Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2019 г.

Какво да гледаме през септември за реколта в началото на зимата

Наистина полезно
Какво да гледаме през септември за реколта в началото на зимата

sinor

С приближаването на есента въздухът става все по-прохладен, но почвата все още е достатъчно нагрята – това е идеално време за развитие на някои градински култури. Има немалко зеленчукови растения, които се развиват прекрасно при къс светлинен ден и имат малък период на вегетация. Това означава, че е възможно да се прибере реколтата до началото на устойчивите студове.

Какви зеленчуци да сеем

Изборът трябва да бъде съобразен с климатичните условия. Есенният посев е подходящ само за регионите с относително топла есен, а понижаването на температурите да не бъде под минус 5 градуса по Целзий. Добрите резултати зависят и от сортовите особености – подходящи са тези с по-къса вегетация.

1. Репички

Сеят се от ранна пролет и лятото, но есента е идеална. Оптималната температура на съзряване е 14-18 градуса и като правило – при есенната сеитба получаваме много сочни репички с най-наситен вкус.

Прибирането на реколтата може да започне 20-на дни след засяване при ранните сортове. Растенита имат висока устойчивост при замръзване на почвата. При засяване в топли лехи добър добив може да се прибира до началото на зимата.

За по-дълго съхранение е необходимо да се прибират в сухо време, като се почистят добре от листата и корените, измиват се и се подсушават. Репичките се опаковат със стреч фолио или в  хранителни пакети с цип – съхраняват се в хладилник.

2. Салати

Салатата е не само вкусен зеленчук, но е богата на необходимите за организма витамини и микроелементи. Оптималната температура за съзряване на болшинството сортове е 10-17 градуса, а времето от засяване до прибиране на реколтата е 30-60 дни. Трябва да се има предвид и факта, че листните салати съзряват по-бързо, а главестите се нуждаят от значително повече време.

Салатите се нуждаят от обилно, но не често поливане (2-3 пъти седмично), а що се отнася до подхранването – то не е задължително, защото растат прекрасно и на бедни почви.

Рекордьор по бързина на развитие сред салатите е крес-салатата – от засяване до прибиране на реколтата са необходими 12-17 дни. Есенното отглеждане дава най-добри резултати. При лятното растенията са с по-малко листна маса и бързо стрелкуват.

3. Китайско листно зеле Пак Чой (Бок Чой)

Листното зеле Пак Чой не бива да се бърка с китайското зеле. Това са два различни зеленчука. То не образува глави, а листата му са събрани в розетка, наситено зелени и изправени, а дръжките са снежно бели и много крехки. Много непретенциозно за отглеждане, развива се бързо (съзрява само за месец след засяване). Есента за Пак Чой е идеално време, защото под яркото слънце стрелкува много бързо.

Неоспоримо предимство на този зеленчук е това, че може да се използва не само като напълно съзряло растение, а и скоро след поникване – още малките, свежи и крехки листа. Консумира се в сурово и преработено състоние.

4. Рукола

Това е зеленчук с наситен горчичен или орехов вкус, което зависи от сорта. Оптималната температура за отглеждане е 14-18 градуса, а съществен факт е това, че не се плаши от замръзване. Трябва да се засява на слънчево място, защото при дълъг престой на сянка губи вкусовите си качества. Ранните сортове рукола съзряват за 25-30 дни, но може да се срязват малките листа и по-рано.

Бъдете внимателни с подхранването, защото руколата като гъба засмуква всичката “химия” от почвата.

Добрите вкусови качества се постигат с редовно поливане ( през ден при липса на валежи) и разрохкване на почвата.

5. Спанак

Спанакът обича прохладно време. Оптималната температура за отглеждане е 15-19 градуса. Той е не само студоустойчива, но и бързорастяща култура и много подходща за есенно отглеждане. Ранните сортове напълно съзряват за около 30 дни след поникване, но може са се използва и по-рано, като се подбират по-едрите листа от розетката.

6. Кориандър

Като правило кориандърът е растение на дългия светъл ден, но ако целта на отглеждане са не семената, а листната маса, тогава най-добре е да се отглежда като есенна култура. Листата могат да се използват не само в свежо състояние, но и да се замразяват за зимата.

Кориадърът е непретенциозно и лесно за отглеждане растение, което може да се използва в кухнята само 10-на дни след поникване.

Какво да гледаме през септември за реколта в началото на зимата
8654

Последни материали
Виж
Зеленчукопроизводители, оставени без вода, са пред фалит
Карфиолът за туршията се сади сега
Потребителите в ЕС оцениха трайността им в сравнение с останалите ягодови култури
Коронавирусът вдигна продажбите на боровинки в Нидерландия с 90 на сто
Свръхпредлагането на пазара натиска цените
Затварянето на завода на Тьонис блокира продажбите на свине в Германия
Малкото уловена в тях риба е върната във водата
Иззети са 120 метра бракониерски мрежи при проверки по Дунав край Русе
Фермерите ще бъдат подпомогнати да реализират своята продукция
Отварят до седмица приема по подмярката за късите вериги за доставки и местните пазари
Свързани материали
Виж
Болести по зеленчуците през юли - профилактика и лечение
Нов срок за подаване на документи за реализация по Схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци
Кампания 2019
ДФ „Земеделие“ изплати допълнително близо 4,3 млн. лв. по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци
Изключителните ползи
Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид
По дирите на безследно изчезналите
Странно как по обвързаната подкрепа за 2019 г. градинарите са получили 73 милиона вместо 80 млн. лева
С искане за решаване на проблемите
Вергиния Кръстева отива в Еленово на среща с малки производители
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам