Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.09.2017 г.

12 професионални хитрости за градината

Ако се чувствате все по-уверени година след година при оформянето на своята градина, то тук ние ви предлагаме няколко хитрости и практически прийоми за оформление на лехи и градинки, препоръчани от професионалисти.

1. При подбора на растения за лехите обръщайте внимание не само на цветята, но и на формата и размера на техните листа. Не се бойте да съчетавате различни по форма листа – дантелени и изрязани с плътни и големи. Много добре изглежда съчетанието между астилбе и хоста, освен това тези растения са подходящи за сенчести градини.

2. Не пренебрегвайте оформянето на края на лехата, иначе композицията ще изглежда незавършена. Той обикновено се оформя с ниски или почвопокривни растения с малки цветчета. Много добре изглеждат и лехи, които обрамчват края на моравата – преходът е постепенен и много красив. Подходящи за края на лехата са медуницата, здравецът, хойхерата, ниските видове спирея.

3. Не търсете голям брой растения, по-добре подберете няколко по цвят и срокове на цъфтеж.

4. Започнете планирането на лехата с определянето на цветята-фаворити. Обикновено това са най-високите растения в лехата. Тези растения може да са 3-4 вида, повече не ви е нужно. Можете да ги разположите или на групи, или като солитери. След това изберете и останалите участници в цветната „компания”, като отчитате височината и цвета на фаворитите. Важно е те да остават в центъра на вниманието, а останалите растения да служат само като фон.

5. Ако искате да имате по-малко грижи с лехата си, то засадете многогодишни цветя. Болшинството красиво цъфтящи растения, дори и многогодишни, се нуждаят от обновяване на насажденията през 2-4 години. Ако това не се прави, то такива цветя губят здравето и декоративността си. Има растения, които могат да преживеят на едно място десетки години и не се нуждаят от пресаждане. Такива растения са божурът, хостата, лилиумът, роджерсията, кукурякът и др.

6. Не сгъстявайте многогодишните растения при засаждането. Много често начинаещите градинари правят грешки при засаждането на многогодишни цветя, много плътно ги садят и по отношение едно до друго. В първата година след засаждането такава леха ще изглежда добре, но през следващите години ще стане очевидно, че на растенията им е тясно. Садете растенията на просторни лехи, като съблюдавате разстоянията между тях и вашата леха ще е просто прекрасна за 2-3 години.

7. Съобразявайте се качеството на почвата при избора на растения. Няма идеална почва за лехата, а за нейното изменение трябва да направите големи разходи. Но можете да подберете растенията като отчитате природната им склонност да растат на една или друга почва. Има растения и които предпочитат блатисти или сухи места.

8. Отчитайте конкуренцията между растенията. Лехата изглежда като едно цяло. Но замисляли ли сте се, че растенията на една място в един момент могат да се превърнат в конкуренти? Растенията, които растат близо, си съперничат за светлината, влагата и хранителните вещества. Нужно ви е да се погрижите за това, че съседните цветя да получават добри условия за живот, противен случай достатъчно силните растения ще се превърнат в слаби и изтеглени.

9. Опитайте да си направите едноцветна леха. Оформлението с различни цветове на градината изглежда много жизнерадостно. Въпреки това можете да опитате и малко минимализъм и изисканост – тогава можете да направите едноцветна леха. Тук всички лехи са подбрани по цвят. Обикновено за едноцветната леха се избират растения със съцветия с разнообразна форма, а преходът между оттенъците се стараете да бъде колкото се може по-мек.

10. Направете си в градината зелен оазис. Той ще ви помогне очите ви да си почиват от ярките краски на пищните цветя. Освен това зеленият оазис ще ви помогне да оцените красотата на добре оформената леха. Него можете да направите от жив плет, подстриган в определена форма чемшир или белоцветни рози.

11. Контролирайте размножаването на растенията, иначе те с времето ще подивеят. Трябва редовно да почиствате увехналите цветоноси на растенията. това се отнася с голяма сила за растения като флокса и кандилката. Младите растения, които са се появили от самозасяване, като правило, губят свойствата на хибридните си родители, затова ги почиствайте. Ако обаче се появят, то имайте предвид, че дивите растения са доста по-издръжливи от културните видове.

12. Ако вашата градина е с естествен облик, а обичате изненадите, садете повече двугодишни цветя. Такива видове, като напръстника, меконопсиса или теменужката ще променят облика на вашата леха, като в калейдоскоп. Те се размножават чрез самозасяване и могат да се появят на най-неочакваните места.

[Илюстрация: Интернет]

12 професионални хитрости за градината
11906
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Защо трябва да се отървем от мъха в градината и как да го направим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини