Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.08.2017 г.

Малко познат зеленчук – катранът

Катранът, често наричан диво или крайморско зеле, е малко познат в нашата кухня кореноплоден зеленчук, който по вкус прилича на хряна. Съдържа белтъчини, захари, минерални соли, етерични масла, на които се дължи острият му вкус, а младите листа са богати на витамин С.
Катранът се използва за подправка на супи, месни и рибни ястия, а листата му за салата. В някои страни на Закавказието се използват за храна избелените млади листа на растението, които са много богати на витамин С.
Той е студоустойчиво растение. Може да се сее напролет и на есен. Тъй като пониква при ниски температури, при пролетното му засяване семената задължително се стратифицират. Семената се засяват на редове при разстояние 70 см между редовете и 30 см в реда. Дълбочината на сеитба е 1,5 см при пролетната сеитбата и 2-3 см при есенната. За декар са необходими при пролетна сеитба 1 кг семена, като при есенната нормата се увеличава с 20-25 процента.
Катранът е светлолюбиво растение и не понася засенчване. Като кореноплоден вид за него са подходящи дълбоки, рохкави, високо плодородни почви. Не понася киселите почви и такива с високо ниво на подпочвените води.
Той реагира много добре на торене с органични и минерални торове. До настъпване на студовете листата му окапват, главният корен се скъсява и главата му хлътва на около 3 см в почвата, което му помага да издържа на големи студове. Веднага след настъпване на благоприятно време през пролетта презимувалите растения започват много бързо да се развиват и оформят голяма листна розетка. Развиват се цветоносни стъбла и през втората година се получават семена. Те могат да се използват за сеитба през есента. Кореноплодите се изваждат с помощта на вили или скоба през есента на втората година.

Малко познат зеленчук – катранът
10271
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Видяно на АГРА 2025
Масово сеят фъстъци от Садово във Франция, Австрия и Швейцария
Главчев ще посети и ГКПП Капитан Андреево
България се включва в проект на Турция за разширяване на ГКПП „Малко Търново“
Рибата е дарена от Стоян Желев – рибопроизводител от село Роза
Един милион шаранчета заплуваха в яз. Малко Шарково
Малко хидромелиорации за овощната градина
Малко аритметика преди да торите
Национална служба за съвети в земеделието
Как се доказва доход от пенсии по подмярка 6,3 за малките стопанства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини