Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.08.2017 г.

Oзеленяване на покрив

По примера на интензивното озеленяване можете да си направите морава на плоски или наклонени (до 30 градуса) покриви на жилищни сгради, гаражи, търговски центрове

Идеята за озеленяване на покрива не е нова. Нейните корени водят в Северна Европа, където в минали времена са отоплявали жилищата си, като са нареждали чимове и мъх на покрива и по стените. С времето тези късчета земя са се сраствали, като са покривали целия покрив.
В началото на ХХ век темата за градините на покрива са все още популярни във Франция, Германия, САЩ и други страни. В епохата на индустриалното строителство, когато осезаемо зелените площи намаляват, идеята за озеленяване на покривите на нежилищните сгради отново започва да се възражда. За града това е давало възможност да се получи допълнителна функционална площ, равна на площта на застроения обект. Все по-често и на частни сгради се озеленяват покривите. От 2000 г. насам заявките за озеленяване на покривите стават все повече. Има два метода за това: екстензивният – когато озеленяването на предполага последващи грижи, и интензивен – с планиране на грижи за засаждане и засяване на покрива и използването на околното пространство. По примера на интензивното озеленяване можете да си направите морава на плоски или наклонени (до 30 градуса) покриви на жилищни сгради, гаражи, търговски центрове. Специалните смеси треви, като правило понасят добре зимата и не се нуждаят от специални грижи и поливане, се отличават с непретенциозност. Тези тревни смеси осигуряват надеждното функциониране на зелените покриви. Освен тревни смески е възможно използването и на многогодишни растения, като различните видове дебелец, каменоломки и някои видове луковични растения. Ако тази система функционира няколко години, зеленият покрив започва да се саморегулира. На покрива се заселват насекоми и птици. Някои растенията, които донесе вятъра, покълват и образуват зелени килими. Покривът започва свой собствен живот.
Растенията се свързват с намиращите се във въздуха частици прах, и едновременно с поглъщането на въглеродния двуокис, отделят голямо количество кислород. Зеленият покрив съществено понижава температурата под него и така удължават живота му. Освен това той осигурява допълнителна термоизолация. Под такъв покрив е прохладно и в горещото време, и е топло в студа. Към конструкцията на покрива, която се използва за екстензивното озеленяване, има някои изисквания. Преди всичко, това е максималната големина на ъгъла на наклона й, за който вече стана дума. Трябва да вземете под внимание, че растенията и почвата увеличават натоварването на конструктивните елементи на покрива. Тази особеност трябва да отчитате при определяне на размера на покрива. В случай на екстензивно озеленяване натоварването не трябва да бъде, като правило, повече от 150 кг на 1 кв. метър.
Интензивното озеленяване е подходящо за покриви на бизнес сгради, ресторанти, вили, където се предполага излизане на посетители и персонал. В такъв случай натоварването на конструктивните елементи е около 500 и повече килограма на 1 кв. метър – тогава вие ще можете да си направите на покрива уютно ъгълче с дървета (най-добре е, ако поставите дърветата в контейнери или те са с повърхностна коренова система), да си направите пътечки, водоеми с фонтани. На покрива можете да разположите оборудване, нужно ви за пикник. Съществуват множество варианти за творчество, които се ограничават само от фантазията ви. Можете дори да си направите и басейн на покрива. На неголямо пространство можете да разположите японска градина с нейните традиционни елементи. Готови решения има много, но ако искате да направите нещо уникално, то се обърнете към ландшафтен специалист, който да направи индивидуален за вас проект.
Трябва предварително да обмислите какъв точно вариант ще изберете и да проучите възможностите за проектирането му. За интензивно използван покрив задължително трябва да се проучи здравината на конструкцията и строго да изпълните технологията на работа.
За да направите морава на покрива, са ви нужни специални материали. На почистеният покрив се застила защитно фолио, за да не го поврежда. При това отточните тръби не се затварят. Отгоре на фолиото се нареждат специалните килими, които имат пореста структура. Те са нужни за удържането на водата след дъжд и осигуряване на кислород на корените. килимчетата се покриват с филтриращ геотекстил, отгоре на който се насипва специален почвен субстрат, смесен с минерални торове с продължително действие. Дебелината на почвата е в зависимост от неговото предназначение и е от 5 до 20 см. В приготвената почва можете да засадите декоративни растения или да засеете тревна смес. След засяването на семената почвата се полива обилно, покрива се със специално фолио за по-бързо покълване. Сега остава да дочакате растенията, след това махате фолиото и зеленият покрив е готов.
При подбора на растения трябва да имате предвид, че не всеки покрив може да удържи теглото на растенията и субстрата. Затова избирайте тези растения, корените на които не се нуждаят от много почва. Най-добре е да изберете ниски растения. Особен чар ще придадете на покрива си с красиво цъфтящи многогодишни растения с различни срокове на цъфтеж, които ще оживяват с различни краски през пролетно-летния сезон, създавайки неповторими картини.

Oзеленяване на покрив
4079
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
При избора на растения трябва да се съобразите с обстановката
Вертикалното озеленяване
Вертикалното озеленяване
Как с минимални усилия да създадете мечтаната леха
Дървото в ландшафта
Очаква се да бъдат озеленени 100 хектара стени и покриви
Париж подкрепя градското градинарство
Практика
Топлинен шок или как и защо е нужно да позеленеят картофите за семе от ранните сортове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини