Начало » Новини » Страната
18.10.2016 г.

Произвеждаме толкова зеленчукови консерви, колкото и сок от портокали

Произвеждаме толкова зеленчукови консерви, колкото и сок от портокали

sinor.bg

Консервната промишленост, която преди три десетилетия държеше първите места в износа на зеленчукови консерви, днес е свила рязко производството, основно поради липсата на български суровини. Вместо да преработват домати, пипер, грах или краставици, консервните заводи внасят плодов концентрат, от който правят търсените на пазара сокове. Затова и през 2015 година данните от Националния статистически институт са направо стряскащи. Количеството на зеленчукови консерви е било 11 хиляди и 400 тона – точно колкото и на произведените сокове от портокал.

Не, че портокалите у нас растат по дърветата, но пазарът се обърна и търсенето показа, че родната индустрия може да се справи и с този проблем.

Според данните на статистиката спадът в производството на зеленчуковите консерви продължава. Информацията е  представена в секторния анализ на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, който е ползвал извадкови предварителни данни на НСИ, на база месечно наблюдавани продукти.

Така в графата „консерви от зеленчуци (без картофи) и смеси от зеленчуци, неварени или варени във вода или на пара, замразени“ се вижда, че докато през 2014 г. са произведени 14 723 т, то през 2015 г. количествата намаляват до 11 429 т.

Сериозно намалява делът и на „консервите от зеленчуци, несмесени (без картофи, грах, фасул, аспержи, маслини и кисело зеле) и смеси от зеленчуци, незамразени, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, без готови зеленчукови ястия“. През 2104 г. тяхното производство е било 22 580 т, докато година по-късно намалява до 17 806 т.

Добрата новина е, че при плодовите консерви тенденцията е различна и там почти при всички продукти се наблюдава увеличение.

Докато при зеленчуковите консерви за една година количествата са паднали от 48 122 т (през 2014 г.) на 42 608 т (през 2015 г.), то при плодовите равносметката е обратна – през 2014 г. са били произведени 43 408 т., докато година по-късно количествата са вече 46 345 т.

При всички продукти статистиката отчита ръст, единствено сладката и желетата са с понижени показатели. За една година тяхното производство е спаднало от 10 205 т на 8 653 т., показват данните.

Произвеждаме толкова зеленчукови консерви, колкото и сок от портокали
5940

Последни материали
Виж
Дъждове и снеговалежи спъват събирането на реколтата и транспорта
Студовете в Испания доведоха до дефицит на зеленчуци в ЕС
Отказват субсидиите за площ, за да помогнат на зле осигурените
Руските фермери искат отмяната на таксите върху износа на зърно
Важни нормативни провени
Списъкът със зоните в НАТУРА, по който ще се плаща през 2021 година
Започва прием на заявления за хуманно отношение към птици и свине
Три месеца се очакваха указанията, които не стават за малките фермери
Градинарите не смятат, че нисколихвените заеми ще им помогнат за разсадите
Фонд „Земеделие”
Административната оценка по подмярка 6.3 най-после е приключила
Свързани материали
Виж
А, дано!
Фермери връщат старата идея болници, училища и ведомства да купуват български консерви
На конференция
Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните
Зад граница
Български консерви ще се представят на най-голямото веганско изложение в света
Пържени люти лушки
През 2016 г. са произведени над 163 хил. т консерви, но износът е слаб
Статистика
Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам