Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.09.2017 г.

Цветята преобразяват жилището. Превърнете се в талантлив дизайнер-флорист

Един единствен букет цветя може да придаде на интериора индивидуалност и особен колорит. Тайната на правилната цветна композиция се крие не само в подбора и разположението на растенията, но и в избора на много важното допълнение – съда за тях.

Вазата остава най-разпространения съд за рязани цветя, въпреки огромното разнообразие. За разлика от своите глинени предци съвременните вази могат да се похвалят с богат избор на материали – стъкло, кристал, керамика, порцелан, метал и дори пластмаса. Ярки и необикновени, те украсяват интериора дори и без цветя. Много са красиви нежните вазички в японски стил, а в големите нарисувани саксии можете да държите чадъри и бастуни в антрето.
Ако във вашия дом няма вази, то халбите, чайничетата или кафеничетата и изящните бутилки с успех ще влязат в тази роля. Освен това, във ваза можете да превърнете и пластмасова бутилка или обикновен буркан – с помощта на бои, красиви топчета, мидички или плат. И не забравяйте за кошниците – те са идеални за композиция от сухи растения. Кошниците се плетат от върбови клонки, бамбук, лозови пръчки и дори лавандула. Предпочитание се отдава на изделията с плътна плетка, защото в тях не се вижда как са закрепени цветята. За настолни композиции добре подхождат плоски съдове – чинии, блюда, подноси.
Съдът, растенията и интериорът трябва да се съчетават едно с друго. Кошницата и глиненото гърне ще изглеждат добре в кухнята с басмени пердета. Стъклените вази на пода със стоящи в тях благородни кали ще подхождат на интериора в модерен стил, а вазите-цилиндър са уместни в стая с хай-тек визия.
Простите и нетрудоемки решения често се оказват основни за създаването на най-хитроумните цветни композиции. Какво може да бъде по-елегантно от една роза или орхидея във висока тънка ваза? А красиво изглеждат ярките гергини в чаша за коняк!

Оригинална и жизнерадостна идея – цветове мак, наредени по един в малки тънки чашки. А голямата празнична маса можете да украсите с композиции от цветя в един оттенък, но във вази с различна форма и размер.

Поставете няколко винено червени божура в тясна декоративна бутилка, букетчета рози – в ниска кръгла вазичка, а нежните розови лилии- в правоъгълна голяма ваза. Не забравяйте, че по правилата на етикета цветята, които украсяват масата, не трябва да бъдат прекалено високи, иначе те ще закриват гостите.

В стъклените вази понякога стеблата на растенията изглеждат грозни. Проблемът може да се реши, ака наполовина запълните съда със стеклени камъчета или пясък. Ако флористическият опит не ви е достатъчен, то тогава се консултирайте с някое списание.
Климатът диктува своите условия – в по-голямата част от годината ние се задоволяваме с асортимента на цветните павильони. Затова, за да изберете правилният салон, който да посещавате, трябва да имате няколко правила предвид. Съдовете в магазина не трябва да стоят на слънце, водата в тях трябва да бъде прясна, без да мирише, а стеблата да са потопени на достатъчна дълбочина.
Като правило, по-дълго стоят цветята, които са купени в стадий “разпукване”. При растенията със съцветия, трябва да са разтворени само няколко цветове, а останалите да са на пъпки. Да купувате цветя плътно затворени зелени пъпки е твърде рисковано, защото те често не се отварят дори и при стайни условия. За растенията с един цвят, като маргаритката, например, стадият на разпукване настъпва, когато всички венчелистчета са разкрити, но на тичинките все още няма прашец.

Като поставите букета, не трябва да забравяте ежедневно да доливате вода и то със стайна температура или бутилирана. Цветята с дълги дръжки не потапайте напълно във водата, нека вазата да е пълна с вода наполовина.
За да не вехнат “вносните” цветя, капнете във водата капка белина за дрехи- тя ще помогне да се справят с бактериите, които се зараждат във водата и поразяват краищата на стеблата. Или използвайте специални консерванти, съдържащи тръстикова захар и бактерицидни препарати. Пазете букетите от прегряване и течение и не ги поставяйте редом с плодове, които отделят етилен, който ускорява увяхването. От време на време пръскайте цветята, особено сега, когато е пуснато отоплението.

Цветята преобразяват жилището. Превърнете се в талантлив дизайнер-флорист
3081
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини