Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.10.2017 г.

Патисоните – oбичат топлината и рохкавата почва

Патисоните са наричани “летящи чинии” поради интересната форма на плодовете. Близки роднини на тиквовите, те все още отглеждат от любители градинари. Могат да се използват вместо тиквичките – за готвене, консервиране и за декоративни цели. Произхождат от топлите области на Африка и Мала Азия, затова обичат силно топлината. Младите растения не понасят слабите пролетни слани, а при температура под 5С окапват цветовете и младите завръзи. За поникване на семената е необходима температура най-малко 12С. Растенията най-добре растат и се развиват при 25-28С. За да отглеждате тези красавици трябва да изберете добре огрявано от слънцето място. Много са чувствителни към засенчването, особено младите, не понасят и сгъстен посев. Дори облачното време може да предизвика смущения в цъфтежа, в оплождането и в образуването на плодовете. Взискателни са и към влажността, най-вече през периода на формирането на завръзите, което налага и при необходимост да се полива. Продължителните сухи и силни ветрове са неблагоприятни за растенията. За добрите резултати при отглеждането на патисоните, е нужна рохкава и добре аерирана почва, богата на хранителни вещества. Обилното наторяване, особено с органичен тор, е много необходимо за доброто развитие и плододаване на растенията.

Направете разсад или засейте директно
Патисоните са едногодишни растения. Кореновата система е добре развита, за да изхранва стеблото, което е от 0.60 до 5-6 м. Листата са едри и силно изпаряват, затова трябва да се отглеждат при поливни условия. Еднодомни са – с женски и мъжки цветове на едно растение. Плодовете са красиво обагрени, и заради формата и баграта служат и за украса.
Патисони може да си отгледате като си направите гнезда на разстояние 70х70 см или 1х1 м. Ще трябва да изчакате да се затопли трайно времето и почвата на дълбочина около 12 см, да има 12С и тогава да поставите в гнездата по 3-4 семена. След като се появят растенията, избирате най-силно развитото от тях. Ако решите да си отгледате разсад, за да получите по-рано плодовете, то постъпете както при тиквичките. Сложете семената в кофички, пълни с торопочвена смеска. След около 25-30 дни разсадът ще бъде готов за засаждане в гнездата.Тогава растенията са във фаза втори или четвърти същински лист. Не трябва да прераства. През вегетацията е достатъчно да осигурявате изискванията им навреме. Необходими им са и 2-3 окопавания, като стъблото им леко се подсипва, за да пуснат допълнителни корени. Не пропускайте и да ги подхраните и когато трябва да ги поливате. Тогава от всяко растение ще получите 50-55 патисончета. Плодовете се берат млади и крехки. Когато се ползват за пържене, добре е да са в диаметъър 4-7 см, а за туршии - 2,5 см.

Патисоните – oбичат топлината и рохкавата почва
3364
 

Последни материали
Виж
Слабият внос допринася за повишаване на риска от недостиг на вътрешния пазар
Египет не успява да изкупи планираните количества пшеница от местните фермери
ПВУ
Историческо събитие: На 3 юли пускат отсечката от Мездра до Ботевград
Валутните колебания и поскъпването на петрола са в основата на ръста
Цените на слънчогледа и нерафинираното масло се повишават в Украйна
Огнище на заразна нодуларна кожна болест по говедата е открито във Франция
Важно!
За юли фермерите ще получат още 10 млн. куб. метра вода за напояване
Какво получават македонските животновъди за поддържане на пасища и ливади
Свързани материали
Виж
Подхранване на тиквите, тиквичките и патисоните
Обичат топлината и рохкавата почва
Да си припомним патисоните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини