Патисоните са наричани “летящи чинии” поради интересната форма на плодовете. Близки роднини на тиквовите, те все още отглеждат от любители градинари. Могат да се използват вместо тиквичките – за готвене, консервиране и за декоративни цели. Произхождат от топлите области на Африка и Мала Азия, затова обичат силно топлината. Младите растения не понасят слабите пролетни слани, а при температура под 5С окапват цветовете и младите завръзи. За поникване на семената е необходима температура най-малко 12С. Растенията най-добре растат и се развиват при 25-28С. За да отглеждате тези красавици трябва да изберете добре огрявано от слънцето място. Много са чувствителни към засенчването, особено младите, не понасят и сгъстен посев. Дори облачното време може да предизвика смущения в цъфтежа, в оплождането и в образуването на плодовете. Взискателни са и към влажността, най-вече през периода на формирането на завръзите, което налага и при необходимост да се полива. Продължителните сухи и силни ветрове са неблагоприятни за растенията. За добрите резултати при отглеждането на патисоните, е нужна рохкава и добре аерирана почва, богата на хранителни вещества. Обилното наторяване, особено с органичен тор, е много необходимо за доброто развитие и плододаване на растенията.
Патисоните са едногодишни растения. Кореновата система е добре развита, за да изхранва стеблото, което е от 0.60 до 5-6 м. Листата са едри и силно изпаряват, затова трябва да се отглеждат при поливни условия. Еднодомни са – с женски и мъжки цветове на едно растение. Плодовете са красиво обагрени, и заради формата и баграта служат и за украса.
Патисони може да си отгледате като си направите гнезда на разстояние 70х70 см или 1х1 м. Ще трябва да изчакате да се затопли трайно времето и почвата на дълбочина около 12 см, да има 12С и тогава да поставите в гнездата по 3-4 семена. След като се появят растенията, избирате най-силно развитото от тях. Ако решите да си отгледате разсад, за да получите по-рано плодовете, то постъпете както при тиквичките. Сложете семената в кофички, пълни с торопочвена смеска. След около 25-30 дни разсадът ще бъде готов за засаждане в гнездата.Тогава растенията са във фаза втори или четвърти същински лист. Не трябва да прераства. През вегетацията е достатъчно да осигурявате изискванията им навреме. Необходими им са и 2-3 окопавания, като стъблото им леко се подсипва, за да пуснат допълнителни корени. Не пропускайте и да ги подхраните и когато трябва да ги поливате. Тогава от всяко растение ще получите 50-55 патисончета. Плодовете се берат млади и крехки. Когато се ползват за пържене, добре е да са в диаметъър 4-7 см, а за туршии - 2,5 см.