Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.09.2017 г.

Летния пипер се сее в началото на март

Пиперът на открито може да бъде отгледан ката ранен, средноранен или късен. Най-голям дял от производството му се пада на средноранното, наричано още лятно. Такива са предпочитанията и за отглеждането му в дворната градина - използва се цяло лято в домакинството, а остава и за приготвяне на зимнина. И за средноранния пипер е нужен разсад, който се отглежда през март, още преди да е настъпила пролетта. Засява ли се през април, пиперът ще е късен.

Този разсад се произвеждаше в полутопли парници. Нищо не ви пречи и вие да постъпите така, стига да имате възможност, но сега се използват други технологични решения. Недостигът на пресен оборски тор и слама принудиха стопаните и на малките дворни градини да прибягнат към полиетиленови оранжерии. В тях върху разсадната леха изграждат полиетиленов тунел. Тунел с двойно покритие може да се направи и без оранжерия. И при двата случая носещата конструкция трябва да е здрава, за да понесе товара на рогозки или други подобни материали за завиване в студени нощи.
Под тези съоръжения още преди сеитбата почвата се затопля. Не бива да се сее, ако до дълбочина 5 см температурата не достигнала десетина градуса. Самата сеитба се извършва в тихи и топли дни.

Ако засеете семената направо в почвата, рискувате да получите дребни анемични растения, податливи на болести, заразата от които и без друго си има в градината. Затова изкопайте трап, дълбок 20 см и го напълнете с торопочвена смес, в която да отгледате разсада. Сместа пригответе от равни части почва, взета извън градината от затревени участъци, и прегорял оборски тор. Ако почвата е тежка и повече глинеста отколкото песъчлива, добавете и чист речен пясък.
След като я насипете в трапа и изравните повърхността, напрашете я леко с меден оксихлорид, така че за 1 кв. метър да употребите не повече от 3 грама. Това помага в борбата срещу болестта сечене. Но не разчитайте само на тази мярка. Важни са още проветряването и гъстотата на посева.

Имате възможност да разпръснете семената върху определената повърхност или да ги засеете в редове. При разпръсната сеитба на места посевът ви ще е рядък, но на други - гъст, растенията няма да се развиват равномерно, там където се засенчват, лесно се развива болестта сечене. Най-добре е да засявате на редове през 5 см. Така ще избегнете и пикирането. Ако за квадратен метър използвате 10-12 г семена, значи гъстотата е приемлива. При такава сеитба за 100 кв. метра, на които да отгледате пипер, ще ви е необходима около 1 кв. метър разсадна леха.
Редовете може да очертаете по различни начини. Най-лесно ще ви е, ако имате предварително подготвен многоредов маркир. Ако нямате, може да използвате ръба на летва. Трябва да я притиснете върху изравнената повърхност на лехата или леко да я придвижите напред и назад към себе си. След това я преместете на нова позиция през 5 см и така докато маркирате цялата леха. Семената положете в очерталите се плитки браздички и ги покрийте с 2 см пласт торопочвена смес. С помощта на дъска притъпкайте торопочвената покривка и изградете полиетиленовия тунел.
Със затопляне на времето разсадът бързо ще расте. Но много плевели растат бързо и при по-хладно време, да не говорим когато им е топло под полиетиленовото платно. Затова редовно премахвайте плевилите. Поливайте според нуждата, така че почвата да е винаги умерено влажна.

Ако разсадът изостава в развитието си, може да го подхраните. Подходяща рецепта е 2 г амониева селитра и 3-4 г суперфосфат за 10 л разтвор. Толкова е достатъчно, за да полеете разсад на три квадратни метра. След подхранването облейте растенията с чиста вода, за да отмиете химическите вещества, които може да нанесат сериозни повреди на младите растения.

Подхранването с разтвора, както и всяка поливка, извършвайте сутрин. Чрез проветряването през деня ще намалите влагата във въздуха и по повърхността на почвата, за да избегнете развитието на гъбни заболявания.
За да понесат растенията по-леко засаждането на открито, подложете разсада на каляване. В топли дни снемайте полиетиленовата покривка, а 5 дни преди разсаждането оставете отворени страничните проветрители или повдигайте полиетилена от надлъжните страни на лехата. Десетина дни пред разсаждането прекратете и поливките. Ще полеете още веднъж пред разсаждането. 

Летния пипер се сее в началото на март
53015
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
БАБХ
Извънреден контрол на храните в летния сезон
Министерство на земеделието
Започва активният сезон за борба с градушките, през май - и със самолети
Навреме
Пролетен чесън и особености при отглеждането му
Преди началото на летния сезон
Вече са инспектирани над 500 от кухните на ресторанти по морето
Спор за имот завърши със стрелба, болница и задържане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини