От днес до 13 септември инспекторите от областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич започват летните проверки на ресторанти, капанчета и цехове за храни във връзка с началото на активния туристически сезон, съобщиха от БАБХ. На контрол подлежат всички подвижни, временни и сезонни обекти; обекти с дейност кетъринг; заведения за обществено хранене плюс намиращите се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“ и др.
Ще се проверява съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство: състояние на сградния фонд и оборудването; действащи системи за управление на безопасността на храните; произход и правилно съхранение на суровини и храни; срокове на съхранение на храните; спазване на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите; наличие на заверени лични здравни книжки на персонала и др. Ще се акцентира върху коректното етикетиране на млечни е мусне продукти, като се извършва проследимост на техните доставчици.
Инспекторите ще следят и за подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете; подходящо работно облекло и лични предпазни средства.
При установяване на несъответствия ще се приемат действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните.
При необходимост Областните дирекции по храните ще извършват и съвместен контрол с общините, КЗП, НАП, МВР и РЗИ.