До 15 септември областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич засилват контрола в обектите за търговия с храни и обществено хранене, във връзка с летния туристически сезон, съобщиха от БАБХ. Освен традиционните обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене и ресторанти в хотелските комплекси, където се предлага услугата „all inclusive”, това лято ще се инспектират и цеховете за сладолед. Качеството на сладоледа, произведен от сухо мляко, няма нищо общо с млечното производство и това е една от причината за този контрол.
Традиционно през лятото инспекторите ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранението им, спазване на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите, правилно етикетиране и други. Ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти.
Контролът обхваща също осигуряването и спазването на изискванията за висока хигиена при приготвянето и предлагането на храна, наличие на заверени лични здравни книжки на персонала и други.
При необходимост Областните дирекции ще извършват и съвместни проверки с други компетентни институции, като регионалните подразделения на РЗИ, КЗП, НАП и МВР.