Начало » Новини » Страната
02.10.2017 г.

И на 4 октомври ще има фермерски пазар пред министерството на земеделието

Снимка: Биоселена

Още ли купувате лютеница от супермаркета? Елате на нашия Фестивал на 4 октомври да опитате истинския вкус на лютеницата от едно време време. Към това призоваха организаторите на фермерския пазар, който трети месец се провежда всяка сряда пред министерството на земеделието в София.  

Този път две страхотни майсторки – Денка Георгиева от Мисто ЕООД и Мая Ангелова от Синевка, ще варят лютеница на два стана - Денка ще покаже стара семейна рецепта на лютеница, а Мая – чипровска апетитка.

И двете работни дами правят страхотни сладка и сиропи. Сладкото от био сини сливи, което Денка свари в края на август беше голям хит, опашки се виеха пред тавата.

Но какво е лютеница и разядка без хубав хляб? Затова избрахме да ги опитвате с прекрасния хляб на пекарна „Живец“, специализирана в правенето на квасен хляб.

Този път Денка и Мая ще имат и още една роля - да бъдат ментори на кулинарния клас, който “За Земята“ ще проведе на пазара със специално записали се за целта курсисти в рамките на тяхната програма Училище за устойчиво развитие и активизъм“. Те ще готвят с техни продукти и по техни рецепти. Готвенето е практическо приложение на теоретични дискусии в началото - за дългия път на храната и защо трябва да се опитаме да го скъсим като пазаруваме от малки, местни фермери и производители, за късите вериги на доставки и техния социален, екологичен и икономически ефект.

Ако не сте сред курсистите, не пропускайте възможността на погледате открития кулинарен урок на Мая и Денка за фермерски лютеници и разядки и разбира се, да опитате от това, което  ще къкри на два котлона в центъра на София.

Основните дегустации са по традиция на два пъти през деня - от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в демонстрационната шатра.

На фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби био вино, оцет, билки и подправки… Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.

И на 4 октомври ще има фермерски пазар пред министерството на земеделието
8680
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини