През последните 3 години Полша е абсолютен лидер по отглеждане на тикви на пазара в Европейския съюз, пише местното електронно издание InPoland. За последните 10 години реколтата на тикви в Полша е скочила 8 пъти до 400 хил. тона годишно.
Увеличеното отглеждането на тикви в Полша е свързано с растящото потребителско търсене, както и с относително лесното им отглеждане. Този плодов зеленчук не изисква специална почва, както и голям брой химически обработки. Тиквите може да се съхраняват в продължение на няколко месеца, затова е и на разположение на пазара през късната есен и зимата.
В Полша се отглеждат предимно 2 вида тикви – обикновена и едра. Тя е източник на много витамини, минерали и антиоксиданти, а освен това съдържа много протеини, хранителни влакна. Като храна е нискокалорична и се исвоява лесно от организма.