Начало » Новини » Страната

През 2016 г. са произведени над 163 хил. т консерви, но износът е слаб

Синор.БГ / 05.09.2017 г.

sinor

Над 163 хиляди тона са консервите от плодове и зеленчуци, произведени през миналата година, сочи статистиката на министерството на земеделието от 183 от големите предприятия в страната. Общо са преработени 87,9 хил. тона пресни плодове и 103,1 хил. тона пресни зеленчуци, като готовите плодови консерви са 71.5 хил. тона, а тези от зеленчуци - 91.7 хил. тона.

Традиционно консервните заводи разчитат на износа, тъй като вътрешният пазар все още не е толкова голям. До средата на август 2017 година обаче експортът върви доста слабо, което се отразява и на изкупната кампания това лято.

Статистиката припомня, че запасите от консерви през 2015 година са били едва 7 920 т.

Колкото до реализацията на реколта 2016-а при зеленчуците, за осем месеца са изнесени едва 27 на сто от произведените 91,7 хил. т. Останалите 43% са реализирани на вътрешния пазар. В складовете обаче все още залежават около 30 на сто от произведените консерви.

При износа на плодовата преработена продукция ситуацията е малко по-розова. До края на август за Европейския съюз са реализирани 38 на сто от консервите. Износът за трети страни е 7%, а на вътрешния пазар са продадени 24%. Запасите са в размер на 31 на сто.

От министерството се хвалят, че тази година преработените плодове в най-голям дял са доставяни от български производители – 66%, следват доставките от ЕС – 18%, и внос от трети страни – 9%. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 4%. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 30%, ябълките – 26%, прасковите – 15%, и сливите – 14%.

От консервираните пресни зеленчуци 88 на сто са изкупени от български производители, само 5% са от ЕС, а от трети страни – 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 39%, следва пиперът – 26%, и  патладжанът – 6%.

В производството на готова продукция са използвани и 6,1 хил. тона зеленчукови концентрати, като 65% от тях са местно производство. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 398 тона, следвани от пипер –1 361 тона.

При плодовите консерви концентратите са 2 хил. тона, като от тях 58% са местно

производство, вносът от трети страни е 12%, а доставките от страните на ЕС са 30%. Най-голямо е количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от праскови – 663 тона, следвани от ябълките – 418 тона.

През 2016 г. са произведени над 163 хил. т консерви, но износът е слаб
6431
 

Последни материали
Виж
Към 2380 фермери са преведени 58,4 млн. лв.
Преведени са субсидиите за био растениевъди – утвърдени и в преход
В област Ловеч ще има 47 генератора
Нов команден пункт за градушки с 28 ракетни площадки се открива в Славяново
Приоритети за чувствителни сектори и аграрни обединения
Готови са насоките за интервенциите за преработка за над 305 млн. евро. Прием - януари
Пилешко, яйца, зехтин, бобови ще се търсят повече
Доклад на ЕК за пазарите до 2035 г.: Производството на свинско месо и вино ще намалее
Нови правила ще улесняват фермерите
ЕП с ключови промени за фермерите: Дори неорана, земята няма да променя предназначението си след 2026 година
Пресконференция
Полша няма да коленичи пред Меркосур, иска компенсация за всеки тон продукция
Свързани материали
Виж
Силен интерес от веган общността за посещение и дегустация
Българските вкусове на световния вегански панаир в Хамбург
Международното изложение LISBON FOOD AFFAIR 2025
Бизнесът представя традиционните ни консерви в Лисабон от 10 до 12 февруари
Асоциация
Сериозно българско участие в модерно изложение на биохрани в Стокхолм
Агростатистиката
С всяка година износът на консерви спада
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Пловдив
Годишна среща на преработвателите на плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини