Начало » Новини » Страната
05.09.2017 г.

През 2016 г. са произведени над 163 хил. т консерви, но износът е слаб

През 2016 г. са произведени над 163 хил. т консерви, но износът е слаб

sinor

Над 163 хиляди тона са консервите от плодове и зеленчуци, произведени през миналата година, сочи статистиката на министерството на земеделието от 183 от големите предприятия в страната. Общо са преработени 87,9 хил. тона пресни плодове и 103,1 хил. тона пресни зеленчуци, като готовите плодови консерви са 71.5 хил. тона, а тези от зеленчуци - 91.7 хил. тона.

Традиционно консервните заводи разчитат на износа, тъй като вътрешният пазар все още не е толкова голям. До средата на август 2017 година обаче експортът върви доста слабо, което се отразява и на изкупната кампания това лято.

Статистиката припомня, че запасите от консерви през 2015 година са били едва 7 920 т.

Колкото до реализацията на реколта 2016-а при зеленчуците, за осем месеца са изнесени едва 27 на сто от произведените 91,7 хил. т. Останалите 43% са реализирани на вътрешния пазар. В складовете обаче все още залежават около 30 на сто от произведените консерви.

При износа на плодовата преработена продукция ситуацията е малко по-розова. До края на август за Европейския съюз са реализирани 38 на сто от консервите. Износът за трети страни е 7%, а на вътрешния пазар са продадени 24%. Запасите са в размер на 31 на сто.

От министерството се хвалят, че тази година преработените плодове в най-голям дял са доставяни от български производители – 66%, следват доставките от ЕС – 18%, и внос от трети страни – 9%. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 4%. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 30%, ябълките – 26%, прасковите – 15%, и сливите – 14%.

От консервираните пресни зеленчуци 88 на сто са изкупени от български производители, само 5% са от ЕС, а от трети страни – 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 39%, следва пиперът – 26%, и  патладжанът – 6%.

В производството на готова продукция са използвани и 6,1 хил. тона зеленчукови концентрати, като 65% от тях са местно производство. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 398 тона, следвани от пипер –1 361 тона.

При плодовите консерви концентратите са 2 хил. тона, като от тях 58% са местно

производство, вносът от трети страни е 12%, а доставките от страните на ЕС са 30%. Най-голямо е количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от праскови – 663 тона, следвани от ябълките – 418 тона.

През 2016 г. са произведени над 163 хил. т консерви, но износът е слаб
2483

Последни материали
Виж
Пратката от над 20 тона ще бъде върната на изпращача или унищожена
Босна и Херцеговина спря внос на орехи от Румъния с високо ниво на афлатоксин B1
Нивото на масленост в суровото вещество е доста под изискванията за износ
Търговците в Украйна недоволстват от качеството на рапицата
Заради силната суша в края на юни и началото на юли
Понижиха прогнозата си за реколтата от пшеница в ЕС с над 2 милиона тона
Горски инспектори задържаха незаконно отрязания товар
В Сливенско вече крадат дървесината с тирове
С цел предотвратяване на разпространението на АЧС
БАБХ забрани продажбата на свинско и продукти от него на фермерските пазари
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 16-19 юли 2019 година
Хлебната пшеница на борсата поскъпна средно с 30 лева на тон
Свързани материали
Виж
Зад граница
Български консерви ще се представят на най-голямото веганско изложение в света
Пържени люти лушки
Произвеждаме толкова зеленчукови консерви, колкото и сок от портокали
Статистика
Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад
В рамките на Интерфуд енд дринк
Специална дегустация на плодови консерви от деца
В рамките на изложението „ИнтерФуд &Дринк”
Дегустация на сладка и консерви ще се проведе на 6-и ноември в Интер Експо центъра в София
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам