Докато климатичните промени през последните три-четири лета отказаха българските фермери да отглеждат фъстъци, то колегите им в по-северните ширини на Европа масово се ориентират към производството на тези здравословни ядки. И забележете – повече от тях предпочитат качествените семена на селекционерите от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков” в Садово, който през последните три години изнася цялата си продукция за Франция, Австрия, Германия, та дори и за планинска Швейцария. Това съобщи за читателите на синор.бг Иван Алексиев, главен асистент в садовския институт, който на тазгодишното изложение АГРА в Пловдив представи най-новите разработки на селекционерите.
Характерното за българските фъстъци е, че люспата им е естествено напукана, което отличава родните сортове от тези, създавани в други азиатски и африкански държави. На изложението бяха представени четири от сортовете фъстъци - „Орфей“, „Калина“, „Адата“ и „Кремена“, чиито качества са високо ценени в Европа.
Изключителен интерес сред българските животновъди напоследък представлява зимният грах „Мир“, използван за зелена маса, който в комбинация с тритикале е идеална фуражна смес, обясни Алексиев. Освен в България този грах се изнася още в съседна Турция, където има сериозно търсене и на редица други селекции на института в Садово. За пример експертът даде новия сорт ечемик „Поток“, изнасян за Анадола, където турските фермери масово го сеят, но забележете – на поливни площи!
През последните години селекционерите на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков” са създали и два нови сорта пшеница от група А, които за първи път бяха представени на АГРА - „Сашец“ и „Яйлзла“. Известно е, че заради високото си качество тези сортове дават по-ниски добиви, но пък се търсят от мелничарите, които ги влагат като подобрители в брашната. „Вече имаме обратна връзка от частни пекарни, които оценяват високо качеството на брашното, произведено от „Сашец“, поясни Иван Алексиев. Ще припомним, че най-важното иновативно предимство на този сорт е съчетанието на високо качество и добър потенциал за добив, както и ефективното използване на азота за формиране на единица продукция. То води до снижаване на себестойността и по-добри икономически резултати за фермерите, защото сортът е с много добра продуктивна братимост, със средноедро зърно и с дълъг, много добре озърнен клас.
На тазгодишното изложение институтът в Садово се представя също и с добре познатите сортове сусам. Един от тях е „Невена“, за който се знае, че работата на полето с него и изцяло механизирана – от сеитбата до прибирането му. Подобно на ечемика и сусамът е в листата за износ, а това е гаранция, че работата на родните селекционери се цени високо и зад граница.
Екатерина Стоилова