използва не само като напълно съзряло растение, а и скоро след поникване – още малките, свежи и крехки листа. Консумира се в сурово и преработено състоние.

4. Рукола

Това е зеленчук с наситен горчичен или орехов вкус, което зависи от сорта. Оптималната температура за отглеждане е 14-18 градуса, а съществен факт е това, че не се плаши от замръзване. Трябва да се засява на слънчево място, защото при дълъг престой на сянка губи вкусовите си качества. Ранните сортове рукола съзряват за 25-30 дни, но може да се срязват малките листа и по-рано.

Бъдете внимателни с подхранването, защото руколата като гъба засмуква всичката “химия” от почвата.

Добрите вкусови качества се постигат с редовно поливане ( през ден при липса на валежи) и разрохкване на почвата.

5. Спанак

Спанакът обича прохладно време. Оптималната температура за отглеждане е 15-19 градуса. Той е не само студоустойчива, но и бързорастяща култура и много подходща за есенно отглеждане. Ранните сортове напълно съзряват за около 30 дни след поникване, но може са се използва и по-рано, като се подбират по-едрите листа от розетката.

6. Кориандър

Като правило кориандърът е растение на дългия светъл ден, но ако целта на отглеждане са не семената, а листната маса, тогава най-добре е да се отглежда като есенна култура. Листата могат да се използват не само в свежо състояние, но и да се замразяват за зимата.

Кориадърът е непретенциозно и лесно за отглеждане растение, което може да се използва в кухнята само 10-на дни след поникване.

Какво да гледаме през септември за реколта в началото на зимата
34248
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини