Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.10.2017 г.

Градините в селски стил

Стилът кънтри или понародному селски е най-свободният и демократичен вариант от цялото многообразие на ландшафтните решения. Тази градината е за тези, които харесват големите, ярки цветя в лехите, цъфтящите плодни дръвчета, красивите редове със заленчуци, непретенциозната градинска мебел, естествените материали на градинските пътечки. Вярно е, че такава градина ще има нужда от повече грижи, отколкото естествената или пейзажната градина, но тези, които харесват растенията от кънтри стила, с голяма радост ще се погрижат за тях.

Традиционният селски стил е познат на много от нас. Тук зад дървената ограда са засадени ябълки, круши, понякога леска, които са донесени от домакините от гората. В по-южен вариант слънчогледите се опират на плетената ограда и малопето расте до върха на дома.
Впрочем слънчогледа и малопето са цветя на лятото. А селската градина цъфти от пролетта до късна есен – в това е нейната особена прелест. През пролетта тук цъфтят лалета и нарциси, след това щафетата поемат храстите, сред които най-силен и ароматен цъфтеж имат люлякът и жасмина. Лятото е царството на розовите храсти и хортенции, като към края на сезона доминанта на градината стават флоксовете. Много добър тук е и градинският карамфил. Уместно е тук да се настанят и маковете и яркооранжевите латинки. Едроцветните сортове ириси и обожаваните от много клематиси не са уместни в селската градина. През есента собствениците на такава градина ще се радват на астри и големи ярки лехи, в които център на вниманието са гергините, рудбекиите и хелениумът. Добре изглеждат също така и яркожълтите храсталаци на земната ябълка.

В последно време в кънтри градината място са заели такива растения, които не се нуждаят от никаква грижа, окултурени „диваци”, като белият равнец, живовлякът и др. Когато правите градината, трябва да помните, че дори цъфтежът да не е достатъчно буен, тя изглежда така сякаш е на сто години.
Освен това е желателно да отдадете дан и на първите образи на тези градини в Европа, като засадите в тях ароматни растения и направите дори малка декоративна ограда. Лехите със салатите, магданоза и лукът изглеждат привлекателни сами по себе си. А ако украсите и с декоративно зеле и цветя, като тагетеси или пиретрум, то те ще изглеждат още по-красиви. В такава леха можете да си направите и парник.

Селският стил обаче не са само плодни дръвчета, ярки пищноцъфтящи растения, красиви червени чушки, домати, лехи със салати, зелени култури и много интересни тикви. Това е градина и на аксесоарите. Най-разпространените елементи са колела от каруци, сламени чучела и декоративни статуетки. Те не трябва да бъдат много, иначе градината ще изглежда прекомерно претрупана с детайли. Много по-голяма прелест ще й придадат саморъчно направен кладене, ярка пейка на входа на дома, дървена тераса, увита с лазещи лиани или беседка в тихото ъгълче на двора. Когато решите да поставите редом с лехите декоративна ограда, то обмислете добре композицията от растения, която ще я украсява.
Много красиво в селската градина изглеждат и декоративни зеленчукови растения в метални съдове – стари кофи, бидони, лейки. Добре би било вашите измайсторени предмети да са придружени и от малко хумор.

Пътечките, които свързват различните зони на градината, не трябва да бъдат прави. Техните плавни извивки разширяват пространството на градината, а зад всеки завой може да ви очаква изненада. Тук уместни са и пътечки от гранитни павета. Можете да използвате и най-подходящият за селски чар естествен камък. Ако пътеката е направена от бетонови късове, можете леко да я оживите, като смените част от покритието с гранитни или каменни плочи. Можеде на набодете при отливането на бетона и различни пружинки в пътеката или пък да използвате стари капаци от канализационни шахти.
Вариантите за водоема в селската градина обаче не са така много. Това може да бъде езеро в селски стил с наредени по брега камъни или съвсем ненужен водоем, който е направен от дървено корито или друг съд.
И така селската градина цъфти и раздава аромат, доволните стопани се наслаждават на песните на птиците и обмислят какво още да си засадят, за да може дворът им да се превърне в картинка от модно списание. Такава градина е най-подходящата за творческите натури, на които им е скучно рамките на строгите канони на класиката, ръцете на които могат от всичко да направят шарена пейка или въртележка, да изрежят симпатична дървена фигурка и да засадят още едно цвете, по-ярко и пищно от предишното.

[Илюстрация: Интернет]

Градините в селски стил
4544
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Защо трябва да се отървем от мъха в градината и как да го направим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини