Над 163 хиляди тона са консервите от плодове и зеленчуци, произведени през миналата година, сочи статистиката на министерството на земеделието от 183 от големите предприятия в страната. Общо са преработени 87,9 хил. тона пресни плодове и 103,1 хил. тона пресни зеленчуци, като готовите плодови консерви са 71.5 хил. тона, а тези от зеленчуци - 91.7 хил. тона.
Традиционно консервните заводи разчитат на износа, тъй като вътрешният пазар все още не е толкова голям. До средата на август 2017 година обаче експортът върви доста слабо, което се отразява и на изкупната кампания това лято.
Статистиката припомня, че запасите от консерви през 2015 година са били едва 7 920 т.
Колкото до реализацията на реколта 2016-а при зеленчуците, за осем месеца са изнесени едва 27 на сто от произведените 91,7 хил. т. Останалите 43% са реализирани на вътрешния пазар. В складовете обаче все още залежават около 30 на сто от произведените консерви.
При износа на плодовата преработена продукция ситуацията е малко по-розова. До края на август за Европейския съюз са реализирани 38 на сто от консервите. Износът за трети страни е 7%, а на вътрешния пазар са продадени 24%. Запасите са в размер на 31 на сто.
От министерството се хвалят, че тази година преработените плодове в най-голям дял са доставяни от български производители – 66%, следват доставките от ЕС – 18%, и внос от трети страни – 9%. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 4%. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 30%, ябълките – 26%, прасковите – 15%, и сливите – 14%.
От консервираните пресни зеленчуци 88 на сто са изкупени от български производители, само 5% са от ЕС, а от трети страни – 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 39%, следва пиперът – 26%, и патладжанът – 6%.
В производството на готова продукция са използвани и 6,1 хил. тона зеленчукови концентрати, като 65% от тях са местно производство. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 398 тона, следвани от пипер –1 361 тона.
При плодовите консерви концентратите са 2 хил. тона, като от тях 58% са местно
производство, вносът от трети страни е 12%, а доставките от страните на ЕС са 30%. Най-голямо е количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от праскови – 663 тона, следвани от ябълките – 418 тона.